Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rengaslukko pelottelee piittaamattomia autoilijoita tehokkaasti – mutta miksi niitä ei näy katukuvassa?

Rengaslukko on käytössä pysäköinninvalvojilla myös Helsingissä. Silti lukkoja näkee autoihin kiinnitettynä ani harvoin. Missä rengaslukot luuhaavat?

Auto
 
Jussi Helttunen
Autot ovat toistaiseksi välttyneet rengaslukoilta. Tänä vuonna rengaslukkoa on käytetty Helsingissä yhden kerran.
Autot ovat toistaiseksi välttyneet rengaslukoilta. Tänä vuonna rengaslukkoa on käytetty Helsingissä yhden kerran. Kuva: Jussi Helttunen

Se tunne, kun kävelet autolle, ja siihen on asennettu rengaslukko.

Voimasanan paikka.

Rengaslukko on pysäköinninvalvojilla käytössään myös Helsingissä. Moni ei sitä tosin ehkä tiedä, sillä rengaslukkoja näkee ani harvoin autoihin kiinnitettyinä.

Missä rengaslukot oikein luuhaavat?

Vuosikymmenen alkupuolella kohistiin. Helsingin pysäköinninvalvojille oli tulossa käyttöön uusi, järeä ase: rengaslukko.

Vuoden 2012 alusta uuden pysäköinninvalvontalain myötä käyttöön otettu rengaslukko oli pelottava vastustaja piittaamattomalle autoilijalle. Sitä pidettiin oivallisena pelotekeinona.

Sitten alkoi sakata. Vuoden 2013 syksyllä lukot oli hankittu, mutta niitä ei ollut vieläkään otettu käyttöön. Silloin Helsingin kaupungin rakennusviraston osastonpäällikkö Pekka Henttonen selitti HS:lle:

”Meidän pitää sopia, kuka ne kiinnittää, kuka avaa ja miten auton omistajan pitää toimia maksuasioissa.”

Rakennusvirastoa ohjaavan yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Nieminen (kok) ei katsellut hidastelua hyvällä, vaan totesi sen olevan pöyristyttävää.

Niemisen mukaan olisi ollut "lautakunnan vastustamista ja iso kysymys", mikäli lukot eivät olisi olleet viimeistään syksyllä katukuvassa.

Vuoden 2013 alkutalvesta lukot viimein otettiin käyttöön, ja kohu hiljeni.

Mutta onko kukaan nähnyt yhtään rengaslukolla kahlittua autoa kadulla? Mihin rengaslukot ovat oikein kadonneet?

Kunnallisen pysäköinninvalvojan sijainen Matti Laihonen sanoo, että lukot ovat edelleen käytössä. Niitä on kuusi kappaletta.

Onko Laihosella laittaa jonkinlaisia sähköisiä tilastoja käyttömääristä?

”Ei siinä sähköisiä tilastoja juuri kaivata: tänä vuonna lukkoja on käytetty kerran, viime vuonna neljä kertaa”, Laihonen sanoo.

Jos niitä ei oikeastaan ollenkaan käytetä, miksi ne rengaslukot on edes hankittu?

”Ne tulivat uuden lain myötä silloin 2012 alussa. Hallituksen esityksessä puhutaan pelotevaikutuksesta. Että ajoneuvon lukitseminen ohjaisi muitakin autoilijoita huomioimaan nämä pysäköintisäännöt paremmin.”

Onko se alun perin tarkoituksena ollut pelotevaikutus kovin hyvä, mikäli lukkoja ei käytetä oikeastaan ikinä?

”En pysty tuohon ottamaan kantaa, siihen käytännön toimintaan, että miten se on organisoitu.”

Johtava pysäköinnintarkastaja Sari Huuhtanen on lähempänä kentällä tapahtuvaa pysäköinninvalvontatoimintaa ja käytännön toimintaa.

Hänen mukaansa rengaslukko on lähes aina huonompi vaihtoehto kuin perinteinen hinaus.

”Käytämme suoraan ajoneuvon siirtoa, koska sillä tavalla saa sen ajoneuvon pois. Rengaslukkoa voi käyttää ainoastaan silloin, jos se ei haittaa mutta liikennettä.”

Niin ikään johtava pysäköinnintarkastaja Kari Martela kertoo, että hyvä hinauspalveluiden saatavuus on suuri syy rengaslukkojen käyttämättömyyteen.

Hinaus on rengaslukkoon rinnasteinen myös siinä mielessä, että molempiin toimenpiteisiin johtavat samat rikkeet. Hinaus tai lukko tulee heti, jos ajoneuvolle on määrätty viidestä eri teosta pysäköintivirhemaksu ja määrätyt virhemaksut ovat suorittamatta eikä niihin voi hakea muutosta. Hinaus tai rengaslukko on luvassa myös siinä tilanteessa, jos ajoneuvo on ollut virheellisesti pysäköitynä kahden vuorokauden ajan.

Mutta miksi ne rengaslukot piti alun perinkään ottaa edes käyttöön, jos ne ovat hankala vaihtoehto?

”Ei rengaslukko hankala ole, mutta kun hinaus on hyvä ja silloin se auto on sieltä pois. Rengaslukko on vain oma lisänsä maksamattomien pysäköintivirhemaksujen varalle”, Huuhtanen sanoo.

Entä onko rengaslukon asennuksen jälkeen tullut vihaista palautetta asiakkaalta?

”Ei. Kyllä he tietävät, että ovat tehneet väärin”, sanoo Huuhtanen.

Jos sattuu käymään niin huonosti, että auto pääsee työllistämään vaikkapa tänä vuonna toisen kerran rengaslukkoa, siitä eroonpääsy ei ole ihan halpaa eikä helppoa lystiä.

Lain mukaan Helsingissä rengaslukon käyttämisestä peritään yleisten töiden lautakunnan päätöksen mukainen korvaus. Rengaslukkoa ei tarvitse irrottaa ennen kuin korvaus ja rengaslukon käyttämisen edellytyksenä olevat pysäköintivirhemaksut on suoritettu.

Korvaus rengaslukon käyttämisestä ja suorittamatta jääneet pysäköintivirhemaksut maksetaan rakennusviraston asiakaspalvelussa sen aukioloaikoina. Maksujen suorittamisen jälkeen pysäköinnintarkastajat irrottavat rengaslukon virka-aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit