Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varo syövyttävää lokinulostetta ja petollista painepesuria – asiantuntijan vinkit täydelliseen auton ulkopesuun

Linnun jätökset täytyy siivota pois välittömästi, sillä auton lakka- ja jopa maalipinta voivat vaurioitua, jos jätökset ovat pinnassa kiinni pidemmän aikaa.

Auto
 
Kimmo Räisänen
Kuva: Kimmo Räisänen

Kesällä on mukavaa, kun pääsee posottelemaan kylän raitille puhtaalla autolla.

Auton pesua varten on monia erilaisia palveluita, mutta mikäli homman haluaa hoitaa itse ja kunnolla, on monia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä.

HS kokosi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen avulla tarkat ohjeet auton ulkopesun saloihin.

Auton pesupaikka pitää valita harkiten. Esimerkiksi Helsingissä auton peseminen kotipihassa on sallittu vain satunnaisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Tällöinkin pesuvedet pitää imeyttää ympäristöä haittaamattomasti maaperään, ei vaikkapa sadevesikaivoon. Säännöllinen pesu eli vaikkapa kerran viikossa on kielletty, ja liuotinpesuaineidenkäyttö on kielletty myös satunnaisissa pesuissa. Yleisellä alueella, kuten kadulla, tiellä tai puistossa, autojen pesu on kiellettyä. Myös taloyhtiöiden alueella peseminen on yleensä kielletty. Monilla huoltoasemilla on halleja, joissa auton voi pestä itse käsin.

Mikäli itsellä ei ole sopivaa paikkaa auton pesuun, on vaihtoehtoja kolme: käsinpesuja tekevät pesuyritykset, huoltoasemien ja pesufirmojen itsepalvelupesuhallit tai nykyaikainen pesukatu, jossa henkilökunta esipesee auton käsin ennen linjastolle siirtymistä.

Auton pesupäivä on syytä valita sään mukaan. Sateella autoa ei kannata pestä, koska sadevedet voivat viedä pesuvesiä sadevesikaivoon. Myös auton kuivaaminen sateella on hölmöläisen hommaa, eikä auto pysy puhtaanakaan, mikäli sillä ajaa sateella. Auringon paahteessakaan autoa ei kannattaisi pestä.

Esipese auto ennen varsinaista pesua. Isoimmat liat täytyy ensin huuhtoa auton pinnalta vesiletkulla tai painepesurilla alhaalta ylöspäin edeten, jotta lika ei pääse seuraavassa vaiheessa naarmuttamaan auton pintaa.

Tämän jälkeen auto pestään ylhäältä alaspäin puhtailla välineillä, mieluusti pesusienellä tai -kintaalla. Käytä vain autonpesuun tarkoitettuja aineita, ei esimerkiksi astianpesuainetta. Pesuvettä kannattaa vaihtaa pesun aikana useita kertoja, ja ämpärissä olisi hyvä olla hiekanerotusritilä, jotta hiekka jää ämpärin pohjalle. Pese yksi kohta kerrallaan loppuun asti, eli katon pesu ja huuhtelu, sitten konepellin pesu ja huuhtelu – ja niin edespäin. Erityisen likaisille vanteille kannattaa käyttää erityisiä vanteidenpesuaineita.

Huolehdi, että sieni käy systemaattisesti joka kohdassa. Vältä pyörivää tai edestakaisin hankaavaa liikettä. Huuhtele sientä usein ja huolehdi, että se on puhdas ja märkä.

Pese likaisimmat paikat, kuten helmat ja vanteet viimeiseksi. Varaa vanteita varten oma sienensä.

Lopuksi huuhtele auto ylhäältä alas huolellisesti ja kuivaa auto pesun jälkeen lastalla tai säämiskällä, jottei pinnoille jää kalkkitäpliä huuhteluvedestä.

Autoliiton Vesalaisen erityishuomiot

Varovaisuutta painepesurin kanssa

Painepesuria käytettäessä kannattaa olla varovainen. Jos paine on liian kova, maalipinta voi vaurioitua. Älä siis pese liian läheltä ja kohtisuoraan painepesurilla autoa. Auton kumi- ja muoviosat ovat myös herkkiä vaurioille. Jos mahdollista, säädä pesupainetta alhaisemmaksi, sillä painetta ei tarvita ylen määrin, kertoo Vesalainen.

”Itse pesen auton aina letkulla. Painepesuri on hyvä apu lähinnä auton esipesussa.”

Lokin jätöksiin täytyy puuttua välittömästi

Linnun jätökset täytyy siivota pois välittömästi, sillä auton lakka- ja jopa maalipinta voivat vaurioitua, jos jätökset ovat pinnassa kiinni pidemmän aikaa. Uloste ikään kuin palaa kiinni auton maalipintaan.

”Vaurion voi saada korjattua myllyttämällä maalipinnan, mutta pahimmillaan vaaditaan uutta maalia – ja se on kallista lystiä. Myös ikkunoista täytyy pestä ulosteet heti pois. Sivulasissa oleva uloste levittyy lasin alareunan tiivisteeseen sitä avattaessa ja tahrii lasia jatkossakin joka avauksella”, Vesalainen muistuttaa.

Älä pyyhi pölyjä maalipinnasta

Kun auton on juuri pessyt ja seuraavana päivänä sen pinnalla on katupölyä, saattaa tuntua houkuttelevalta pyyhkäistä pölyt pois kuivalla liinalla. Virhe!

”Pölyjen pyyhkiminen on periaatteessa verrattavissa siihen, että hioisi auton maalipinta hiekkapaperilla”, Vesalainen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit