Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman kaupungit torjuvat yksityisautoilua kovin keinoin – myös Helsinki on mukana taistelussa

Autoistuminen on aiheuttanut niin paljon saasteongelmia, että vaikka maailmalla myydään autoja joka vuosi enemmän, niitä vastaan myös taistellaan enemmän.

Auto
 
Kari Pullinen
Moni kaupunki on alkanut rajoittaa yksityisautoilua keskusta-alueella. Kuvassa ruuhkaa Helsingin Mechelininkadulla.
Moni kaupunki on alkanut rajoittaa yksityisautoilua keskusta-alueella. Kuvassa ruuhkaa Helsingin Mechelininkadulla. Kuva: Kari Pullinen

Kuusi vuotta sitten autojen määrä koko maailmassa nousi miljardiin, ja siitä lähtien autojen määrä on lisääntynyt kovalla tahdilla.

Esimerkiksi vuonna 2014 maailmassa myytiin lähes 90 miljoonaa ajoneuvoa.

Kehittyvät maat Kiina etunenässä ovat autoistuneet, kun keskiluokkaistuminen on antanut yhä useammalle mahdollisuuden investoida omaan autoon.

Autoistuminen on aiheuttanut niin paljon saasteongelmia, että vaikka maailmalla myydään autoja joka vuosi enemmän, niitä vastaan myös taistellaan joka vuosi enemmän.

Keinot alkavat olla jo melkoisen kovia, kertoo BBC.

Pariisin kaupungissa ei saa heinäkuun alusta lähtien ajaa ennen vuotta 1997 rekisteröidyllä autolla arkisin aamu- ja iltakahdeksan välillä. Rajoite ei koske tiettyjä klassikkoautoja.

Vuoteen 2020 mennessä nämä vanhatkin autot tosin kielletään, ja vain vuoden 2011 jälkeen rekisteröidyt autot saavat ajaa kaupunkiin.

Vanhojen autojen kieltäminen perustuu todennäköisesti siihen, että keskimäärin ne saastuttavat moninkertaisesti verrattuna uudempiin autoihin.

Lisäksi Pariisin katuja on muutettu tietyiksi ajanjaksoiksi kävelykaduiksi, ja kaupungissa on kokeiltu myös autotonta päivää.

Norja on ollut jo kauan sähköautojen edelläkävijämaa, ja sen pääkaupungissa Oslossa sähköautot ovat tavallinen näky. Kaikkiaan Norjassa on tällä hetkellä käytössä yli 85 000 sähköautoa.

Sähköautojen yleistymisestä huolimatta myös Oslossa suunnitellaan autoilurajoituksia. Jos asiat menevät kuten suunniteltu, vuonna 2019 Oslon keskustassa ei olisi enää yksityisautoliikennettä ollenkaan.

Kiinassa useat suurkaupungit ovat tehneet paljon töitä vähentääkseen autoilua.

Monissa Kiinan isoissa kaupungeissa polttomoottoriajoneuvon rekisteröiintiin tarvittavan luvan saaminen on niin vaikeaa ja epävarmaa, että sitä verrataan arpajaisiin. Sen sijaan vähäpäästöisille autoille kuten sähköautoille on myönnetty paljon etuuksia.

Eräs yksittäinen autoilunvastainen toimi on ollut Kiinassa ylitse muiden. Vuonna 2012 suurkaupunki Chengdun ulkopuolelle alettiin rakentaa noin 80 000 asukkaan omaa itsenäistä kaupunkia Great Cityä. Kaupungin ovat suunnitelleet arkkitehdit Adrian Smith ja Gordon Gill.

Great Cityssä vain puolet kaikista teistä on valjastettu moottoroitujen ajoneuvojen käyttöön. Muun muassa tästä syystä Great Cityn odotetaan tuottavan 60 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin vastaavan kokoisten muiden kaupunkien.

Kaupungin ennustetaan valmistuvan vuonna 2020.

Samantyyppistä kokeilua, joskin pienimuotoisemmin, tehdään Yhdysvaltain Michiganissa, jossa paikallinen yliopisto on perustanut testauslaitoksen nimeltään Mcity. Se on simuloitu minikaupunki, jonka tarkoitus on kehittää ja tutkia itseajavia autoja ja niiden mahdollisuuksia vähentää yksityisautoilua kaupungeissa.

Helsingissäkin on tehty kokeiluja yksityisautoilun vähentämiseksi. Helsingin kaupunki on muun muassa yleisesti linjannut, että kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kehittäminen on autoilua tärkeämpää.

Esimerkiksi Vaasankadun kävelykatukokeilu, Hämeentien ja muiden katujen pyöräkaistahankkeet, keskustasta Ruoholahteen kulkeva Baana-väylä ja yleinen pyöräilyn helpottaminen ovat jo muuttaneet kaupunkia. Myös kaupunkipyörät ovat olleet suosittuja.

Helsingin raitiovaunuverkosto laajenee, lentokentälle pääsee helposti junalla ja HSL on ottamassa käyttöön 12 sähköbussia.

Lisäksi erilaisia pysäköintimaksuja on korotettu runsaasti ja pysäköinti on maksullista yhä suuremmassa osassa kaupunkia. Vähäpäästöisille autoille on järjestetty pysäköintimaksujen helpotuksia.

Kaikkien mieleen autoilun vähentäminen ei ole, ja moni on sitä mieltä, että asiassa ei kannattaisi hötkyillä.

Niin Helsingissä kuin Oslossakin on esimerkiksi pelätty, että yksityisautoilun liiallinen rajoittaminen kaupungissa voisi tehdä hallaa paikallisille yrityksille. Niille voisi käydä huonosti, kun ihmiset eivät enää pääsisi autoillaan ostoksille. Esimerkiksi ruuhkamaksut ovat niin ikään olleet jo vuosia keskustelun aiheena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Penkit valaan peniksestä, ratti alligaattorista – onko tässä maailman röyhkein autonvalmistaja?

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Oikukas Vanha leidi on arvonsa tunteva kaunotar – vuoden 1941 Cadillac on todellinen muotovalio

Autotallien aarteet

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autoilu

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Autoilu

Talvikeli on pian täällä – vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta

Auto

Näistä pysäköintivirhemaksuista valitetaan eniten – ja suurin osa valituksista hylätään

Pysäköinti

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Reseptit