Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman rahaa Euroopasta Australiaan – Suomeen saapuva hollantilaismies on matkannut sähköautollaan jo yli 17 500 kilometriä

Hollantilainen Wiebe Wakker ajaa sähköautollaan Hollannista Australiaan ilman rahaa. Suomen halki hän yrittää selvitä kolmessa viikossa.

Auto
 
Wiebe Wakker
Pohjois-Norjassa Wiebe Wakker sai majoittua teltassa samalla kun hänen autonsa sai virtaa.
Pohjois-Norjassa Wiebe Wakker sai majoittua teltassa samalla kun hänen autonsa sai virtaa. Kuva: Wiebe Wakker

Huomenna keskiviikkona Suomeen saapuu nuori mies, jolla ei ole rahaa, ruokaa, eikä yösijaa.

Mutta hänellä on sähköauto. Sen ratissa hollantilaismies nimeltä Wiebe Wakker on ajanut ympäri Eurooppaa jo yli 130 päivää. Kilometrejä on tullut mittariin yli 17 500.

Hän ylittää Suomen rajan todennäköisesti jossain Lapin Enontekiön tuntumassa, josta hänen olisi tarkoitus jatkaa kohti Helsinkiä.

Sieltä Wakker aikoo suunnata Venäjälle, ja lopulta tavoitteena on ajaa sähköautolla aina Australiaan saakka.

”Olen nyt Norjan Nordkapissa, josta on Helsinkiin yli 1 500 kilometriä”, Wakker sanoo HS:lle.

Wakker lähti matkaan Hollannin Haarlemista maaliskuussa, minkä jälkeen tie on vienyt Belgiaan, Saksaan, Sveitsiin, Italiaan, Itävaltaan, Saksaan, Tanskaan, Ruotsiin, Norjaan ja pian Suomeen. Autona hänellä on Volkswagen Golf, jonka polttomoottori on vaihdettu sähkömoottoriin.

Wakker kertoo, että matkanteko on sujunut mainiosti, vaikka hän on asettanut matkalleen monia reunaehtoja.

Hän ei aio käyttää matkallaan lainkaan rahaa, vaan luottaa, että löytää reittinsä varrelta ystävällisiä sieluja, jotka tarjoavat hänelle yösijan ja sähköpistokkeen sähköauton lataamiseen

Matkanteon tiukin reunaehto taitaakin olla itse kulkupeli. Wakker ajaa sähköautolla, jonka toimintasäde on 150–200 kilometriä latauksella.

”Tähän mennessä olen saanut latauspaikan tai yösijan yli 500 ihmiseltä. Matkan parasta antia onkin uusien ihmisten tapaaminen. Joitain öitä olen viettänyt myös hotelleissa ja majataloissa, jotka ovat tarjonneet yösijaa”, Wakker kertoo.

Autoaan hän on ladannut pääasiassa tavallisten pistokkeiden kautta. Jos akku on tyhjentynyt täysin, akun lataaminen kestää peruspistokkeesta noin 12 tuntia.

Wakker etsii nyt pysähdyspaikkoja Pohjois-Suomesta, mutta häntä jännittää eritoten ajomatka Venäjän läpi.

”Pietarista ja Moskovasta minulle on tarjottu jo paikkoja, mutta uskon, että Venäjällä odottaa suurin seikkailu. Se jännittää, sillä etäisyydet ovat niin pitkiä, eivätkä ihmiset välttämättä puhu englantia. Minun täytyy varmaan kääntää venäjäksi muutaman lauseen selitys siitä, mitä olen tekemässä ja miksi.”

Niin, miksi Wakker on lähtenyt uhkarohkealle road tripille?

”Tahdon tutkia kestävää kehitystä. Tahdon selvittää, miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään eri maissa. Tapaan eri alojen yrityksiä ja ihmisiä ja teen dokumenttielokuvan havainnoistani”, hän kertoo.

Wakker on hankkinut matkalleen monia sponsoreita, joita hän esittelee nettisivuillaan, joiden kautta voi myös seurata Wakkerin matkantekoa ja tarjota lataus- ja ruokailumahdollisuuksia. Wakkerin Facebook-sivuilla hänen matkaansa seuraa yli 20 000 ihmistä.

Tältä Wakkerin reitti näyttää nyt. Sininen viiva näyttää ajoreitin ja oranssit kuvakkeet kertovat Wakkerille tarjotuista latauspisteistä. Karttaa voi tutkia tarkemmin täältä.

”Tähän mennessä kaikki on mennyt hienosti. En ole joutunut käyttämään rahaa, ja toki olen joskus joutunut luopumaan jostain, mutta olen myös saanut paljon. Eilen en syönyt aamiaista tai lounasta, vain vähän keittoa illalla. Mutta joskus voi olla jopa muutaman päivän syömättä, kunhan saa jostain vettä.”

Auto on toiminut toistaiseksi hyvin. Ensimmäinen vika tuli kuitenkin viime viikolla.

”Muutama päivä sitten auto teki stopin Pohjois-Norjassa. Se oli hinattava korjaamolle. Luulin, että vaihdelaatikossa oli vikaa, ja kävikin ilmi, että vaihdelaatikon ja moottorin välillä oli pultti löysällä. Se oli ensimmäinen eteen tullut ongelma, mutta vika saatiin korjattua.”

Wiebe Wakker
Viime viikolla Wiebe Wakkerin Volkswagenin hyytyi ensimmäisen kerran. Vika saatiin kuntoon kuitenkin nopeasti.
Viime viikolla Wiebe Wakkerin Volkswagenin hyytyi ensimmäisen kerran. Vika saatiin kuntoon kuitenkin nopeasti.

Wakker uskoo saapuvansa Suomeen Nordkapista keskiviikon aikana.

”Se olisi tarkoitus. En tosin tiedä, missä nukun tulevana yönä”, hän sanoi HS:lle maanantaina.

Helsinkiin hän luottaa pääsevänsä kolmessa viikossa. Kunhan hän vain saa autoonsa virtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit