Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autosi on sihteerisi – BMW:n uusi teknologia tietää kaikki päivän menosi, mutta tietääkö se liikaakin?

Vaikka vaihtaisit autoa, uusikin auto tietää, mikä olet miehiäsi tai naisiasi, sillä kyse on pilvipalvelusta: kaikki ConnectedDrivella varustetut autot ovat yhteydessä toisiinsa.

Auto
 
IS / Manu Tuppurainen
BMW: uudella teknologialla auto seuraa reaaliaikaisesti liikennettä ja kuskin kalenteria
BMW: uudella teknologialla auto seuraa reaaliaikaisesti liikennettä ja kuskin kalenteria Kuva: IS / Manu Tuppurainen

Moni herää aamuisin pienen pakokauhun vallassa, sillä päivä on täynnä juoksevia asioita.

Lapset päiväkotiin, palaveriin, pankkiin, töihin, lounaalle, palaveriin, töihin, kauppaan, päiväkotiin, harrastuksiin, kotiin.

Jos suorittaa siirtymiset autolla ja etenkin kaupungissa, ei voi oikein tietää, kuinka kauan kuhunkin siirtymiseen menee aikaa. Tällä tavalla sitä on koko ajan ehkä pikkuisen myöhässä joka paikasta, ja illalla perhe motkottaa, kun myöhästyy viimein tunnin verran yhteiseltä illalliselta.

BMW lupaa, että tällainen on pian historiaa. Sen uudella teknologialla auto seuraa reaaliaikaisesti liikennettä ja kuskin kalenteria sekä tottumuksia tulkiten, miten kauan päivän toimiin menee.

Eikä siltä tarvitse edes muistaa kysyä näitä asioita.

Kuulostaa hienolta – ja tavallaan aika pelottavalta.

Telegraphin mukaan Britanniassa BMW:n palvelu voisi tavoittaa nyt jopa puoli miljoonaa ihmistä.

Kyse on yhtiön ConnectedDrive-sovelluksesta, ja sen pitäisi toimia suurin piirtein näin:

Aina, kun menee autoon sisälle puhelimen kera, järjestelmä osaa lukea puhelimen kalenterista päivän toimet. Sitten se kertoo pyytämättä, miten kuljettaja ehtii kuhunkin tapaamiseen.

Järjestelmä oppii myös kuljettajan rutiineja. Mikäli tapana on tehdä tietyt matkat päivän aikana, BMW ottaa niistä omatoimisesti selvää ja kertoo aikatauluista ilman, että tietoja olisi edes tallennettu mihinkään.

Vaikka vaihtaisit autoa, uusikin auto tietää, mikä olet miehiäsi tai naisiasi, sillä kyse on pilvipalvelusta: kaikki ConnectedDrivella varustetut autot ovat yhteydessä toisiinsa.

Tällä tavalla, kun vaihtaa 3-sarjalaisesta 5-sarjalaiseen, uusikin auto muistuttaa, että ”hei, sinulla on tänään kuntosali kello viisi”.

Ja mikäli näyttää siltä, että olet myöhässä kuntosalilta ja salikaverisi on jollain tasolla yhteydessä tähän järjestelmään, BMW laittaa viestin treenikaverille ja pahoittelee, että olet viitisen minuuttia myöhässä.

Näin järjestelmä BMW:n mukaan toimisi ainakin tilanteessa, jossa kaikki toimii täydellisesti.

Kyse on data-analytiikasta, tuosta tulevaisuuden superalasta puhtaimmillaan: mitä enemmän ja mitä useammalta käyttäjältä järjestelmä saa tietoa, sitä kattavampien tietojen pohjalta se pystyy käyttäjäänsä palvelemaan.

Järjestelmä ei edes maksa mitään, mutta sille on hyvä syy:

Tällä hetkellä BMW käyttää tavallaan asiakkaitaan koekaniineina ja kehittäjinä järjestelmän suhteen. Autoilijan jokainen toimi on rakennuspala, jota BMW käyttää järjestelmää kehittääkseen.

Asia herättää luonnollisesti paljon kysymyksiä tietoturvasta ja siitä, mihin ja kenelle tiedot päätyvät ja kuka muu niitä pystyy käyttämään hyväkseen.

Sekin saattaa olla ongelma, mikäli järjestelmä ei toimikaan täydellisesti, ja sen palveluihin tottunut laiskistunut kuljettaja missaa sen päivän tärkeimmän tapaamisen.

BMW:n mukaan ConnectedDrivea käyttävät ihmiset eivät tosin juurikaan välitä mahdollisista ongelmista.

Telegraphin mukaan yhtiön digitaalisten palveluiden varapääjohtaja Thom Brenner sanoo, että käyttäjät ovat vain tyytyväisiä saadessaan olla mukana kehittämässä ja parantamassa tätä uutta teknologiaa.

Jos tämä alkaa kuulostaa liikaa George Orwellin kaiken tietävältä Isoveljeltä, ei hätää.

Järjestelmän voi – ainakin BMW:n mukaan – aina napsuttaa pois päältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit