Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos pidät itseäsi ällistyttävän hyvänä kuskina, olet todennäköisesti jotain ihan muuta

Itseään keskinkertaisena tai jopa huonohkona kuljettajana pitävät saattavatkin olla keskimääräistä parempia kuljettajia.

Auto
 
Antti Johansson / HS
Hyvä kuski noudattaa liikennesääntöjä ja on kiinnostunut kehittämään omaa ajamistaan sekä tietouttaan liikenteestä, ajamisesta ja ajoneuvoista, listaa Trafin asiantuntija.
Hyvä kuski noudattaa liikennesääntöjä ja on kiinnostunut kehittämään omaa ajamistaan sekä tietouttaan liikenteestä, ajamisesta ja ajoneuvoista, listaa Trafin asiantuntija. Kuva: Antti Johansson / HS

Myönnetään:

Pidän itseäni keskivertoa parempana autonkuljettajana.

Syitä:

Isolla tiellä ajan usein pikkuisen ylinopeutta. Luotanhan ajotaitoihini.

(Samalla kiroan sunnuntaiautoilijoita, jotka ohittavat moottoritiellä rekkoja nopeusrajoitusten puitteissa.)

Kaupungissa ajan kaksikaistaisella yksisuuntaisella kadulla jonon ohi ja puikahdan lopuksi takaisin oikealle kaistalle, jotta voin jatkaa matkaani haluamaani suuntaan. Muutenkin olen liikkeissäni ripeä.

(Samalla kiroan lampaita, jotka jonottavat sillä yhdellä kaistalla ja pälyilevät autojensa ratissa – ja hidastavat liikennettä.)

Harmi vaan, että muun muassa nämä esimerkit tekevät minusta todellisuudessa keskivertoa huonomman kuljettajan.

Suomalaisten omista käsityksistä ajotaidoistaan on tehty monia tutkimuksia. Usein tutkimukset viestivät siitä, että etenkin miehet pitävät itseään hyvinä kuskeina.

Moni pitää itseään myyttisenä keskivertoa parempana kuljettajana.

Esimerkiksi siksi, että ei hidastele. Ja että luottaa itseensä niin paljon, että uskaltaa ajaa vähän reippaampaa vauhtia. Ja osaa oikaista sivuluisun taitavasti ja pärjää muutenkin ääritilanteissa hyvin.

Heistä iso osa on kuitenkin keskivertoa huonompi kuljettaja. Toisaalta itseään keskinkertaisena tai jopa huonohkona kuljettajana pitävät saattavat olla keskimääräistä parempia kuljettajia.

Tämä johtuu siitä, että itseään hyvinä pitävät ovat usein ajotavoiltaan sellaisia, että he ovat häiriötekijä liikennejärjestelmässä.

Koska lähes kaikki ajavat autoaan yksinomaan yleisillä teillä moottoriradan sijaan, hyvän kuskin – tai keskivertoa paremman kuskin – määritelmä täytyy liittää tähän kontekstiin: millaisia vaikutuksia hänen ajamisellaan on liikenteeseen?

Suomen surkein kuski -ohjelmassa kouluttava, Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen määrittelee hyvän kuskin sellaiseksi, joka noudattaa liikennesääntöjä ja on kiinnostunut kehittämään omaa ajamistaan sekä tietouttaan liikenteestä, ajamisesta ja ajoneuvoista.

”Hyvän kuskin vastakohta on sitten se teknisesti taitava, asenneongelmainen tyyppi, joka osaa oikaista sen sivuluisun, mutta ei piittaa liikennesäännöistä ja yhteisistä pelisäännöistä”, Pohjonen sanoo.

Nämä ovat paradoksaalisesti usein niitä, jotka pitävät itseään erityisen hyvinä kuljettajina.

Koska liikenteessä ennakoitavuus on avainasemassa sen sujuvuuden kannalta, ennakoitava ja ennakoiva kuski on hyvä kuski. Ja ennakoitavuus syntyy siitä, että ajaa sääntöjen mukaan.

Eli:

Jos rajoituksessa lukee 80, hyvä kuljettaja ajaa 80 km/h, ei 88 km/h. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa syntyy haitariliikettä ja liikenne hidastuu.

Tähän keskivertoa parempi kuljettaja voi toki todeta, että mikseivät kaikki aja 88 km/h, jolloin liikenne sujuisi niin ikään – ja vieläpä nopeammin.

Siksi, että siinä nopeusrajoituskyltissä lukee 80, ei 88.

Tietysti autonsa erinomaisesti hallitseva, ajotaidoistaan kovasti itsevarma ihminen voi olla myös muut huomioon ottava, rauhallinen kuljettaja.

Mutta usein taitojaan korostavat ovat nimenomaan osa ryhmää, joka on aina ollut liikenteen murheenkryyni.

”Kyllä ne – tai me – nuoret miehet on se ongelmaryhmä edelleen. Ajoneuvon tekninen hallinta on kunnossa, mutta taidot ulosmitataan riskinotolla”, Pohjonen sanoo.

Nämä kaverit myös tuppaavat tuskastumaan, kun varovaisemmat kuljettajat jurnuttavat tiellä tasan rajoituksen mukaan. Ja tuskastumisesta seuraa lisää aggressiivista eli vaarallista ajamista.

Mutta jos tulee paha tilanne, silloinhan nämä hyvät kuskit nousevat arvoon arvaamattomaan hallitessaan autonsa ja pelastaessaan itsensä ja kanssamatkustajansa?

Ehkä niin.

Mutta se keskiverto, rauhallinen ja joidenkin mielestä ihan liian hidasliikkeinen keskivertokuljettaja on silti paremmassa asemassa. Hän kun ei todennäköisimmin edes joudu niihin tilanteisiin, joissa tarvitaan sitä ääritilannehallintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto