Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhanturvaajaveteraani hankki harrasteautokseen vanhan Jeepin

Auto
 
Rauhanturvaajaveteraani hankki harrasteautokseen vanhan Jeepin
Rauhanturvaajaveteraani hankki harrasteautokseen vanhan Jeepin
Jaakko Åkerlund omistaa 1950-luvun Jeepin. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen HS.

Toisen maailmansodan tunnetuimpia kulkuvälineitä on Jeep. Yksinkertaisen ja tarkoituksenmukaisen muotoilun ansiosta autosta tuli ajaton klassikko. Koruttoman auton merkitystä kuvaa muun muassa se, että vuoden 1952 Jeep pääsi näytille New Yorkin Modernin taiteen museoon.

Jeep on kansan suussa muodostunut myös synonyymiksi maastoajoneuvolle. Maastureita valmistavat toki monet muutkin automerkit.

Jeep syntyi 1940-luvun alussa, kun Yhdysvaltojen sotavoimille tuli pakottava tarve saada käyttöönsä kestävä maastoajoneuvo. Hallitus antoi suunnittelutehtävän kolmelle autonvalmistajalle: Fordille, Bantamille ja Willys-Overlandille.

Monien vaiheiden ja tiukkojen testien jälkeen tuotantoon pääsi auto nimeltä Willys-Overland Military Model MB, joka sai pian lempinimekseen Jeep. Nimen alkuperästä on monenlaista tulkintaa. Nimitys saattaa tulla General Purpose -sanojen lyhenteestä GP, joka kuulostaa lausuttuna jeepiltä. Toisen teorian mukaan auto sai nimensä Kippari-Kalle -sarjakuvan Eugene the Jeepin mukaan.

Lohjalaisen Jaakko Åkerlundin harrasteauto on Willys-Overlandin valmistama Jeep vuodelta 1951. Åkerlund hankki autonsa Saksasta vuonna 2009. Veteraaniautoharrastajalla on pitkä suhde kulkupeliinsä. "Nuoruudessa ajelin tällaisella virantoimituksessa", mies paljastaa. Auto tuli varsin tutuksi, kun Åkerlund palveli Palestiinassa rauhanturvajoukoissa sotilaspoliisina vuonna 1957.

Nykyinen Jeep vastaa erittäin hyvin palvelusaikojen Jeep-mallia. Åkerlund on jopa maalannut asianmukaiset tunnukset autoonsa. Ajoreissut rajoittuvat nykyään lähinnä kesäisiin autotapahtumiin. Tapahtumia varten mies on hankkinut myös tyyliin sopivat vaatteet. Ajoneuvo ja asukokonaisuus on sen verran viimeisen päälle harkittu, että tänäkin kesänä huomio on varmasti taattu, suunnataanpa Jeepin keula minne päin Uuttamaata tahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja