Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 100-vuotias höyrylaiva seilaa edelleen – hyppäsimme S/S Punkaharjun kyytiin

Auto
 
Yli 100-vuotias höyrylaiva seilaa edelleen
Yli 100-vuotias höyrylaiva seilaa edelleen
Höyrylaivojen aikakausi alkoi 1800-luvun alussa. Parhaimmillaan matkustajahöyrylaivoja liikennöi Saimaan alueella noin 250. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen HS.

Höyryä on osattu hyödyntää liikkeen aikaansaamiseksi jo ammoisista ajoista lähtien. 1700-luvulla tekniikka oli kehittynyt jo sen verran, että höyryvoimaa voitiin jo käyttää teollisuudessakin. Ensimmäinen höyryllä toimiva auto esiteltiin vuonna 1769.

Höyrykone mullisti myöhemmin liikkumisen niin maalla kuin vesireiteilläkin. 1830-luvulla höyrylaivat ilmestyivät myös Suomen vesille. Höyrykoneen ansiosta laivat eivät olleet enää riippuvaisia tuuliolosuhteista.

S/S Punkaharju on vuonna 1905 valmistunut sisävesihöyrylaiva. Kirjainyhdistelmä S/S tulee sanoista steam ship. Alus kärsi suuria vahinkoja vuoden 1913 tulipalossa. Vuonna 1914 laivan alkuperäinen kone korvattiin tehokkaammalla kevyttä polttoöljyä syövällä Compound-höyrykoneella.

Sisä-Suomen saaristokunnissa liikkuminen paikasta toiseen ennen tiheän maantieverkoston valmistumista oli hankalaa. Kesäaikaan helpotusta toivat lukuisat sisävesilaivat. Laivojen kyydissä kulkivat niin matkustajat kuin arkipäivän välttämättömät tarvikkeetkin.

S/S Punkaharju suunniteltiin monikäyttökulkupeliksi. Laivan pituus on noin 22 metriä ja leveys hieman alle viiden metrin. Laivaan mahtuu 75 matkustajaa.

Konemestari Tuomas Juva pitää huolen, että laivavanhus pysyy liikkeessä edelleen. Laivan uumenissa vanha kaksisylinterinen höyrykone luo uniikin työympäristön. "Se on semmoinen mieto sauna", Juva luonnehtii työhuonettaan. Kesähelteellä konehuoneen lämpötila voi kohota kuuteenkymmeneen asteeseen.

Pari kerrosta ylempänä kapteeni Raimo Kapanen ohjastaa S/S Punkaharjua varmoin ottein. Kapanen tuntee erinomaisesti niin laivan kuin paikalliset vesireititkin. Miestä työllistävät kesäisin tilaus- ja maisemaristeilyt lähinnä Savonlinnan alueella.

17 vuotta sisävesilaivan komentosillalla takaavat, että matka joutuu ja maisemat vaihtuvat sokkeloisilla Saimaan saariston vesillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit