Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itse ajava auto saattoi pelastaa hengen – mies sai liikenteessä keuhkoveritulpan, auto vei teholle

Yhdysvaltalainen Joshua Nelly sai sairauskohtauksen kesken automatkan ja antoi ohjakset autolleen. Siitä sai alkunsa tarina, joka kertoo paljon siitä, mihin suuntaan autoilu voi tulevaisuudessa kulkea.

Auto
 
Sami Kero / HS
Yhdysvaltalaismies ajoi Teslan Model X:llä, jota HS testasi kesäkuussa Oslossa.
Yhdysvaltalaismies ajoi Teslan Model X:llä, jota HS testasi kesäkuussa Oslossa. Kuva: Sami Kero / HS

Eräänä tiistaina yhdysvaltalainen lakimies Joshua Nelly, 37, lähti aikaisin töistä kotiin. Hänen tyttärellään oli nelivuotissyntymäpäivä, ja Nelly halusi olla ajoissa paikalla.

Nelly lähti taittamaan 45 minuutin kotimatkaa sähkökäyttöisellä katumaasturillaan Tesla Model X:lla. Se on kallis auto, jossa on paljon uusinta teknologiaa (HS testasi autoa kesäkuussa, lue juttu tästä).

Autossa on muun muassa Teslan Autopilot-järjestelmä. Kyseessä on ajotila, jossa auto ajaa itsekseen, kunhan kuski aina silloin tällöin koskee rattiin. (Tätä järjestelmää HS testasi viime vuoden lopussa, lue juttu tästä.)

Järjestelmää on kehuttu hienoksi askeleeksi kohti täysin itsestään ajavia autoja ja toisaalta kritisoitu etenkin sen nimestä. Edes valmistaja Tesla itse ei suosittele, että kuljettaja ottaisi oikeasti kätensä ratista, mutta silti se kutsuu järjestelmää Autopilotiksi.

Se ei kuitenkaan osaa ajaa täydellisesti ilman ihmisen panosta.

Hiljattain Floridassa sattui tiettävästi ensimmäinen kuolonkolari, jossa automaattiohjauksessa ollut auto on ollut osallisena.

Toinenkin kolari tapahtui heinäkuussa Montanassa Autopilotin ollessa päällä.

Joshua Nellyn järjestelmä saattoi sen sijaan pelastaa.

Nelly oli ajanut jo hyvän matkaa, kun hän alkoi yhtäkkiä tuntea omituisia tuntemuksia vatsansa seudulla. Hän ajatteli, ettei kyse ole mistään vakavammasta.

Sitten kipu alkoi levitä vatsasta vartaloa ylöspäin ja Nellyn olo kävi tukalaksi. Oli kuin joku olisi työntänyt metallitankoa hänen rintansa läpi.

Nelly soitti vaimolleen. Raskaasti hengittäen hän jutteli vaimonsa kanssa, ja he sopivat, että Nellyn olisi paras mennä sairaalaan.

Nellyn tila huononi nopeasti. Hän pohti, ettei ehkä kykenisi ajamaan sairaalaan asti, joka oli lähes 40 kilometrin päässä.

Reissusta tuli Teslan Autopilot-teknologian tulikoe: Nelly kytki autonsa järjestelmän päälle, jotta auto veisi hänet sairaalaan.

Sairaalassa selvisi, että Nelly oli kärsinyt hengenvaarallisesta keuhkoveritulpasta.

Lääkäreiden mukaan Nelly oli onnekas, että selvisi hengissä, mutta Nelly itse on sitä mieltä, että onnella ei ollut asian kanssa tekemistä.

Paitsi sen verran, että hän oli onnekseen onnistunut säästämään riittävästi rahaa hankkiakseen itselleen Teslan.

Auto nimittäin oli kuin olikin päässyt lähes 40 kilometriä sairaalaan asti siten, että Nelly oli aina silloin tällöin koskenut rattia. Sairaalassa Nelly oli vielä onnistunut omin käsin parkkeeraamaan autonsa ja kirjautumaan teho-osastolle.

Nellyn mukaan ambulanssikyyti olisi ollut todennäköisesti hitaampi ratkaisu ja täysin itse ohjastamalla hän ei olisi ehkä päässyt sairaalaan asti.

Floridassa tapahtunut liikennekuolema oli iso lommo Teslan maineelle.

Monet päättäjät ja kansalaiset olivat valmiita julistamaan Autopilot-järjestelmän vaaralliseksi.

Kriitikot ovat kritisoineet etenkin järjestelmän nimeä: miksi Tesla haluaa väen vängällä kutsua systeemiä vastuuttomasti Autopilotiksi, kun se ei sitä ole.

Järjestelmä on saanut monien mielestä juuri nimensä vuoksi ihmiset toimimaan päinvastoin kuin on kehotettu. Esimerkiksi Youtube on täynnä videoita, joissa Tesla-omistajat ajavat koskematta rattiin. Lisäksi Teslan on sanottu tuoneen tätä teknologiaa liian aggressiivisesti markkinoille ilman, että se on huolehtinut turvallisuusasioista.

Tesla ei ole hätkähtänyt kritiikistä. Se on virallisesti asiassa täysin päinvastaista mieltä.

Teslan mielestä olisi vastuutonta olla tarjoamatta Autopilot-järjestelmää, sillä yhtiön laskelmien mukaan ihmiskuski on keskimäärin turvattomampi kuin Teslan tietokoneohjaus.

Teslan tiimi kirjoittaa lausunnossaan muun muassa näin:

”Maailmanlaajuisen datan perusteella Autopilot-järjestelmää käyttävät ovat tilastollisesti enemmän turvassa kuin he, jotka eivät ensinkään käytä järjestelmää. Ottaen huomioon, että kyseessä on kuljettajaa avustava järjestelmä, oli tilastollisesti väistämätöntä, että jossain vaiheessa tulee törmäys järjestelmän ollessa päällä.”

Asian tiimoilta käytävä keskustelu ei ole luonteeltaan yksinkertaista puhetta, vaan asiassa on monia hyvin perusteltuja näkökulmia.

Ensinnäkin: Nellyn tarina ei ole vedenpitävä todiste siitä, että Teslan autopilotti on varma systeemi, joka pelastaa ihmishenkiä. Se on yksittäistapaus, eikä sen nyansseja tai edes todenperäisyyttä ole puolueettomasti todistettu.

Voi myös olla, että Nelly on kertonut tarinansa Tesla-lasien läpi, sillä hänen suhteensa autoonsa on hyvin läheinen. Nelly säästi autoon pitkät tovit rahaa ja odotti sen toimitusta vuosia. Kun hän viimein sai auton, hän antoi sille lempinimenkin: Ender.

Olisi vain luonnollista, jos ihminen haluaisi nähdä rakkaan autonsa erityisen merkittävänä tekijänä pelastumisessaan.

Lisäksi koko tarina on tullut julkisuuteen Teslan kautta. Nellyn tarinasta ensimmäisenä kertoneen Slate-lehden toimittajan mukaan Nelly suostui kertomaan tarinansa sen jälkeen, kun toimittaja oli kysellyt Teslalta tosielämän esimerkkejä Autopilot-järjestelmästä turvallisuusvarusteena.

Toisaalta järjestelmä on – kuten Teslakin haluaa uskotella – saattanut jo nyt pelastaa useita ihmishenkiä, sillä harvemmin uutisoidaan sitä, että Tesla-kuskit ovat päässeet turvallisesti kotiin.

Yleensä vain kolarit muistetaan, ja niitä on tullut tähän mennessä Autopilotin kanssa kaksi.

Onko se paljon vai vähän? Se on filosofisempi kysymys.

Ja vielä filosofisemmaksi mennään, kun aletaan pohtia tulevaisuudessa väistämättä käytössä olevan autonomisen ajamisen hyötyjä, haittoja ja uhrauksia.

Kuinka pitkälle on mahdollista testata teknologiaa ja ottaa se käyttöön sataprosenttisen turvallisesti?

Jos autonomiset autot pelastavat vuoteen 2030 mennessä vaikkapa – täysin hatusta vedettynä – miljoona ihmishenkeä, voidaanko sen vuoksi uhrata muutama ihminen teknologian alkutaipaleella? Onko silloin hyväksyttävää, että vaikkapa kymmenen tai sata ihmistä kuolee? Kuka lainsäätäjä olisi valmis sanomaan tällaisen asian ääneen?

Tavallaan teemme tällaisia uhrauksia jo nyt, sillä liikenteessä kuolee hurja määrä ihmisiä koko ajan. Emme silti ole kieltäneet autoilua, vaikka se kiistatta pelastaisi ihmishenkiä.

HS testasi Tesla Model X:ää: Näin toimivat haukansiipiovet
HS testasi Tesla Model X:ää: Näin toimivat haukansiipiovet
HS tutustui Teslan uuteen sähkökatumaasturi Model X:ään Oslossa. Kuvaus ja leikkaus: Sami Kero, toimittaja: Jussi Sippola.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – tapasimme suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Reseptit