Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Penkkien pesussa piilee riskejä – HS:n vinkit täydelliseen auton sisäpesuun

Jopa useat pesufirmat kieltäytyvät pesemästä uusien autojen penkkejä pelätessään niiden toiminnallisuuksien vaurioitumista ja mahdollista korvausvastuuta.

Auto
 
Nanna Saarhelo
Penkkien siistimisen kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin jos auto on uusi.
Penkkien siistimisen kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin jos auto on uusi. Kuva: Nanna Saarhelo

Auton putsaaminen sisältä saattaa olla ulkoisia toimia kinkkisempi juttu, sillä erilaiset materiaalit käyttäytyvät eri tavoin. Ongelmia saattaa tulla etenkin nykyaikaisissa autoissa, joissa ohjaamo on täynnä herkkää teknologiaa.

HS kokosi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen avulla tarkat ohjeet auton sisäpesun saloihin.

Näytä nahkapenkille rättiä

Tavallinen nahkaverhoilu on yksinkertainen puhdistaa, sillä se onnistuu yleensä nihkeällä rievulla. Alcantra- eli mokkanahkaa muistuttava tekokuituverhoilu on jo haasteellisempi, mutta pienet tahrat puhdistuvat senkin osalta märällä rätillä, sillä alcantra kestää kosteutta. Kangaspäällyste vaatii yleensä verhoilupesun, mutta tässä asiassa on pieni koukku.

Varo rikkomasta penkin tekniikkaa

Nykyaikaisen auton penkeissä on paljon erilaista tekniikkaa, kuten sähkösäätöjä, hierontatoimintoja, penkinlämmittimiä ynnä muuta hienoa. Tällaista istuinta ei pidä mennä suinpäin pesemään ainakaan millään märällä välineellä. Jopa useat pesufirmat kieltäytyvät pesemästä tällaista penkkiä pelätessään sen toiminnallisuuksien vaurioitumista ja mahdollista korvausvastuuta.

Pidä jakkarat mahdollisimman puhtaina

Jälkiviisaus on synti, mutta auton verhoilun suhteen on yksinkertaisesti järkevintä välttää niiden likaantumista. Parhaiten tämä onnistuu suojaamalla ne penkkien osat, joita esimerkiksi lapset saattavat potkia. Ennen penkkien suojaamista on tutustuttava käyttöohjekirjaan huolellisesti, jottei turvalaitteiden toiminta esty suojauksen seurauksena.

Älä kastele hallintalaitteita

Kojelaudalle, ratille ja muille hallintalaitteille hyvä putsausväline on puhdas mikrokuituliina. Kosteita rättejä ei kannata käyttää mahdollisten sähkölaitteiden vaurioitumisen takia. Ja vaikka ratti kuinka tuntuisi huutavan pesuainetta tai kiilloketta, älä tee sitä. Liukas ratti ei nimittäin ole turvallinen.

Imuroi säännöllisesti

Autolla ajaessa soraa ja pikkukiviä siirtyy aina matoille, joten auto on hyvä imuroida vaikkapa kerran viikossa, jolloin se säilyy siistinä ja viihtyisänä. Kannattaa imuroida pikkukivet myös auton mattojen alta. Kumimatto vaatii aina pesun, jotta se näyttää taas uudenveroiselta, kangasmatolle riittää useimmiten imuri.

Pese myös tuulilasin sisäpinta

Suihkutettava ikkunanpesuaine on hyvä tähän tarkoitukseen. Ikkuna on pyyhittävä pesuaineella ja rätillä tai paperilla huolellisesti joka kohdasta. Lisäksi tuulilasi täytyy kuivata huolellisesti. Kuivaa vielä kuivakin lasi kertaalleen puhtaalla talouspaperilla, jotta vältät raitojen muodostumisen ikkunapintaan.

Jos tahrat ovat todella pahoja, käänny ammattilaisen puoleen

Liian vahvojen tai auton pinnoille soveltumattomien aineiden käyttö saattaa aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita auton verhoiluille tai muille kojelaudan osille.

Vesalaisen erityishuomiot:

Kangasmatot kunniaan

”Itse suosin nykyään kangasmattoja. Kangasmatto on käytössä huomattavasti kumimattoa helpompi. Lisäksi se antaa autolle ylellisen ja arvokkaan ilmeen. Kangasmaton saa puhdistettua autossa paikallaan imurilla. Se on aina imuroinnin jälkeen siistin näköinen siinä, missä kumimatto on vietävä pois autosta ja pestävä sekä kuivattava.”

Älä syö autossa

”Itse en syö autossa mitään. Syödessä aina jotain putoaa syliin ja penkin istuinosaan. Matkan edetessä penkille pudonneet hituset tulee sitten persustalla hierottua tiukasti kiinni penkin pintaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – tapasimme suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Reseptit