Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikakone nimeltä Ukko-Pekka

Auto
 
Helsingin Sanomat
Aikakone nimeltä Ukko-Pekka
Aikakone nimeltä Ukko-Pekka
Raskas pikajunaveturi Hr1 tunnetaan paremmin lempinimellä Ukko-Pekka. Toimittaja, kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen HS.

Suomen ensimmäinen henkilöliikenteelle tarkoitettu rautatie valmistui välille Helsinki-Hämeenlinna 1800-luvun puolenvälin paikkeilla. Suomi oli tuolloin venäläinen suuriruhtinaskunta. Suunnitelmat rautatien ja asemien sijoittelusta vaihtelivat moneen kertaan. Helsingin rautatieaseman paikaksi kaavailtiin muun muassa Hietalahden toria.

Radan rakentamista Helsingistä suoraan sisämaahan pidettiin tärkeänä koko autonomisen Suomen alueen kehityksen kannalta. Vuodelta 1856 peräisin oleva hämäläisten mahtimiesten kirje Venäjän keisari Aleksanteri II:lle kuvaa hyvin ajan henkeä: "Kuin Hämeen maa on paikoin tiuhasti viljelty, sekä useempia maatavaroita enempi kuin itte tarvitaan ja toisia niin kuin suoloja, silakoita ja yhtä, toista tarvitaan merikaupungeista tuoda, ja koska Hämeenlinnan kaupungiin tulee monta tietä ja siitä niin kuin valtajuova Helsingiin."

Suomen alueen voimakkaan väestönkasvun seurauksena kulkuyhteyksien tarve kasvoi. Meren rannoilla ja Itä-Suomen vesistöalueilla laivat helpottivat kulkua kesäisin ja Saimaan kanavan avaaminen auttoi liikkumista entisestään.

Hämeessä suurten henkilö- ja tavaramäärien liikuttelu oli ongelmallisempaa. Järvialueita oli Hämeessäkin, mutta vaikeakulkuiset vesistöreitit haittasivat tehokasta kauppatavaroiden liikuttelua. Maantieliikenne oli vielä vaatimatonta koko Suomen alueella.

Jo vuonna 1851 keisari Nikolai I:n aikana olivat suunnitelmat valmiina radan rakentamisesta Moskovasta Varsovaan ja Moskovasta Pietariin. Pietarista oli tarkoitus jatkaa rataa Viipurin, Lappeenrannan ja Hämeenlinnan kautta Turkuun.

Politiikka vedettiin mukaan ensimmäisten ratahankkeiden suunnitteluun. Venäläistämisaikoina länsi-itä -suuntaista rataa kannattivat keisarikuntaan päin kallellaan olevat tahot. Etelä-pohjoinen -linja oli taas Suomi-aatteen kannattajien suosiossa. Pitkällisen väännön jälkeen päädyttiin Helsinki-Hämeenlinna -radan toteuttamiseen. Tuo historiallinen osuus valmistui vuonna 1862.

Katovuodet 1866-68 hillitsivät rautateiden levittäytymistä syrjäisessä Suomessa ja seuraava rataosuus välillä Riihimäki-Pietari valmistui vasta vuonna 1870.

Ensimmäinen veturi saapui Suomeen Britanniasta vuonna 1860. Seuraavana vuonna veturit Ilmarinen ja Lemminkäinen saatiin ajokuntoon ja ensimmäiset koeajot suoritettiin Helsingissä uteliaiden katsojien silmien alla.

Ensimmäinen Suomessa rakennettu veturi sai nimekseen vain numeron 57. Se valmistui vuonna 1874.

Kaikkien aikojen kuuluisin suomalainen veturi on kuitenkin HR1. Se tunnetaan yleisesti nimellä Ukko-Pekka. Kyseistä höyryveturia valmistettiin Tampereella vuosina 1937-1957.

Puhtia vanhasta veturista irtoaa 1600 hevosvoiman verran ja se pystyy venymään 110 km/h:n huippunopeuteen. Hr1 oli aikanaan Valtion rautateiden suurin ja voimakkain henkilöliikenteen höyryveturi.

Reijo Sarantila tuntee Ukko-Pekan ominaisuudet usean vuosikymmenen kokemuksella. Sarantilan tietojen mukaan massiivisia Ukko-Pekka -vetureita valmistettiin 22 kappaletta. Nykyään veturivanhuksia on jäljellä enää muutama. Jokunen huonokuntoinen yksilö löytyy Haapamäen höyryveturipuistosta ja yksi Ukko-Pekka on myös VR:n omistuksessa.

Sarantilan esittelemästä vuoden 1948 veturista on pidetty hyvää huolta. Vanha metallijärkäle on täysin ajokuntoinen. Veturiyksilö kuuluu Höyryveturimatkat 1009 Oy:n kalustoon. Kokonaisuutta täydentävät kuusi saman aikakauden vaunua.

Tunnelmallinen juna lumoaa matkustajansa vielä nykypäivänäkin. Ukko-Pekka on 155 tonnin painoinen järkäle liikenteen historiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit