Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkiajo pelottaa monia autoilijoita – asiantuntija opastaa, miten pelko hälvenee

Monet jännittävät kaupungissa ajoa. ”Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi selvisi, että nuoret miehet pitävät liikennevaloista lähtemistä jonkinlaisena haastetilanteena, kun taas iäkkäämmät naiskuskit eivät nähneet asiaa ollenkaan niin”, sanoo Trafin asiantuntija.

Auto
 
Akseli Valmunen / HS
Ruuhkassa ajaminen stressaa monia autoilijoita.
Ruuhkassa ajaminen stressaa monia autoilijoita. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Turunväylä loppuu, liikennevalot näkyvät jo. Radio pois päältä, nenä kiinni tuulilasiin, keskittyminen. Hiki tulee. Vatsassa on perhosia.

Tilanne on tuttu monelle Helsinkiin menevälle, jota ahdistaa kaupungissa ajaminen.

Mutta mikä kaupunkiajossa pelottaa, ja miten siitä voisi päästä eroon?

Kysyimme Trafissa työskentelevältä johtavalta asiantuntijalta, liikennepsykologi Inkeri Parkkarilta. Hän sanoo, että terve jännitys ajaessa saattaa olla hyväkin juttu.

Parkkarille asia on tuttu. Hän ei osaa sanoa prosentteja, kuinka moni pelkää tai jännittää suuresti kaupungissa ajamista, mutta sitä esiintyy monilla.

Tavallaan se on paradoksaalista: periaatteessahan kaupunkiajaminen on aika turvallista, koska siellä ei ole yleensä suuria nopeuksia. Vakavan onnettomuuden riski on siis verrattain vähäinen.

Kysymys ei olekaan välttämättä omasta turvallisuudesta, Parkkari sanoo.

”Kaupunkiympäristössä on niin paljon asioita, joita täytyy huomioida. Sitten jännittää, että jääkö jotain huomaamatta: hoksaako kaikki liikennemerkit, tai vaikka jalankulkijan, jolla ei ole välttämättä heijastinta päällä.”

Tilanne on entistä pahempi, jos on ollut osallisena onnettomuudessa. Puhumattakaan siitä, jos on ollut itse onnettomuuden aiheuttaja.

”Nuorempana kun olin itse aiheuttanut peltikolarin, niin tuli sellainen ’en osaa mitään ja aina jää jotain huomioimatta’ -tunne”, Parkkari sanoo.

Iso osa kaupunkiajoa pelkäävistä on myös niitä, jotka eivät ole syystä tai toisesta aikoihin ajaneet autoa tai eivät vain ole tehneet sitä kaupungissa.

Jos taidot ovat ruosteessa tai niitä ei kerta kaikkiaan ole, on iso kynnys lähteä nopearytmiseen iltapäiväruuhkaan töpeksimään.

Taitojaan voi virkistää esimerkiksi näillä HS:n testeillä:

Testaa, osaatko lukea liikennemerkkejä

Saisitko ajokortin? Testaa, pärjäätkö autokoululaisen teoriakokeessa

Vielä varsinaista pelkoa yleisempää saattaa olla jännitys siitä, ettei selviydy kaikista ajotilanteista.

Siis että joutuu noloon tilanteeseen: jos jää vaikkapa keskelle risteystä muiden tukkeeksi tai auto sammuu valoihin. Se on kauhean noloa ainakin tietyntyyppisille kuljettajille.

”Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi selvisi, että nuoret miehet pitävät liikennevaloista lähtemistä jonkinlaisena haastetilanteena, kun taas iäkkäämmät naiskuskit eivät nähneet asiaa ollenkaan niin.”

Se, kuinka nololta tilanne tuntuu, riippuu siitä, miten ihmisellä on muutenkin tapana käsitellä onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan.

Jos on suorituskeskeinen ja ankara itselleen muilla elämän osa-alueilla, on todennäköisemmin sellainen myös liikenteessä.

Usein rennompiluonteinenkin kuski reagoi ainakin jollain tavalla omiin törttöilyihinsä, sillä liikenteessä tunteet korostuvat.

”Kun ei huomaa heti, että valot ovat vaihtuneet vihreiksi ja joku tööttää takana, niin siinähän on sellainen todella vahva reaktio. Että anteeksi anteeksi! Vaikka todellisuudessa siinä ei nyt kukaan kuole, vaikka on pari sekuntia liian pitkään niissä valoissa. Se valtava häpeän tunne ei millään tavalla korreloi itse tapahtuman vakavuuden kanssa”, Parkkari sanoo.

Sama toimii toisin päin: se ärsyttää suunnattomasti, kun joku töpeksii eikä lähde heti valoista. Vihan määrä ei tunnu järjellä ajateltuna kohtuulliselta koettuun epäoikeudenmukaisuuteen nähden.

Mikä siinä on, että juuri liikenteessä tunteet korostuvat?

”Sitä on vaikeaa sanoa. Ehkä se johtuu siitä, että suomalaisethan ovat tunnetusti kaikki keskivertoa parempia kuljettajia, niin siellä liikenteessä pitäisi sitten osata”, Parkkari sanoo ja nauraa.

Lopulta ei ole oikeastaan kovin ihmeellistä, että monia jännittää kaupunkiajo:

Siellä ollaan voimakkaan koneen puikoissa muiden voimakkaiden koneiden joukossa vieri vieressä. Samalla tulkitaan kymmeniä erilaisia symboleja sekunneissa, varotaan kevyttä liikennettä ja suunnistetaan mahdollisesti tuntemattomassa ympäristössä.

Kun tähän lisää vielä sen seikan, että liikenteessä kaikki tunteet koetaan korostuneina, ei ihme, että tilanne on monelle stressaava ja jännittävä.

Parkkari haluaa muistuttaa, että ei pieni pelko ajaessa ole aina huono asia. On täysin järkevää olla sopivissa määrin jännittynyt ajaessaan autoa, jos se auttaa olemaan tarkkaavaisempi ja keskittynyt.

”Jos menee liian rennosti ja vanhalla rutiinilla, niin siinä saattaa tarkkaavaisuus kärsiä.”

Jos kaupunkiajopelko alkaa kuitenkin rajoittaa elämää, silloin kannattaa tehdä jotain.

”Jos ei pääse lähtemään johonkin kivaan harrastukseen sen takia, että ei uskalla ajaa kaupungissa, niin silloin kannattaa miettiä asiaa. Se motivaatiohan tässä on avainasemassa: mitä siinä menettää, jos ei uskalla ajaa kaupungissa. Se täytyy jokaisen itse miettiä.”

Jos kärsii jännityksestään tai pelostaan, voi kokeilla näitä Parkkarin vinkkejä, joilla pelosta voisi päästä eroon.

Ota muutama ajotunti

”Jos takana on pitkä tauko ajamisesta, kynnys kasvaa. Miksei ottaisi muutamaa ajotuntia, jolloin vieressä on asiantuntija, joka osaa opastaa – ja painaa tarvittaessa jarrua”

Mentaaliharjoitukset

”Kannattaa miettiä helppoa ajotehtävää ja toisaalta sitä pahinta mahdollista tilannetta. Sitten järjestelmällisesti tekee silloin tällöin lenkin, joka koko ajan ’vaikeutuu’, eli siirtyy askel askeleelta haastavampiin tilanteisiin.”

Suunnittele reitti

”Jos ajaminen kaupungissa tuntuu vaikealta ja siellä täytyy kuitenkin joskus ajaa, voi suunnitella reitin tarkasti ja niin, että siinä ei ole niitä hankalimpia osuuksia. Olkoonkin vaikka muutaman minuutin pidempi ajallisesti, mutta se helpottaa kun tietää, ettei joudu vaikkapa siihen Pitäjänmäen monikaistaiseen liikenneympyrään.”

Aja vaan

”Ainoa, mikä poistaa sen jännityksen, on rutiini.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit