Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin robottibussit saavat huomiota maailmalla – Suomessa auto ei tarvitse kuljettajaa

CNN ja The Guardian esittelevät Helsingin Hernesaaressa tiistaina alkanutta hanketta.

Auto
 
Helsingin Sanomat
Näin robottibussi näkee ympäristönsä
Näin robottibussi näkee ympäristönsä
Kuskittomat robottibussit liikennöivät Helsingin Hernesaaressa kesällä 2016. HS hyppäsi bussin kyytiin ja selvitti, minkälainen teknologia bussia ohjaa. Kuvaus ja leikkaus: Mikko Peura, grafiikka: Uolevi Holmberg, toimittaja: Jussi Sippola

Helsingissä tällä viikolla alkanut robottibussikokeilu kerää huomiota maailmalla.

Nyt sekä CNN että The Guardian esittelevät Helsingin Hernesaaressa tiistaina alkanutta hanketta. Hankkeen tarkoituksena on testata kuskittomia robottibusseja liikenteessä. Kaksi pikkubussia liikennöivät Hernesaaressa syyskuun puoliväliin, minkä jälkeen testit jatkuvat Espoon Otaniemessä ja Tampereella.

Kansainvälinen media nostaa esiin, että Suomi on yksi ensimmäisiä maita, joissa kuskittomia kulkuneuvoja testataan muun liikenteen joukossa. CNN:n aiheesta julkaisema video on kerännyt Facebookissa lähes puoli miljoonaa katsomiskertaa. Molemmat mediat kertovat, että Suomen lain mukaan kulkuneuvon sisällä ei ole pakko olla kuljettajaa, mikä helpottaa testaamista.

HS kirjoitti Suomen erityisistä lakipykälistä viime vuonna: Laista puuttuva sana voi tehdä Suomesta robottiautoilun edelläkävijän

Hernesaaressa kulkevat robotit ovat samanlaisia EasyMile EZ10 -busseja kuin Vantaan asuntomessuilla viime vuonna nähdyt kulkupelit. Ne pystyvät kulkemaan ohjelmoituja reittejä ilman kuljettajaa, koska niissä on paljon kehittynyttä teknologiaa.

Autot ajavat reitillä itsenäisesti, mutta niiden kyydissä on jatkuvasti valvoja, joka voi ottaa bussin ohjakset tarvittaessa haltuunsa. Robottibusseihin mahtuu yhdeksän matkustajaa, jotka saavat nauttia noin 11 kilometrin tuntinopeudesta, kun robottiauton ohjelmisto vie kulkupeliä eteenpäin. Huippunopeus olisi 40 kilometriä tunnissa.

Teknologia on kuitenkin vielä hyvin haavoittuvaista. Tässä jutussa robottibussihankkeen vetäjä Harri Santamala kertoo autojen toiminnasta ja siitä, kuinka väärään paikkaan lentänyt vaahteranlehti voi pysäyttää bussin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit