Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästörajat tiukkenevat – miksi uudet autot ovat suurempia kuin koskaan?

Yhdysvaltain sääntelypolitiikassa on pykälä, jossa suuremmat autot saavat helpotuksia päästörajoihin.

Auto
 
Buick
Yksi esimerkki kasvavasta automallista on Buick LaCrosse. Uudessa vuoden 2017 mallissa on vajaat seitsemän senttiä pidempi akseliväli kuin edellisessä 2016 vuosimallissa. Lisäksi se on viitisen senttiä leveämpi.
Yksi esimerkki kasvavasta automallista on Buick LaCrosse. Uudessa vuoden 2017 mallissa on vajaat seitsemän senttiä pidempi akseliväli kuin edellisessä 2016 vuosimallissa. Lisäksi se on viitisen senttiä leveämpi. Kuva: Buick

Lukuisien tosimaailman testien perusteella tiedetään, että käytännössä kaikkien autonvalmistajien autot päästävät laboratoriossa vähemmän päästöjä kuin todellisuudessa.

Teknisesti valmistajat eivät huijaa, vaan venyttävät sääntöjä parhaansa mukaan.

Tämä johtuu siitä, että ostajat haluavat vähäruokaisia autoja ja koska säädökset autojen päästörajoille tiukkenevat koko ajan.

Myös Yhdysvalloissa on käyty tarkemmiksi autojen taloudellisuuden suhteen, vaikka siellä moottorit ovat edelleen keskimäärin suurempia kuin esimerkiksi Euroopassa.

Siksi on mielenkiintoista, että autot ovat paradoksaalisesti kasvaneet (suurempi polttoaineen kulutus) sen sijaan, että autoista olisi ryhdytty tekemään pienempiä ja vähäruokaisempia.

Kyse saattaa olla jälleen kerran säädösviidakon porsaanreiästä, kertoo Autonews.

Autolla on niin sanottu jalanjälki, josta sen koko voidaan laskea. Laskukaava on auton akselivälin pituus kertaa auton raideleveys.

Tämä jalanjälki on kasvanut ennätyslukemiin vuosimallin 2015 autoissa Yhdysvalloissa. Nykyään auton keskimääräinen jalanjälki on Yhdysvalloissa 4,6357 neliömetriä. Se on kaksi prosenttia suurempi kuin vuoden 2008 keskiarvo.

Kuvittelisi, että valmistajat yrittäisivät pikemminkin pienentää autoja, sillä suurten autojen suuret kulutuslukemat käyvät niille kalliiksi.

Paitsi että eivät käy, jos valmistajat ovat ovelia.

Yhdysvaltain sääntelypolitiikassa on pykälä, jossa suuremmat autot saavat helpotuksia päästörajoihin.

Kulutus- ja päästörajat ovat riippuvaisia siitä, kuinka suuria autot ovat. Päästöjen täytyy pienentyä vuosittain kussakin kokoluokassa.

Erikokoiset autot on jaettu eri ”jalanjälkiluokkiin”, ja mitä suurempi jalanjälki eli mitä suurempi auto, sitä anteeksiantavampia rajat ovat.

Se on periaatteessa loogista, sillä isommalla autolla on isommat päästöt. Ei voida vaatia, että Nissan Micra ja BMW X5 olisivat samalla viivalla päästörajojensa suhteen

Tämä kuitenkin tarkoittaa, että mikäli valmistaja tekee vaikkapa uuden mallisesta Chevroletistaan muutaman sentin pidemmän kuin vanha malli oli, sen päästörajoitukset ovat verrattain höllemmät.

Järjestelmä siis kannustaa autojen kasvattamiseen sen sijaan, että valmistajat panostaisivat kaikkensa polttoaineenkulutuksen suitsemiseen.

Hyvä esimerkki on Buick LaCrosse.

Uudessa vuoden 2017 mallissa on vajaat seitsemän senttiä pidempi akseliväli kuin edellisessä 2016 vuosimallissa. Lisäksi se on viitisen senttiä leveämpi.

Buickia valmistavan General Motorsin tiedottajan mukaan auto on kasvanut siksi, että se tyydyttää Yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten mieltymykset.

Auto on kasvanut sopivasti niin, että sen polttoaineenkulutusraja on vuonna 2017 6,48 litraa sadalla kilometrillä.

Jos auto olisi pysynyt samankokoisena, sen raja olisi ollut 6,24 litraa sadalla kilometrillä.

Uuden auton absoluuttinen kulutus kyllä laskee, muttei niin paljon kuin silloin, jos se olisi pysynyt entisen mallin kokoisena.

Ero ei kuulosta isolta, kunnes muistaa, että Yhdysvalloissa on yli 250 miljoonaa autoa.

Jalanjälkisääntö otettiin käyttöön vuonna 2012, ja sen jälkeen kahdestakymmenestäviidestä erilaisesta Autonewsin tarkastelemasta automallista 21 oli kasvanut seuraavaan mallisukupolveen tullessa.

Syyt autojen kasvulle ovat toki moninaiset. Asiakkaat haluavat suurempia autoja ja tiloja ja suuremmat autot ovat usein turvallisempia. Törmäystestien täydet pisteet ovat tärkeä myyntivaltti autoille.

Juuri tämän takia jalanjälkisäädös on autonvalmistajalle mannaa, sillä se pystyy autoja kasvattamalla iskemään useita kärpäsiä yhdellä iskulla.

Michiganin yliopiston professori Steve Skerlos ennusti jo vuonna 2011, että autokannan keskimääräinen koko tulisi kasvamaan vuonna 2012 voimaan tulleiden uusien päästösäännösten johdosta.

Hänen mukaansa autojen koon kasvattaminen on energiatehokkuuden ja painon keventämisen lisäksi suoraviivainen ja verrattain halpa tapa päästä vuosittain koventuvien rajoitusten sisälle.

Autoalan analyytikko Dave Cooken mukaan ei kuitenkaan vielä kannata heittää kirvestä kaivoon ja osoitella autonvalmistajia salaliittolaisiksi.

Automallit kun kasvavat vain viiden kuuden vuoden välein, kun uusi malli esitellään, joten järjestelmän hyväksikäyttö on hyvin rajoitettua, eivätkä isompien autojen rajoitukset ole kuin murto-osalitran suuruusluokkaa pienemmät.

Yhdysvaltain ympäristöviranomainen EPA on kuitenkin sanonut Autonewsin mukaan, että systeemi on tiukan tarkkailun alaisena.

Järjestelmän hyväksikäyttö on herättänyt huolta EPA:ssa, sillä se saattaa vaikeuttaa asetettuihin päästörajoihin pääsemistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit