Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös selvitti, kuinka monta sähköautoa Suomen sähköverkko kestäisi

Suurin osa automatkoista voitaisiin tehdä Yhdysvalloissa sähköautolla. Suomessa asiaa ei ole tutkittu, mutta tuoreen väitöksen mukaan Suomen sähköverkko kestäisi miljoona sähköautoa.

Auto
 
Viisi keinoa, joilla Norja nousi sähköautoilun suurvallaksi
Viisi keinoa, joilla Norja nousi sähköautoilun suurvallaksi
Norjasta on tullut sähköautoilun suurvalta, ja pääkaupunki Oslon katukuvassa sähköautoihin törmää jatkuvasti. HS:n haastattelema oslolaismies sanoo, että teillä kurvailee jo niin paljon luksussähköauto Tesloja, etteivät ne ole enää cooleja. Kuvaus ja leikkaus: Sami Kero, toimittaja: Jussi Sippola

Yhdysvaltalaisyliopisto MIT eli Massachusetts Institute of Technology on tutkinut, kuinka suuri osa Yhdysvaltain autoilusta voitaisiin hoitaa polttomoottoriauton sijaan sähköautolla. Tutkimuksen mukaan luku on lähes 90 prosenttia.

Suomessa vastaavaa ei ole tutkittu, mutta Suomessa julkaistiin viime vuonna väitöskirja, jossa selvitettiin muun muassa sitä, miten paljon sähköautot kuormittaisivat Suomen sähköverkoa.

Väitöksen mukaan sähköverkkomme kestäisi nyt miljoona sähköautoa (väitöksestä lisää myöhemmin jutussa).

Yhdysvalloissa siis 87 prosenttia liikennekäytössä olevista autoista voisi olla sähköisiä, ja yhteiskunta pyörisi kuten ennenkin, MIT:n tutkimus linjaa.

Ottaen huomioon sähköautoilun yleiset ongelmat kuten esimerkiksi toimintasäteen, latausajat ja latausinfrastruktuurin, luku on yllättävän suuri.

Lukema ei ole – pitkistä välimatkoistamme ja arktisista keleistämme huolimatta – suomalaisasiantuntijan mukaan lähitulevaisuudessa mitenkään utopistinen Suomessakaan.

Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho valittelee, että tarkkoja prosentteja ei pystytä Suomen kohdalta sanomaan ilman, että tiedossa olisivat autoilijoiden tarkemmat ajoprofiilit.

Sami Kero / HS
Vesa Linja-aho
Vesa Linja-aho

”Pitäisi saada tietoon, kuinka tarpeet jakautuvat päivittäin ja autoittain, eli kuinka paljon on sellaisia henkilöitä, joilla auto vaikkapa seisoo pääosin pihassa, ja sitten tehdään viikoittain yksi 400 kilometrin sukulointireissu”, Linja-aho sanoo.

Tällaisiin tarkoituksiin sähköauto ei ainakaan vielä ole omiaan.

Lisäksi pitäisi ottaa huomioon, millaisia sähköautoja laskelmiin otettaisiin mukaan. Puhutaanko perus 30 000–40 000 euron Nissan Leafista tai e-Golfista, vai ovatko pidemmän toimintasäteen (ja suuremman hinnan) Teslatkin mukana.

”Mutta jos ajattelee sitä kautta, että keskimäärin liikennekäytössä olevan henkilöauton päivittäinen ajosuorite on viitisenkymmentä kilometriä päivässä, niin siitä halvimmatkin sähköautot suoriutuvat talvipakkasillakin”, Linja-aho sanoo ja muistuttaa, ettei keskimääräisiin ajosuoritteisiin kannata kuitenkaan liikaa tuijottaa.

Silti moni ei halua investoida sähköautoon ainakaan vielä, eikä siinä oikeastaan ole mitään ihmeellistä.

Linja-aho nähdään usein puhumassa sähköautoilun puolesta, mutta ei hän silti kiistä sähköautojen ongelmia.

”Sähköautoilua voi vastustaa ihan järkevillä argumenteilla. Autojen hinta ja toimintasäde ovat esimerkiksi sellaisia juttuja. Olisiko nyt järkevää ostaa sähköauto, ehkä ei. ’Halpakin’ pikkusähköauto maksaa uutena 29 000 euroa – tilavahkon polttomoottoriperheauton verran. Vastaavan pikkupolttomoottoriauton saa 15 000 eurolla.”

Linja-aho näkee, että tällä hetkellä Suomessa sähköautoilla ajelee kaksi pääkohderyhmää.

Toiset ovat niin sanotut lifestyle-sähköautoilijat, joiden ei tarvitse välittää auton hinnasta suhteessa sen käytettävyyteen. He nyt vaan haluavat olla sitä porukkaa, joka ajaa sähköautolla.

”Toiset ovat teknologiaintoilijoita, joihin luen myös itseni”, sähköautoilija Linja-aho sanoo.

Parin vuoden sisällä tilanne saattaa merkittävästi helpottua, kun halvemmat pitkän toimintasäteen sähköautot, esimerkiksi Tesla Model 3 ja Opel Ampera-e, (USA:ssa nimellä Chevrolet Bolt) -tulevat markkinoille.

Toisaalta Linja-ahon mukaan moni myyttikin on saanut liiaksi tuulta alleen.

”Yksi huuhaa-argumentti on se, että sähkönjakeluverkko ei kestäisi sähköautojen lisääntymistä.”

Antti Rautiainen käsittelee juuri tuota kysymystä väitöskirjassaan, johon voi tutusta tästä linkistä.

”Väitöksen mukaan sähköverkkomme kestää tällä hetkellä ainakin 1 000 000 sähköautoa. Ja jos ottaa huomioon optimistisimmatkin ennustukset siitä, miten sähköautot voisivat yleistyä, niin 1 000 000 sähköautoa voisi edes periaatteellisella tasolla olla liikenteessä 10 vuoden päästä, ja tässä välillä sähkönjakeluverkkoa voidaan tehostaa.”

Ja väännettäköön rautalangasta: kukaan ei tosissaan ennusta, että 10 vuoden päästä Suomessa olisi miljoonaa sähköautoa liikenteessä.

Tällä hetkellä sähköautoja on liikenteessä tuhatkunta. Vertailun vuoksi: liikennekäytössä olevia autoja on noin 2,5 miljoonaa.

Koska autokanta uusiutuu hitaasti, lukema ei tule todennäköisesti ihan hirvittävän äkkiä nousemaan.

Mutta tämä ei ollut MIT:n tutkimuksen pääasia.

Mielenkiintoista MIT:n tutkimuksessa oli se, että mikäli sähköautojen määrä nousisi paljonkin, siitä ei todennäköisesti koituisi juuri lainkaan niitä ongelmia, joita monet sähköautokriitikot ovat nostaneet esille.

Hyviä puolia olisivat esimerkiksi polttoaineenkulutuksen ja täten hiilidioksidipäästöjen romahtaminen.

Jos taikasauvan iskusta nyt 87 prosenttia Yhdysvaltain autoista muuttuisi sähköisiksi, polttoaineenkulutus laskisi 60 prosenttia ja Yhdysvaltain liikenteen hiilidioksidipäästöt laskisivat 30 prosenttia, MIT kertoo.

Juttua korjattu 23.8.2016 kello 14.53: Antti Rautiaisen väitöskirja on tehty Tampereen teknillisessä yliopistossa, ei Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit