Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauhdin hurmaa, ajamisen eleganssia – uusi kirja esittelee suomalaisten urheiluautoja

Kimmo Taskisen ja Arttu Toivosen urheiluautokirja tuo paljon tietoa myös tavalliselle autoilijalle.

Auto
 
Kimmo Taskisen autokuviin on nähty paljon vaivaa.
Kimmo Taskisen autokuviin on nähty paljon vaivaa.

Toimittaja Arttu Toivosen ja valokuvaaja Kimmo Taskisen komea elokuussa ilmestynyt urheiluautokirja tutustuttaa lukijansa Suomen urheiluautoihin ja niiden historiaan.

Kirjan mukaan autoilun ensimmäiset vuosikymmenet 1800-luvun lopussa kuluivat, kun valmistajat yhä pohtivat auton varsinaista olemusta. Mietinnässä oli esimerkiksi jopa ohjauspyörän paikka. Joissakin ensimmäisissä automalleissa ohjauspyörä oli sijoitettu takapenkille.

Polttomoottori keksittiin 1850-luvun lopulla, mutta bensiini ei ollut autoilun ensimmäisinä vuosikymmeninä ainoa käyttövoima. Osa autoista liikkui bensalla, mutta osaa liikutti alkoholi, höyryvoima tai sähkö. Vielä 1900-alussa sähköauto olikin yleisempi kuin bensiiniauto.

Kirjan sivuilla käydään läpi esimerkiksi nopean autoilun historiaa, jokamiehen autoja ja alan tapahtumia sekä ihastellaan urheiluautoja unelmien tuolta puolen.

Urheiluautojen historiaa käsittelevä osio on yhtä lailla autoilun historiaa. Siksi se on kiehtovaa luettavaa kenelle tahansa paljon autoilevalle, vaikka ei varsinainen urheiluautoharrastaja olisikaan.

Mystisestä Kumipallo4000-ajotapahtumasta olisi mielellään lukenut enemmänkin. Nyt jäi tunne, että selvästi syvällä autourheilupelissä luovivat tekijät eivät solidaarisuudesta alaansa kohtaan kerro lukijalle kaikkia tietojaan.

Tekijät kuitenkin avaavat, minkälaiselta superauton ajaminen tuntuu.

”Super- tai hyperauton ajaminen tai sellaisen omistaminen vertautuu huippumallin kanssa heilasteluun. Sen muistaa aina, ja siitä muistaa aina kertoa”, kirjassa todetaan.

Tekijöiden mukaan Suomi on erinomainen maa urheiluautoharrastukselle huolimatta siitä, että ajokausi on lyhyt eivätkä autot verotuksesta johtuen ole kovinkaan edullisia.

Merkittäväksi plussaksi Taskinen ja Toivonen nostavat sen, että suurimmistakin kaupungeistamme pääsee muutamissa minuuteissa hiljaisille, mukavan mutkikkaille maaseututeille.

Parhaimmillaan elävä teksti ja voimaa uhkuvat kuvat tempaavat lukijan mukaansa kuin tyhjälle moottoritielle.

Nykyaikaisimmat autot ovat käsittämättömiä tykkejä. Esimerkiksi vuoden 2016 Bugatti Chironin huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa, ja kahteensataan se kiihtyy 6,5 sekunnissa.

Meidän tavallisten käytännönläheisten automarkettikuskien ja kesäloma-autoilijoiden on hyvin vaikea ymmärtää näitä lukuja.

Ilahduttavaa kirjassa on, että se ei keskity ihailemaan moottoreiden muskeleiden suomaa vauhdin hurmaa. Vielä tärkeämmiksi nousevat autojen kauneus, ajamisen eleganssi ja harrastukseen syventyminen.

Kimmo Taskisen kuvat ovat läpi koko kirjan hengästyttävän upeaa katsottavaa. Tunnelmallisinta on jälki niissä kuvissa, joissa synkkä pilvinen taivas luo kontrastia virheettömiin, puhtaana kiilteleviin ja raakaa voimaa uhkuviin urheiluautoihin.

Lukija voi vain arvostaen arvailla sitä kuvausjärjestelyiden ja -päivien määrää, joka tämän kirjan syntymiseen on vaadittu.

Kimmo Taskinen ja Arttu Toivonen: Tyyliä teille – suomalainen urheiluautokirja. 224 s. Tammi 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Auto

Pelottaako autolla ajaminen? – Vastaa HS:n kyselyyn ja teemme jutun siitä, miten autoilupelosta pääsee eroon

Autot

Autot ovat nyt täynnä hienoja ja kalliita ominaisuuksia, mutta autoilijat eivät käytä niitä, kertoo tutkimus

Autoilu