Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsestään ajavat Uberit tulivat kaduille Yhdysvalloissa

Auto
 
Uber
Uber aloitti itsestään ajavien autojen testit Yhdysvalloissa.
Uber aloitti itsestään ajavien autojen testit Yhdysvalloissa. Kuva: Uber

Kyydinvälitysyhtiö Uber on ryhtynyt testaamaan itsestään ajavia autoja liikenteessä Yhdysvaltain Pittsburghissa.

Tänään keskiviikkona käynnistyneessä pilottihankkeessa valikoidut Uberin käyttäjät saattavat kyydin tilatessaan päästä robottiauton kyytiin.

Testihankkeessa olevat autot ovat Ford Fusion -merkkisiä henkilöautoja, joiden lisäksi liikenteeseen on myöhemmin tulossa itsestään ajavia Volvo XC90 -autoja (HS koeajoi tämän auton viime vuonna, ja vielä tuolloin se tarvitsi ihmisen pitelemään ratista).

Volvon ja Uberin yhteisauto näyttää tältä.
Volvon ja Uberin yhteisauto näyttää tältä.

Fordit ja Volvot erottuvat liikenteestä, sillä niiden katoille on viritetty kehittynyttä kamera- ja laserteknologiaa, joiden avulla auto pystyy ajamaan itse. Autonomisesta teknologiasta huolimatta autojen ratin takana istuu ihminen, joka valvoo ajotapahtumaa.

Takapenkillä istuva matkustajat voivat seurata kosketusnäytöltä, miten itsestään ajavan auton järjestelmä näkee maailman. Uberin julkaisemassa pressikuvassa se näyttää tältä:

(juttu jatkuu kuvan alla)

Uber on panostanut suuria summia kehittääkseen autoistaan itsestään ajavia. Volvo ja Uber ovat sopineet käyttävänsä yhteensä 300 miljoonaa dollaria eli noin 265 miljoonaa euroa tavoitteenaan saada täysin itsestään ajava auto tien päälle vuonna 2021. Lisäksi yhtiö pyrkii solmimaan kumppanuuksia muidenkin autonvalmistajien kanssa.

Tällä tavalla yhtiö pyrkii kohti tulevaisuutta, jossa se ei tarvitsisi autoihinsa kuljettajia. Kuljettajat ovatkin yhtiölle iso kuluerä.

Esimerkiksi viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla Uberin kassaan kilahti noin 3,3 miljardia euron edestä kyytimaksuja, mutta samalla se joutui maksamaan kuljettajille palkkioina yhteensä 2,4 miljardia euroa, käy ilmi Forbesin julkaisemista luvuista.

Verkkosivuillaan yhtiön johtajat Travis Kalanick ja Anthony Levandowski kirjoittavat, että vaikka yritys ei tietyssä vaiheessa enää tarvitsisi kuljettajia, se tarvitsee ihmistyöntekijöitä hoitamaan autoja:

”Itsestään ajavat Uberit ovat tien päällä 24 tuntia vuorokaudessa, mikä tarkoittaa sitä, että ne tarvitsevat paljon enemmän ihmisen huoltotoimenpiteitä kuin autot nyt”, he kirjoittavat.

Itsestään ajavia autoja testataan parhaillaan myös Suomessa. Lue niiden toiminnasta kertova juttu tästä: Robottiautot ajavat Helsingissä näkymättömillä raiteilla – näin bussit toimivat

Viime viikolla kerroimme myös helsinkiläisyrityksestä, joka kehittää muun muassa autojen tekoälyä. Lue juttu tästä: Helsinkiläistoimistossa kehitetään autolle aivoja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit