Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin autojen matkamittareita vääristellään, jopa uusien autojen lukemia voi manipuloida – HS tutustui Volvon keräämään aineistoon

Keski-Euroopassa matkamittarien peukalointi on suuri ongelma. HS tutustui suomalaisiin tapauksiin.

Auto
 
Näin manipuloitu auto päätyi Suomeen
Näin manipuloitu auto päätyi Suomeen
Suomenkin teillä liikkuu autoja, joiden kilometrimittaria on peukaloitu. Saksassa ongelma on kasvanut niin laajaksi, että poliisi arvioi lähes joka kolmannen käytetyn auton olevan manipuloitu. HSTV:n video esittelee tavan, jolla autoja on päätynyt Suomeen. Grafiikka: Boris Stefanov, toimittaja: Jussi Sippola

Suomen teillä kulkee monia autoja, joiden kilometrimittarit valehtelevat kuljettajille päin naamaa.

Auton kilometrimittarin lukema saattaa heittää jopa 100 000–200 000 kilometrillä, käy ilmi Volvon maahantuojan kokoamasta aineistosta, johon HS tutustui.

”Lähdimme perehtymään nettisivustojen tarjontaan, ja löytömme oli aika huolestuttava”, sanoo Volvon pr-päällikkö Thomas Hallbäck.

”Autoja oli pilvin pimein”, hän sanoo mutta ei kerro tarkkoja määriä.

HS kysyi asiasta myös muilta maahantuojilta, ja esimerkiksi BMW:n, Mercedes-Benzin, Peugeot’n ja Citroënin edustajat kertoivat huomanneensa saman ilmiön. Nissanin ja Škodan maahantuojille ilmiö ei ollut tuttu. Muita maahantuojia HS ei tavoittanut.

Ilmiöön törmänneet maahantuojat kertoivat, että kilometrimanipulaatio koskee lähinnä ulkomailta tuotuja autoja. Samaa sanoo Volvon Hallbäck.

”Kaikki tähän mennessä löytämämme autot on tuotu Suomeen ulkomailta”, hän sanoo.

Suurin osa Volvon löytämistä autoista oli tullut Suomeen Viron kautta, Hallbäck kertoo.

Markus Jokela / HS
Autoa itselleen torstaina etsinyt Vesa Ahola on kuullut autojen matkamittarien manipulaatiosta. ”Ymmärtääkseni tämä koskee käytettyjä tuontiautoja. Luotan kyllä merkkiliikkeisiin.”
Autoa itselleen torstaina etsinyt Vesa Ahola on kuullut autojen matkamittarien manipulaatiosta. ”Ymmärtääkseni tämä koskee käytettyjä tuontiautoja. Luotan kyllä merkkiliikkeisiin.”

Volvon maahantuoja alkoi tutkia asiaa asiakkaan yhteydenoton jälkeen.

Käytetyn Volvon autokaupasta ostanut asiakas oli huomannut, että auton huoltokirjan leima oli väärennetty. Sen jälkeen hän alkoi epäillä auton taustoja ja historiaa. Hän oli yhteydessä Volvon maahantuontiin, jossa selvitettiin auton huoltohistoria.

Kävi ilmi, että auton kilometrejä oli ruuvattu selvästi alaspäin, kertoo Volvon takuupäällikkö Pauli Sarajärvi.

”Kilometrilukemat tallentuvat aina rekistereihimme, kun auto yhdistetään Volvon merkkihuollossa testilaitteeseen. Toisaalta jos manipulaatio on tehty juuri ennen merkkihuoltoa, väärä luku jää rekisteriin.”

Samoin kilometrilukemat tallentuvat Liikenteen turvallisuusviraston Trafin rekistereihin jokaisen katsastuksen yhteydessä. Sielläkin lukemat saattavat olla väärät, jos manipulaatio on tehty juuri ennen katsastusta.

Taitavasti tehtynä manipulaatiosta ei välttämättä siis jää kiinni.

Markus Jokela / HS
Mekaanikko Ari Lahti kiinnitti Volvoon testilaitteen, jolla kilometrihuijaus voi paljastua.
Mekaanikko Ari Lahti kiinnitti Volvoon testilaitteen, jolla kilometrihuijaus voi paljastua.

Tämä on huomattu ympäri Eurooppaa. Münchenin poliisi tutki Saksan tilannetta vuonna 2011 ja arvioi, että jopa 30 prosentissa käytetyistä autoista olisi väärennetyt kilometrit. Hollantilaisen CRM:n tutkimuksen mukaan Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Luxemburgissa ja Hollannissa 30–40 prosenttia tuontiautoista olisi manipuloituja.

Kansainvälinen autoliitto FIA käyttää julkaisuissaan CRM:n tutkimuksia, joiden mukaan kilometrimanipulaation avulla autokaupassa toimivat huijarit saavat vuosittain yhteensä 5,6–9,6 miljardin euron hyödyt.

Matkamittareiden ruuvaamiseen on tarjolla monenlaisia palveluita. Eri Euroopan maissa on perustettu yrityksiä, jotka säätävät matkamittareita. Lisäksi huijausvälineitä myydään nettikaupoissa.

Suomen lain mukaan kilometrimittarin ruuvaaminen ei ole rikos. Rikolliseksi se muuttuu vasta sitten, kun manipulaatiolla pyrkii huijaamaan esimerkiksi autokauppoja tehtäessä.

Volvoon yhteyttä ottanut asiakas ei välttämättä joutunut autokauppiaan huijauksen uhriksi. Voi olla, että kukaan autokaupassa ei tiennyt ruuvatuista kilometreistä. Hän sai lopulta kaupan peruttua, koska auton huoltokirja osoittautui jo aiemmin väärennetyksi.

Suomen autoliiton toimitusjohtajalle Pasi Niemiselle kilometrimittarien ruuvaaminen on tuttu ilmiö.

Vanhemmissa autoissa manipulaation esto saattaa olla mahdotonta. ”Mutta uudemmissa autoissa se on vaikeampaa, kun on digitaaliset huoltokirjat, joihin merkitään kilometrejä matkan varrella”, Nieminen huomauttaa.

Lisäksi joissain uusissa autoissa on verkkoyhteys, joka mahdollistaisi ainakin teoriassa kilometrien seurannan reaaliajassa. Näin autoyhtiö huomaisi manipulaation heti sen tapahtuessa.

Nieminen kertoo, että käytettyä autoa ostaessaan asiakas voisi kysyä kauppiaalta jonkinlaista todistetta auton todellisista kilometreistä.

Usein tarkemmat tiedot löytyvät kuitenkin auton merkkihuollon rekistereistä. Sieltä autoyhtiöt saavat auton tiedot ja järjestelmiin kirjautuneet kilometrit auton alustanumeron perusteella. Yleiseen käyttöön näitä tietoja ei voi antaa yksityisyyden suojan vuoksi, sanoo Volvo.

Volvo kertoo avustavansa viranomaisia huijaustapauksien selvittelyssä, mutta yksittäisten asiakkaiden kyselyihin vastaamiseen yhtiöllä ei ole mahdollisuuksia.

”Halusimme avata löydöksiämme, koska haluamme herätellä ihmisiä ajattelemaan. Jos auto vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se usein on.”

 

Tulli: Joskus kilometrejä ruuvataan myös ylöspäin

Volvo ei ole ainoa automerkki, jonka suomalaiset maahantuojat ovat törmänneet kilometrien ruuvaukseen.

Muun muassa Mercedes-Benzin, Citroënin ja Peugeot’n maahantuoja Veho kertoo havainneensa ilmiön.

Veho ei osaa arvioida ongelman laajuutta, mutta jotain käsitystä voi maahantuojan mukaan saada Saksan tilanteesta.

Saksan poliisin arvion mukaan noin 30 prosenttia Saksan käytetyistä autoista olisi manipuloituja. Veho arvioi, että Suomeen Saksasta tuoduista käytetyistä autoista manipuloituja olisi vähintään saman verran.

Suomeen on viime vuosina tuotu ulkomailta käytettyjä henkilöautoja vuosittain 20 000–30 000.

Viime vuonna luku oli 21 286, ja tänä vuonna määrä kasvanee noin kymmenen prosentin, Tulli arvioi.

Suurin osa käytetyistä tuontiautoista tulee Suomeen juuri Saksasta, sanoo Tullin autoverotuksen johtaja Tapio Rouhiainen.

”Autoja tulee eniten Saksasta, Ruotsista ja Virosta. Saksa on ylivoimainen ykkönen”, kertoo Rouhiainen.

Kilometrien ruuvaukset ovat tuttuja myös Tullille.

”Me seuraamme ilmiötä, ja nykyään on vertailutietoa koko ajan paremmin saatavilla. Mutta onhan se vaikea päästä kiinni siihen, mitä ulkomailla tapahtuu”, Rouhiainen sanoo.

Sekä Tulli että Veho ovat törmänneet myös marginaalisempaan ilmiöön: kilometrien lisäämiseen.

Jotkut nimittäin tuovat Suomeen käytettyjä autoja, joiden kilometrejä on ruuvattu ylöspäin. Tällä tempulla ruuvaajat tavoittelevat verohyötyä.

”Meillä autoverotus perustuu ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntihintaan. Yksi merkittävä hintatekijä on ajomäärä. Jos uudehkoon autoon pannaan lisää kilometrejä, sen verotusarvosta tulee alhaisempi”, Rouhiainen sanoo.

”Kyllä me tätäkin seuraamme ja tiedämme, miten paljon autoilla keskimäärin ajetaan. Jos vuoden ikäisellä autolla on ajettu 500 000 kilometriä, se päätyy heti selvitykseen. Tämä on kuitenkin marginaalinen ilmiö verrattuna alaspäin veivaamiseen.”

 

Kimmo Taskinen
Uusien autojen digitaalisia mittaristoja on vaikeampi manipuloida kuin vanhojen autojen mittaristoja. Mutta mahdollista se on.
Uusien autojen digitaalisia mittaristoja on vaikeampi manipuloida kuin vanhojen autojen mittaristoja. Mutta mahdollista se on.
Neljä merkkiä auton manipulaatiosta

1 Huoltokirjan epäselvyydet

Huoltokirja kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Puuttuuko kirjasta sivuja? Miltä merkkikorjaamoiden leimat ja muut merkinnät näyttävät? Jos epäilykset heräävät, kannattaa soittaa huoltokirjaan merkittyyn korjaamoon ja kysyä, onko kyseinen auto ollut siellä huollossa.

2 Auton kunto

Näyttääkö auto siltä, että sillä on ajettu 100 000 kilometriä vai 300 000 kilometriä?

Esimerkiksi penkkien huono kunto voi kieliä siitä, että auto on ollut kerrottua kovemmassa käytössä.

Auton kuntoa voi esimerkiksi verrata toiseen autoon, jolla on ajettu vastaava määrä kilometrejä.

Onko autossa kilometreihin nähden paljon ruostetta, epäkunnossa olevia sähkölaitteita, kuluneita poljinten kumeja tai kulunut ratti?

3 Kilometrimittarin kunto

Näkyykö autossa jälkiä mittarin irrottamisesta?

Erityisesti vanhemmissa autoissa koko mittaristo on saatettu irrottaa manipulaatioita varten. Irrotuksesta voi näkyä jälkiä esimerkiksi mittariston ruuveissa. Uudemmissa autoissa mittaristot ovat digitaalisia ja niitä voi manipuloida ilman niiden irrottamista.

4 Auto on liian halpa

Jos auton hinta liikkuu täysin eri hintaluokassa kuin vastaavat autot muualla, kannattaa kysyä myyjältä perusteluja. Monet asiantuntijat sanovat, että jos auto vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on.

Lähteet: Autoliitto, Volvo, Trafi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit