Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Apple haluaisi ostaa McLarenin? Siihen on ainakin kolme hyvää syytä

McLaren on muutakin kuin vain autojenvalmistaja. Uutistoimisto Bloomberg kutsuu sitä teknologiayhtiöksi, joka on naamioitunut autoyhtiöksi.

Auto
 
© Carlo Allegri / Reuters
Apple ei ole kommentoinut uutista, jonka mukaan se olisi ostamassa McLarenin. Apple ei ole kommentoinut myöskään tietoa, että se ylipäätään kehittäisi omaa autoa.
Apple ei ole kommentoinut uutista, jonka mukaan se olisi ostamassa McLarenin. Apple ei ole kommentoinut myöskään tietoa, että se ylipäätään kehittäisi omaa autoa. Kuva: © Carlo Allegri / Reuters

Teknologiajätti Apple harkitsee formulatallistaan tunnetun McLaren Technologyn ostamista, kertoivat Financial Times ja The New York Times viime viikolla.

Tätä monet pitivät jälleen yhtenä todisteena siitä, että Apple on kehittämässä omaa autoaan ja tekee tuloaan autoteollisuuteen.

Lehdet perustivat uutisensa nimettömien sisäpiirilähteiden haastatteluihin, ja McLaren kiisti välittömästi, että se olisi käynyt Applen kanssa mitään neuvotteluja. Apple ei ole kommentoinut uutista lainkaan, mikä ei ole yllätys, sillä Apple ei ole julkisesti edes myöntänyt, että se olisi rakentamassa omaa autoa.

Kalifornian Piilaaksossa Applen tuloa automarkkinoille pidetään kuitenkin julkisena salaisuutena.

”On vaikea pitää jotain piilossa, jos on palkannut sitä varten tuhansia insinöörejä”, sanoi piilaksolaisen sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk vuoden alussa.

Apple onkin rekrytoinut satoja autoalan insinöörejä ja johtohahmoja esimerkiksi Teslalta ja Mercedes-Benziltä. Applen projektista tihkuneiden tietojen mukaan yhtiö kehittelisi itsestään ajavaa sähköautoa.

Jos ajatellaan, että Apple olisi kehittämässä autoa, miksi se haluaisi ostaa juuri formuloista tutun McLarenin? Siihen on monia syitä.

1. Apple tarvitsee apua, jos se haluaa rakentaa auton

Apple on noussut maailman suuryhtiöiden joukkoon tietokoneiden ja älypuhelimien valmistajana, mutta menestyäkseen autoteollisuudessa se tarvitsee osaamista ja kokemusta automaailmasta.

Brittiläisellä McLarenilla on vuosikymmenien historia formula ykkösistä, ja se avasi vuonna 2011 autotehtaan urheiluautojen sarjatuotantoa varten. McLarenin kokemus huipputason formula-autojen teknologian kehittäjänä ja kyky muuntautua urheiluautojen sarjatuotantoon kiinnostanee Applea.

Jos Apple pyrkii suureksi autojenvalmistajaksi, se haluaa varmasti välttää toisen Piilaakson yrityksen Teslan virheet.

Tesla on noussut merkittäväksi tekijäksi autoteollisuudessa, vaikka se on toiminut hyvin erilaisilla strategioilla kuin perinteiset autoyhtiöt.

Tesla on rakentanut autoja Piilaaksosta tutulla startup-asenteella, mistä on seurannut loistavia autoja, mutta myös suuria ongelmia, kuten vuosien viivästyksiä. Teslan toimitusjohtaja Elon Musk esimerkiksi lupasi vuonna 2006 tuovansa markkinoille halvemman luokan sähköauton kolmessa vuodessa. Se oli optimistinen arvio, sillä auton suunnittelu ja valmistus veivätkin enemmän aikaa ja rahaa kuin Musk oli arvioinut. Nyt Tesla sanoo, että sen massoille suunnattu Model 3 -sähköauto tulisi markkinoille aikaisintaan loppuvuonna 2017.

Tesla on ollut lähellä kaatua ongelmiinsa, mutta toistaiseksi se on aina selvinnyt. Applen talous on toki merkittävästi vakaammalla pohjalla kuin Teslan, mutta kokeneemman autoalan yrityksen kanssa liittoutuminen voisi auttaa Applea uuden markkinan valtaamisessa.

2. McLaren osaa hyödyntää formuloita muualla

McLaren on muutakin kuin vain autojenvalmistaja. Uutistoimisto Bloomberg kutsuu sitä jutussaan teknologiayhtiöksi, joka on naamioitunut autoyhtiöksi.

McLarenin yksikkö McLaren Applied Technologies pyrkii hyödyntämään formula ykkösistä kertynyttä tietotaitoa muilla teollisuuden aloilla. Se esimerkiksi toimi konsulttina suurelle hammastahnavalmistajalle Maidenheadille, joka teki McLarenin avustuksella tehtaastaan tehokkaamman, Wired-lehti kertoi viime vuonna.

”Tässä on kyse tutkimukseen ja kehitystyöhön liittyvästä tiedosta, ei autonvalmistajasta, jolla on valmiudet autojen massatuotantoon”, kauppatietoja kommentoi Bloombergille Ferdinand Dudenhoeffer, joka työskentelee Duisburg-Essenin yliopiston autotutkimuskeskuksen johtajana.

Joidenkin tietojen mukaan Apple ei ole välttämättä rakentamassa omaa autoaan, vaan vain auton ohjelmistoa. McLarenin osaaminen auttaisi Applea viemään tuon ohjelmiston muiden autonvalmistajien autoihin.

3. Suomalaisille tuttu, jobsmainen Ron Dennis
ANTTI PUSKALA
Ron Dennis ja Mika Häkkinen.
Ron Dennis ja Mika Häkkinen.

McLarenin toimitusjohtaja on suomalaisten formulafanien hyvin tuntema Ron Dennis.

Jos Apple päättää ostaa McLarenin, yhtiö on varmasti kiinnostunut myös Ron Dennisin ideoista. Dennistä pidetään visionäärisenä johtajana, joka kiinnittää huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin. Hänen johdollaan McLaren nousi formulamaailman huipulle. Monille suomalaisille hän tuli tutuksi vuonna 1998, kun Mika Häkkinen voitti McLaren-tallissa formula ykkösten maailmanmestaruuden.

Wired-lehden jutussa Ron Dennistä kuvaillaan jobsmaiseksi hahmoksi. Myös Applen perustaja, edesmennyt Steve Jobs tunnettiin siitä, että hän kiinnitti äärimmäistä huomiota yksityiskohtiin.

”Hänellä on aina ollut vimmaa ja intohimoa pyrkiä kohti kaukaisiakin tavoitteita. Siitä näkökulmasta hän sopisi hyvin Appleen”, Ferdinand Dudenhoeffer sanoi Dennisistä Bloombergin haastattelussa.

Applen kassaan McLaren-kauppa ei tekisi isoa lovea. Applella on pankissa järjetön määrä rahaa, eri arvioiden mukaan noin 200 miljardia dollaria (noin 178 miljardia euroa). McLaren on arvioitu noin miljardin euron arvoiseksi, Bloomberg kirjoittaa. Vertailun vuoksi, kiinalainen Tencent osti 72,2 prosentin osuuden suomalaisesta Supercellistä 6,5 miljardilla eurolla.

Mutta kuten alussa todettiin, kumpikaan yhtiö ei ole vahvistanut kauppaneuvotteluja. Paljastuneiden tietojen valossa Apple kuitenkin on kiinnostunut automarkkinoista ja etsinee yhteistyökumppaneita monista suunnista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Reseptit