Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Pariisin autonäyttelyssä: Opelin ja Renaultin uudet sähköautot saattavat viedä sähköautoilun valtikan Teslalta

Tässä ovat Pariisin näyttelyn neljä merkittävintä sähköautoa.

Auto
 
Tältä näyttää Volkswagenin tuleva sähköauto
Tältä näyttää Volkswagenin tuleva sähköauto
HS seurasi Pariisissa, kun Volkswagen esitteli tulevaisuuden sähköautonsa, jonka toimintasäde on yhtiön mukaan jopa 600 kilometriä.

Suuret autonvalmistajat tulevat ryminällä sähköautomarkkinoille. Se käy ilmi meneillään olevassa Pariisin autonäyttelyssä, jossa moni valmistaja esittelee sähköautojen konseptiversioitaan.

Saksalaisten Volkswagenin ja Mercedes-Benzin sähköautokonsepteja osattiin odottaa. Autot ovat futuristisia ja teknologialtaan kehittyneitä sähköautoja, jotka kuitenkin tulevat markkinoille vasta vuosien päästä.

Tämä onkin ollut suurille valmistajille ongelma: ne ovat esitelleet suunnitelmia mutta eivät ole saaneet autoja markkinoille.

Toisin kuin kalifornialainen Tesla, joka on noussut jonkinlaiseksi sähköautoilun henkiseksi johtajaksi. Se on kertonut tuovansa pitkän toimintamatkan (346 kilometriä) edullisen sähköauton markkinoille ehkä 2017.

Tuhannen euron varausmaksulla sai paikan autojonossa, ja yli 400 000 varasi auton näkemättä ja ajamatta sitä.

Viimeistään silloin suuret autonvalmistajat tajusivat, että sähköautoille on suuret markkinat.

Harva osasi odottaa, että autojätit pystyisivät vastaamaan Teslan haasteeseen jo Pariisissa, mutta esimerkiksi Opelin ja Renaultin sähköautot voivat keikauttaa valtikan pois Teslalta.

Opel yllätti autonsa toimintamatkalla

Yhdysvaltalaisen General Motorsin omistama Opel esitteli Pariisissa Opel Ampera-e:n, jonka 400 kilometrin toimintasädettä yhtiö ylisti ennakkoon.

Tältä näyttää Opelin uusi sähköauto
Tältä näyttää Opelin uusi sähköauto
Opel yllätti Pariisin autonäyttelyssä, kun se kertoi, että sen sähköauto kulkeekin yhdellä latauksella 500 kilometrin matkan. Aiemmin Opel Ampera-e:n toimintasäteeksi oli kerrottu 400 kilometriä. Toimittaja: Jussi Sippola, kuvaus: Kimmo Taskinen, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Pariisiin Opel oli valmistellut yllätyksen: auton toimintasäde onkin noussut 500 kilometriin.

Sähköautojen akkujen riittävyys on ollut iso ongelma, mutta nyt Opelilla on ilmeisesti innovoitu niin perusteellisesti, että toimintamatka voi heittää sadalla kilometrillä ylöspäinkin.

Opel Ampera-e ei välttämättä yllä ihan luvattuun 500 kilometriin, sillä toimintasäteen mittauksessa käytetty NEDC-menetelmä ei ole luotettavin mahdollinen. Opel tosin kertoi, että autolla oli ajettu 417 kilometrin matka Lontoosta Pariisiin, minkä jälkeen toimintamatkaa oli jäljellä vielä 80 kilometriä.

Auto tulee Euroopassa myyntiin keväällä. Suomen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Yhdysvalloissa vastaava malli tulee myyntiin jo tänä vuonna Bolt-nimellä.

Yhdysvaltain hintatiedoista voi päätellä, että auton hinta on noin 30 000–40 000 euroa. Sähköautojen markkinajohtajan Nissanin uuden Leafin (toimintamatka 250 kilometriä) hinta on Suomessa yli 40 000 euroa.

Renault Zoe kiilasi kaikkien ohi

Ranskalaisvalmistajan sähköauto Zoe tuli myyntiin jo neljä vuotta sitten, mutta nyt se on tulossa myös Suomeen. Ja päivitetyllä akulla, jonka myötä sen toimintamatka kasvaa 400 kilometriin. Zoen hinnat lähtevät 32 990 eurosta, ja sen asiakastoimitukset alkavat ensi vuoden alussa.

Kimmo Taskinen / HS
Renault Zoen toimitukset Suomessa alkavat ensi vuoden alussa.
Renault Zoen toimitukset Suomessa alkavat ensi vuoden alussa.

Näin Renaultilla on nyt tarjota suomalaisille autoilijoille edullisen luokan sähköauto, jonka toimintasäde peittoaa kevyesti vaikkapa Nissan Leafin ja lähentelee Teslan Model S:ää.

Mercedes-Benz esitteli uuden sähköautobrändin

Mercedes-Benzin sähköinen katumaasturi on näyttävä ilmestys. Pariisissa esitelty konseptiauto aloittaa uuden ajan perinteisessä autoyhtiössä, hehkutti yhtiön omistajan Daimlerin toimitusjohtaja Dieter Zetsch.

Mercedes-Benz käynnisti sähköautostrategiansa esittelemällä katumaasturin
Mercedes-Benz käynnisti sähköautostrategiansa esittelemällä katumaasturin
Mercedes-Benz esitteli Pariisin autonäyttelyssä sähköauton konseptiversion. Tulevaisuudessa yhtiö tuo markkinoille ison liudan sähköautoja. Toimittaja: Jussi Sippola, kuvaus: Kimmo Taskinen, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Se kulkee yhtiön mukaan 500 kilometriä latauksella.

Konseptiauto on osa uutta mallilinjastoa, jonka nimi on EQ. Zetsche kertoi, että EQ-brändin alle tulee sähköisen katumaasturin lisäksi sedaneita, farmareita ja avokattoisia urheiluautoja.

Yhtiön tavoite on myydä 2025 jopa kymmentä erilaista sähköautomallia. Ensimmäinen auto voisi tulla ennen vuotta 2020.

Onko Volkswagen I.D. uusi Kuplavolkkari?

Päästöskandaalissa ryvettynyt Volkswagen esitteli torstaina yleisölle uuden konseptiautonsa, jonka nimi on I.D.

Yhtiö kutsuu uutta autoaan yhtä vallankumoukselliseksi kuin Volkswagenin legendaarinen Kuplavolkkari. Kupla oli yhtiön ensimmäinen automalli, jota valmistettiin yli 21 miljoonaa.

Lehdistötilaisuuden perusteella yhtiön uusi auto voi hyvinkin olla vallankumouksellinen.

Se on täysin sähköllä toimiva auto, jolle yhtiö lupailee jopa 600 kilometrin toimintasädettä. Tällainen auto voisi innostaa suuren joukon ihmisiä vaihtamaan polttomoottoriauton sähköautoon.

Volkswagenin brändijohtaja Herbert Diess lupasi lehdistötilaisuudessa, että auton hinta on dieselmoottorilla varustetun Volkswagen Golfin luokkaa. Uuden diesel-Golfin saa nyt halvimmillaan noin 23 300 eurolla.

Volkswagenin esittelemä sähköauto on vasta konseptimalli, jonka on määrä tulla myyntiin 2020. Vuoteen 2025 mennessä yhtiön tavoite on myydä miljoona täyssähköautoa.

Samaan vuoteen mennessä Volkswagenin I.D.-auton olisi myös opittava ajamaan ilman kuljettajaa. Yhtiö kertoi suunnitelleensa auton niin, että se päivittyy jossain vaiheessa täysin itsestään ajavaksi.

Jo aiemmin tulee sähkö-Golfin uusi versio, jonka toimintasäteeksi luvataan 300 kilometriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit