Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa autoilijoita sakotetaan poikkeuksellisella tavalla – Testaa, kuinka hyvin tunnet Euroopan sakkokäytännöt

Suomi on kiristänyt autoilijoiden valvontaa ja sakotusta vuoden aikana merkittävästi. Mutta miten muualla Euroopassa sakotetaan?

Auto
 
Animaatio näyttää, miten peltipoliisi toimii
Animaatio näyttää, miten peltipoliisi toimii
Suomen teille tulee kohta 60 uutta peltipoliisia. Nyt niitä on noin 90. Animaatio näyttää, kuinka sakotusjärjestelmä toimii. Toimittaja: Janne Toivonen

Suomessa autoilijat joutuvat tulevaisuudessa yhä tarkempaan syyniin, kun hallitus haluaa lisätä teiden valvontaa ja korottaa sakkoja. Tässä jutussa tutustutaan sakkokäytäntöihin muualla Euroopassa.

Jutun lopussa on kyselylomake, jossa voit kertoa omista kokemuksistasi.

Tämän kuun alussa Suomen poliisi ryhtyi sakottamaan ylinopeuksista aiempaa herkemmin. Aiemmin rikesakko rapsahti, jos ylinopeutta oli kahdeksan kilometriä tunnissa, mutta nyt alaraja on seitsemän kilometriä tunnissa.

Viime syksynä hallitus päätti korottaa sakkoja ja käytännössä kaksinkertaisti rikesakot. Alin ylinopeudesta määrättävä rikesakko on Suomessa nyt 140 euroa, ylin 200 euroa.

Lue lisää poliisin uusista sakotuskäytännöistä tästä jutusta: ”Poliisi tiukentaa valvontaa: ylinopeudesta annettavan rikesakon raja laskee

Sittemmin hallitus halusi korottaa rikesakon enimmäismäärää vielä lisää, 400 euroon, mutta perustuslakivaliokunta torppasi idean.

Jos Suomi korottaisi rikesakon enimmäismäärän 400 euroon, nousisimme kansainvälisessä vertailussa kovimpien sakottajien joukkoon rikesakkojen osalta. Tämä käy ilmi esimerkiksi hallituksen esityksestä, joka käsittelee juuri rikesakkojen korotuksia.

Jos autoilija taas saa Suomessa ylinopeudesta rikesakon sijaan päiväsakkoja, sakot voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin.

Suomen päiväsakkojärjestelmä on saanut aiemmin huomiota maailmalla. Vastaavan kaltaista järjestelmää ei muissa maissa ole, mutta sakotettavan tulot vaikuttavat eri tavoin sakkoihin myös esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Norjassa ja Ranskassa.

Jos Suomessa ajaa ylinopeutta 21 kilometriä tunnissa, saa rikesakon sijaan päiväsakkoja. Ja koska päiväsakon koko riippuu sakotettavan tuloista, esimerkiksi pohjalainen miljonääri sai viime vuonna yli 54 000 euron sakot, joista kirjoitettiin mediassa ympäri maailmaa.

Sakkojen määrää kohtuullistettiin myöhemmin oikeudessa, mutta Suomessa rikkaiden sakot voivat silti nousta hyvin korkeiksi. Lue juttu tästä: ”Miljonäärin raivo sakoista luo nyt Suomi-kuvaa maailmalla – ”Sota vaurautta vastaan’”

 

Mutta miten muualla Euroopassa sitten sakotetaan?

Voit testata tietämystäsi Euroopan eri maiden sakkokäytännöistä alla olevassa visassa. Jutun lopussa olevassa taulukossa on myös listattu eri maiden rikesakkojen kokoja.

 

Autoiluun keskittyvä Autoblog-sivusto listasi eri maiden kovimpia ylinopeussakkoja muutaman vuoden takaa. Listan kärjessä oli entisen Nokia-johtajan Anssi Vanjoen saamat 116 000 euron sakot, jotka tosin laskivat myöhemmin oikeudessa alle 6 000 euroon.

Muissa maissa Suomen päiväsakkojärjestelmä on herättänyt hämmennystä ja ihastusta, kertoi HS:lle aiemmin poliisitarkastaja Pasi Kemppainen, joka johtaa Euroopan liikennepoliisiverkostoa TISPOLia.

”Meidän mallimme on vähän harvinaisempi, ja sitä on toisaalta kummasteltu, mutta toisaalta ihasteltu kollegoiden keskuudessa. Kun heille perustelee, miksi meillä on sellainen järjestelmä, poliisikollegat näkevät siinä järjen”, Kemppainen kertoi.

Vastaavaa järjestelmää ei muualla ole, vaikka monissa muissakin maissa sakotettavan tulot vaikuttavat räikeimmissä tapauksissa sakkojen suuruuteen.

”On sellaisia kuin meillä, ja sitten on kiinteitä summia, joissa ei katsota tulotietoja lainkaan. Aika moni maa käyttää kiinteitä summia. Esimerkiksi Tanskassa on samanlainen tuloihin keskittyvä järjestelmä kuin meillä, mutta se koskee vain rattijuopumuksia.”

Monissa maissa jaetaan kuitenkin suurempia rikesakkoja kuin Suomessa. Esimerkiksi Norjassa rikesakon enimmäismäärä on 382 euroa.

Saksa on taas omassa kastissaan. Pienin rikesakko on Saksassa 10 euroa, suurin 30 euroa. Myös Ranskassa rikesakot ovat keskitasoa alemmalla, sillä Ranskassa rikesakko on 68 euroa oli ylinopeus sitten 10, 15 tai 20 kilometriä tunnissa.

Alla olevassa taulukossa voit vertailla eri maiden rikesakkojen kokoja. Taulukon tiedot on poimittu hallituksen esityksestä.

 

HS kerää kokemuksia ylinopeussakoista. Vastaa alla olevaan kyselyyn:
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit