Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vertailimme kaupan halvinta ja kalleinta talvirengasta: Kallein rengassetti on 300 euroa kalliimpi kuin halvin – miksi?

Rengastestaajan mukaan halpisrenkaiden taso on noussut.

Auto
 
Manu Tuppurainen
Pian on aika vaihtaa talvirenkaat alle.
Pian on aika vaihtaa talvirenkaat alle. Kuva: Manu Tuppurainen

Rengasliikkeen päällikkö Tom Huldin asettelee kaksi talvirengasta vierekkäin: kaupan kalleimman ja halvimman.

Huldin on nostanut renkaat Helsingin Kallion Vianor-rengasliikkeen lattialle. Kallein rengas on Nokian Hakkapeliitta 8. Halvin rengas on singaporelaisvalmistajan GT Radial.

”Onhan näillä valtavan suuret erot, mutta kyllä näillä halvoillakin nastarenkailla Stadissa pärjää”, hän sanoo.

Kun renkaat tasapainottelevat rengasliikkeen lattialla vierekkäin, niiden välillä on vaikea nähdä mitään eroja. Ensimmäisen eron huomaa kuitenkin, kun tiedustelee hintaa. Nokialainen rengassetti maksaa asennuksineen 688 euroa, GT Radial 391 euroa.

Mikä tekee Nokiasta niin paljon kalliimman?

Ainakin se, että Nokian renkaat on tehty laadukkaammista materiaaleista, aidosta raakakumista synteettisen kumin sijaan. Lisäksi Hakkapeliitassa on enemmän nastoja eli parempi pito jäällä: Nokian renkaassa on noin 200 nastaa, kun GT Radialissa niitä on noin 150.

Vaikka suomalaisrenkaassa on enemmän nastoja, se kuluttaa silti tien pintaa vähemmän kuin halparengas, ja pöllyttää näin ilmoille pienemmän määrän haitallisia pienhiukkasia.

”Hyvillä renkailla myös auton kulutus pienenee. Se säästää noin tankillisen polttoainetta talvessa verrattuna huonompiin renkaisiin. Niistä lähtee myös vähemmän ääntä, niiden pito on parempi, ja ovathan ne turvallisemmat”, Tom Huldin sanoo.

Lisäksi Nokian renkaat ovat käyneet läpi suuren testimyllytyksen Suomen talvessa, GT Radialin renkaat eivät.

Huldin kertoo, että Hakkapeliitta on ollut hinnastaan huolimatta liikkeen suosituin rengas tänä syksynä. Rengas on saanut markkinointiapua myös autolehtien testeistä, sillä se oli testivoittaja esimerkiksi Tekniikan Maailman ja Tuulilasin tuoreissa talvirengasvertailuissa.

GT Radial ei ole autolehtien rengastesteissä menestynyt, mutta ei se silti ole huono rengas, Huldin sanoo. Hän ymmärrettävästi kehuu vuolaasti Nokian renkaita, sillä Vianor on osa Nokian Renkaita. Myös halpisrenkaiden nykytaso saa kuitenkin kiitosta.

”Halpisrenkaiden laatu on parantunut viime vuosina”, sanoo 12 vuotta rengasliikkeessä työskennellyt Huldin.

Samaa sanoo myös Jukka Antila, joka työskentelee teknisenä johtajana Test Worldissa.

Ivalossa sijaitseva Test World testaa autoja ja renkaita. Sen asiakkaina on suuria auto- ja rengasvalmistajia sekä rengasvertailuja julkaisevia autolehtiä.

Antilan mukaan halvat renkaat ovat nyt parempia kuin aiemmin. ”Sutta ja sekundaa on nyt vähemmän kuin vielä joitakin vuosia sitten.”

Mistä tunnistaa huonon renkaan?

”Jos ummikkokuluttaja menee rengaskaupoille ostamaan nastarenkaita, kannattaa varmistaa, että nastan kärki tuntuu sormella”, Antila sanoo.

Hänen mukaansa renkaiden halpatuottajat saattavat nastoittaa renkaansa niin, että nastat painuvat liian syvälle renkaaseen. Näin ne eivät välttämättä osu tiehen lainkaan.

”Se on melkein sama kuin jos nastoja ei olisi ollenkaan. Nastan kärjen pitää selkeästi tulla ylös, noin millin verran. Sitten se puree liukkaaseen tiehen.”

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota talvirenkaan leveyteen, Antila sanoo. Kesällä autoon voi panna leveämmätkin renkaat, mutta talvella kapeammat ovat paremmat.

”Mitä leveämpi rengas, sen heikommin se pitää. Kapea rengas pureutuu tien pintaan paremmin.”

Millaiset renkaat rengastestaaja itse valitsisi?

”Itse otan autooni niin kapean talvirenkaan kuin mahdollista. Sillä on mukavampi ajaa uraisella tiellä. Kesärenkaat voivat sitten olla leveän sporttiset”, Antila sanoo.

Talvirenkaiden vaihtoaika alkaa olla nyt. Pohjois-Suomessa lämpötila on laskenut jo nollan alapuolelle, ja autoilijat ovat alkaneet vaihtaa autoihinsa talvirenkaita jo etelässäkin, kertoo Tom Huldin.

Talvi ei enää yllätä autoilijoita kuten ennen.

”Se vanhan ajan myytti, että kaikki tulevat vaihtamaan renkaita samana päivänä, ei enää pidä paikkaansa.”

Tulevan talven talvirenkaita ostetaan nyt erilaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten.

Keväällä Nokian Renkaat nousi otsikoihin, kun se jäi kiinni testimanipulaatiosta. Kauppalehti kertoi, että Nokian Renkaat oli lähettänyt autolehtien testeihin paranneltuja renkaita, joita ei kaupan hyllyiltä löytynyt.

Kohu aiheutti suuren lommon Nokian Renkaiden brändille, kävi ilmi Markkinointi & Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen Brändien arvostus 2016 -tutkimuksessa.

Viime vuonna Nokian Renkaat oli brändilistalla sijalla 29, mutta nyt se oli pudonnut kokonaan 200 arvostetuimman brändin listalta.

”Tämä oli täysin odotettu juttu. Jos brändin sijoitus olisi laskenut vain vähän, olisin epäillyt, voiko bränditutkimuksiin luottaa”, kommentoi Nokian Renkaiden markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen Markkinointi & Mainonnalle.

Tosin samassa tutkimuksessa myös muiden rengasvalmistajien brändien arvostus oli laskenut, ja Nokian Renkaat oli mainelistauksessa yhä rengasvalmistajien ykkönen.

Rengaskohu ei ole ollut asiakkaiden mielissä, sanoo Vianorin Tom Huldin.

”Ei sillä vaikutusta ole ollut. Vanha juttu jo.”

Kitkarenkaat eivät juhli testeissä jääajon takia

Kun pakkanen kiristyy, moni autoilija pohtii, valitsisiko kitka- vai nastarenkaat.

Jos lukee autolehtien rengastestejä, valinta on selvä. Kitkarenkaat saavat niissä säännönmukaisesti huomattavasti alhaisemmat arvosanat kuin nastarenkaat.

Tuoreessa Tekniikan Maailman talvirengasvertailussa parhaat nastarenkaat saivat neljän tähden luokituksen ja parhaat kitkarenkaat ylsivät vain kahteen tähteen.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että kitkarenkaat ovat kelvottomia. Heikommat arvosanat kertovat enemmän autolehtien arviointikriteereistä, joissa suurimman painoarvon saavat usein renkaan ominaisuudet jäällä.

”Siinä kitkarenkaat ottavat takkiin ja pärjäävät sen takia testeissä heikommin”, sanoo rengastestejä tekevän yrityksen Test Worldin tekninen johtaja Jukka Antila.

Antilan mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kitkarenkailla selviää talvesta varsin hyvin.

”Jos normiliikenne on Kehä ykköstä edestakaisin, ei ole väliä, onko kitka- vai nastarengas. Mutta sitten, kun on oikein liukasta, mustaa jäätä, niin pito ei ole niin hyvä. Silloin on ajettava varovasti, jos alla ei ole nastarenkaita.”

Moni harkitsee kitkarenkaita, koska nastarenkailla polttoaineen kulutus on usein kovempi, niin kuin myös rengasmelu.

”Onhan ne mukavat ajella”, Antila sanoo.

Jos ostaa talvirenkaansa nettikaupoista, kannattaa olla tarkkana, Antila neuvoo.

”Silloin kannattaa varmistaa, että renkaat ovat varmasti Suomen oloihin tarkoitetut. Jos nettikauppaan kirjoittaa winter tyres, sieltä tulee kyllä talvirenkaita, mutta ne saattavat olla tarkoitettuja esimerkiksi Saksan talveen. Ne eivät Suomessa riitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – tapasimme suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

KL: Hallitus suunnittelee autoveron poistamista

Verotus

Reseptit