Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Auto
 
Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon
Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon
Pieni ja persoonallinen Nash Metropolitan on hauska siivu autoilun historiaa

Nash Motors Company perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1917. Yhtiö valmisti kulkupelejä vuoteen 1937 saakka, jolloin tuotanto siirtyi nimen Nash-Kelvinator Corporation alle.

Nash Metropolitan -pikkuauto sai alkunsa Yhdysvalloissa 1950-luvulla. Autoa kutsuttiin sen varhaisvuosina nimellä Nash-Kelvinator NX1.

Austin taas oli merkittävä brittiläinen autonvalmistaja, joka oli aloittanut toimintansa vuonna 1905. Autoilun historiaa muokanneita malleja olivat muun muassa Seven, A30 ja Mini.

Autofirmojen tiet yhtyivät vuosisadan puolessavälissä, kun yhdysvaltalainen Nash valitsi Austinin valmistamaan Nash Metropolitan -autoa. Nash Metropolitan valmistettiin siis Euroopan puolella, mutta sen markkina-alue oli Pohjois-Amerikassa.

Autokummajainen ei mullistanut maailmaa, mutta se on poikkeuksellisen piristävä väriläiskä autoilun historiasta kiinnostuneille. Vain vähän yli 600 kiloa painanut kääpiöauto oli todellinen kummajainen valtaviin jenkkiautoihin tottuneille kuluttajille. Nash-yhtiön johto päätti kuitenkin ottaa riskin ja ryhtyä valmistamaan edullista kulkupeliä, joka oli tarkoitettu lähinnä lähiöperheiden kakkosautoksi.

Alusta asti Metropolitania markkinoitiin peittelemättä naisille. "Aivan uudenlainen auto" ja " Luksusta minikoossa" olivat mainoslauseita, joilla pikkuautoa mainostettiin ahkerasti nimenomaan naistenlehtien sivuilla. Amerikkalaiset autotoimittajat ylistivät kilpaa hauskan auton ajo-ominaisuuksia.

Vuosien saatossa auto sai kulttimaineen. Useat julkisuuden henkilöt tunnustivat omistavansa Nash Metropolitan -pikkuauton. Tunnettuja Nash-intoilijoita olivat muun muassa Elvis Presley, Steve Jobs, "Weird Al" Yankovic ja Paul Newman.

Persoonallisen auton myynti ei koskaan päässyt kunnolla lentoon, ja kysynnän hiipuessa kokonaan auton valmistus lopetettiin vuonna 1961. Metropolitan oli sittenkin liian persoonallinen kulkine koko kansan autoksi.

Esa Uusitalo omistaa huvipuiston törmäilyautoa muistuttavan kulkupelin. Uusitalon Nash Metropolitan on vuosimallia 1959. Pitkän linjan autoharrastaja kävi hakemassa autoyksilön Suomeen Kaliforniasta vuonna 2008.

Uusitalo on ajellut symppisautollaan varsin säästeliäästi. Matkat ovat suuntautuneet lähialueille erilaisiin autotapahtumiin. ”Pisin reissu oli Forssan Pick-Nick -tapahtumaan”, Uusitalo kertoo. Pikkuruinen teiden kummajainen ei ole suunniteltu matka-autoksi. Tämän auton tehtävä on positiivisten tunnelmien levittäminen lähiympäristöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit