Valikko
Auto

Nauti ajamisesta vielä kun voit: Näin autoilu muuttuu, kun autonomiset autot tulevat

Nauti ratin vääntelystä nyt, sillä pian se saattaa olla historiaa

Hei sinä ajomies tai -nainen!

Nauti ratin vääntelystä nyt, sillä pian se saattaa olla historiaa. Autonomiset autot tulevat nimittäin kovalla tahdilla.

Tesla ajaa jo lähes itsekseen.

Google kehittää kovalla tahdilla omia autonomisia autojaan.

Kohuttu Faraday Future on julkistanut konseptimallin autostaan, joka on itsekseen ajeleva. Niin ikään Volkswagen, Audi ja Volvo ovat kertoneet autonomisista suunnitelmistaan.

Nyt ensimmäinen tuotantoauto koskaan on saanut Nevadan osavaltiossa luvan ajella itsekseen testimielessä. Se on kesällä kauppoihin tuleva Mercedes Benz E-sarjan auto.

Jo kauan auto on itsekseen mennyt taskuparkkiin. Uusi BMW 7-sarjalainen tekee tämän jopa kauko-ohjatusti ilman, että kuski on ollenkaan sisällä autossa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka autonomiset autot valtaavat alaa markkinoilla.

Se on varmasti monelta kantilta hyvä asia. Ruuhkat, onnettomuudet ja saasteet todennäköisesti vähenevät. Mutta autonomiset autot saattavat riistää myös monta perinteikästä asiaa autoilijoilta.

HS listasi niistä haikeimmat.

Et saa enää kunniaa olla liikenteen vaarallisin tai turvallisin kuski

Vakuutusyhtiöt pyrkivät arvioimaan kuskien ajotapoja ja käyttäytymistä tilastomatematiikan keinoin. Tällä tavalla tietyt merkit (esimerkiksi BMW) lasketaan kalliimmaksi vakuutettavaksi kuin toiset (esimerkiksi Skoda).

Lisäksi esimerkiksi vakuutuksen ottajan ikä ja sukupuoli vaikuttavat siihen, kuinka kalliiksi vakuutusmaksut käyvät. HS kirjoitti aiheesta toissakesänä.

Vakuutusyhtiöiden täytynee siis miettiä jossain määrin uudestaan sitä, millä perusteilla he vakuutusmaksunsa määräävät, jos auto ajaa kokonaan itsekseen.

Et saa enää jännittää inssiä ja kirjallisia

Autokoulu on kuin rippijuhlat tai opiskeluista valmistuminen. Se on riitti, jonka suoritettuaan ihminen on konkreettisella tavalla aikuistunut taas hieman.

Kaikilla on tarinoita siitä, kuinka mokasi sen inssin tai kirjalliset sen ja sen asian takia, ja kuinka jännitti niin että paita meni märäksi.

Tai kuinka komea tai kaunis se autokouluopettaja oli, ja sen takia se ajotunti meni pieleen.

Autokoulujen merkitys saattaa vähentyä tai ainakin muuttua merkittävästi, jos autot ajavat itsekseen.

Et saa enää jännittää, saiko se poliisi sinut kiinni tutkallaan

Moni on saanut elämänsä aikana ylinopeussakot. Se ei ole kivaa, joten ehkä tämän asian mahdollinen poistuminen päiväjärjestyksestä on sittenkin vain hyvä asia.

Tosin valtio menettää tuloja, jos se ei pääse enää sakottamaan kuskeja: eihän autonomisesti ajava auto ajele ylinopeutta.

Tämä syö valtion odotuksia saada rikesakoista tuplaten (nyt 20 miljoonaa, tulevaisuuden arvio 40 miljoonaa) rahaa aiempaan verrattuna. Syyskuun alustahana rikesakon saamisesta tehtiin kalliimpaa lystiä, kun se nousi 10–115 eurosta 20-200 euroon.

Mediakaan ei saa enää uutisoida ulkomaita myöten siitä, kuinka rikas ihminen sai kymmenientuhansien eurojen sakot Suomessa.

Et saa enää raivota oikeudentunnossasi liikenteessä törpöille kuskeille

Hei, ei se ole kuskin vika, jos auto ajaa mielestäsi väärällä tavalla. Koneelle on paljon tylsempää raivota kuin ihmiselle, koska ei haukku koneelle haavaa tee.

Et saa enää jännittää, löydätkö määränpäähäsi ajoissa

Jo kauan autoissa on ollut navigaattoreita, mutta sekään ei ole aina pelastanut myöhästymiseltä. Jos ajaa vaikkapa kehätiellä navigaattorin ohjeista huolimatta (ja tätä tapahtuu, paljon) liittymän ohi, saattaa joutua ajamana pitkän matkan, jotta pääsee kääntymään ympäri.

Kun auto ajaa itsekseen määränpäähänsä, tätäkään asiaa emme enää ehkä kohtaa.

Et voi enää väistää jänistä, vaikka haluaisit

Liikenteessä on paljon vaaratilanteita, joissa täytyy reagoida nopeasti. Jos tielle osuu esimerkiksi sorsaperhe, jänispariskunta tai oravapoikue, kuski saattaa nopeassa vauhdissa reflekseihin tukeutuen väistää näitä eläimiä.

On aina tilannekohtaista, onko pienten eläinten takia ajotavan muuttaminen (esimerkiksi äkkijarrutus) perusteltua, ja joutuuko eläimiä varova maksamaan mahdolliset viulut, jos tulee kolari.

Poliisin mukaan ainakin omalta kaistaltaan toisen kaistalle äkillisesti väistävä joutuu käytännössä aina maksumieheksi, oli edessä orava tai ei.

Jos ja kun auto ajaa kuten itse tahtoo, siihen on todennäköisesti tehty järjestelmä, joka haistaa esimerkiksi mahdollisen esteen koon ja toimii sen mukaan. Tällä tavalla, vaikka kauhuksesi näkisit jänösen tiellä, auto ehkä ajaisi surutta sen päälle estääkseen liikenneonnettomuuden.

Et saa enää kehuskella, kuinka olet rattimies tai -nainen

Monissa sosiaalisissa piireissä arvostetaan sitä, että on hyvä kuski. Sillä ei pääse enää kerskailemaan, kun auto hoitaa ajamisen.

Toisaalta vaikka itseään ajavat autot ovat usein otsikoissa, niiden yleistymiseen menee vielä aikaa, muistutti Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää HS:n haastattelussa.

”Kyllähän ihmiset ratsastavat vielä hevosillakin. Tämä kehitysvaihe on pitkä, ja tämän aikana tullaan näkemään monenlaisia ajoneuvoja. Ihmiset ajavat autoilla tulevaisuudessakin, mutta tuskin samassa tarkoituksessa ja mittakaavassa kuin tänä päivänä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

  8. 8

   Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

  9. 9

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  10. 10

   Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  10. 10

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää