Valikko
Auto

Nauti ajamisesta vielä kun voit: Näin autoilu muuttuu, kun autonomiset autot tulevat

Nauti ratin vääntelystä nyt, sillä pian se saattaa olla historiaa

Hei sinä ajomies tai -nainen!

Nauti ratin vääntelystä nyt, sillä pian se saattaa olla historiaa. Autonomiset autot tulevat nimittäin kovalla tahdilla.

Tesla ajaa jo lähes itsekseen.

Google kehittää kovalla tahdilla omia autonomisia autojaan.

Kohuttu Faraday Future on julkistanut konseptimallin autostaan, joka on itsekseen ajeleva. Niin ikään Volkswagen, Audi ja Volvo ovat kertoneet autonomisista suunnitelmistaan.

Nyt ensimmäinen tuotantoauto koskaan on saanut Nevadan osavaltiossa luvan ajella itsekseen testimielessä. Se on kesällä kauppoihin tuleva Mercedes Benz E-sarjan auto.

Jo kauan auto on itsekseen mennyt taskuparkkiin. Uusi BMW 7-sarjalainen tekee tämän jopa kauko-ohjatusti ilman, että kuski on ollenkaan sisällä autossa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka autonomiset autot valtaavat alaa markkinoilla.

Se on varmasti monelta kantilta hyvä asia. Ruuhkat, onnettomuudet ja saasteet todennäköisesti vähenevät. Mutta autonomiset autot saattavat riistää myös monta perinteikästä asiaa autoilijoilta.

HS listasi niistä haikeimmat.

Et saa enää kunniaa olla liikenteen vaarallisin tai turvallisin kuski

Vakuutusyhtiöt pyrkivät arvioimaan kuskien ajotapoja ja käyttäytymistä tilastomatematiikan keinoin. Tällä tavalla tietyt merkit (esimerkiksi BMW) lasketaan kalliimmaksi vakuutettavaksi kuin toiset (esimerkiksi Skoda).

Lisäksi esimerkiksi vakuutuksen ottajan ikä ja sukupuoli vaikuttavat siihen, kuinka kalliiksi vakuutusmaksut käyvät. HS kirjoitti aiheesta toissakesänä.

Vakuutusyhtiöiden täytynee siis miettiä jossain määrin uudestaan sitä, millä perusteilla he vakuutusmaksunsa määräävät, jos auto ajaa kokonaan itsekseen.

Et saa enää jännittää inssiä ja kirjallisia

Autokoulu on kuin rippijuhlat tai opiskeluista valmistuminen. Se on riitti, jonka suoritettuaan ihminen on konkreettisella tavalla aikuistunut taas hieman.

Kaikilla on tarinoita siitä, kuinka mokasi sen inssin tai kirjalliset sen ja sen asian takia, ja kuinka jännitti niin että paita meni märäksi.

Tai kuinka komea tai kaunis se autokouluopettaja oli, ja sen takia se ajotunti meni pieleen.

Autokoulujen merkitys saattaa vähentyä tai ainakin muuttua merkittävästi, jos autot ajavat itsekseen.

Et saa enää jännittää, saiko se poliisi sinut kiinni tutkallaan

Moni on saanut elämänsä aikana ylinopeussakot. Se ei ole kivaa, joten ehkä tämän asian mahdollinen poistuminen päiväjärjestyksestä on sittenkin vain hyvä asia.

Tosin valtio menettää tuloja, jos se ei pääse enää sakottamaan kuskeja: eihän autonomisesti ajava auto ajele ylinopeutta.

Tämä syö valtion odotuksia saada rikesakoista tuplaten (nyt 20 miljoonaa, tulevaisuuden arvio 40 miljoonaa) rahaa aiempaan verrattuna. Syyskuun alustahana rikesakon saamisesta tehtiin kalliimpaa lystiä, kun se nousi 10–115 eurosta 20-200 euroon.

Mediakaan ei saa enää uutisoida ulkomaita myöten siitä, kuinka rikas ihminen sai kymmenientuhansien eurojen sakot Suomessa.

Et saa enää raivota oikeudentunnossasi liikenteessä törpöille kuskeille

Hei, ei se ole kuskin vika, jos auto ajaa mielestäsi väärällä tavalla. Koneelle on paljon tylsempää raivota kuin ihmiselle, koska ei haukku koneelle haavaa tee.

Et saa enää jännittää, löydätkö määränpäähäsi ajoissa

Jo kauan autoissa on ollut navigaattoreita, mutta sekään ei ole aina pelastanut myöhästymiseltä. Jos ajaa vaikkapa kehätiellä navigaattorin ohjeista huolimatta (ja tätä tapahtuu, paljon) liittymän ohi, saattaa joutua ajamana pitkän matkan, jotta pääsee kääntymään ympäri.

Kun auto ajaa itsekseen määränpäähänsä, tätäkään asiaa emme enää ehkä kohtaa.

Et voi enää väistää jänistä, vaikka haluaisit

Liikenteessä on paljon vaaratilanteita, joissa täytyy reagoida nopeasti. Jos tielle osuu esimerkiksi sorsaperhe, jänispariskunta tai oravapoikue, kuski saattaa nopeassa vauhdissa reflekseihin tukeutuen väistää näitä eläimiä.

On aina tilannekohtaista, onko pienten eläinten takia ajotavan muuttaminen (esimerkiksi äkkijarrutus) perusteltua, ja joutuuko eläimiä varova maksamaan mahdolliset viulut, jos tulee kolari.

Poliisin mukaan ainakin omalta kaistaltaan toisen kaistalle äkillisesti väistävä joutuu käytännössä aina maksumieheksi, oli edessä orava tai ei.

Jos ja kun auto ajaa kuten itse tahtoo, siihen on todennäköisesti tehty järjestelmä, joka haistaa esimerkiksi mahdollisen esteen koon ja toimii sen mukaan. Tällä tavalla, vaikka kauhuksesi näkisit jänösen tiellä, auto ehkä ajaisi surutta sen päälle estääkseen liikenneonnettomuuden.

Et saa enää kehuskella, kuinka olet rattimies tai -nainen

Monissa sosiaalisissa piireissä arvostetaan sitä, että on hyvä kuski. Sillä ei pääse enää kerskailemaan, kun auto hoitaa ajamisen.

Toisaalta vaikka itseään ajavat autot ovat usein otsikoissa, niiden yleistymiseen menee vielä aikaa, muistutti Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää HS:n haastattelussa.

”Kyllähän ihmiset ratsastavat vielä hevosillakin. Tämä kehitysvaihe on pitkä, ja tämän aikana tullaan näkemään monenlaisia ajoneuvoja. Ihmiset ajavat autoilla tulevaisuudessakin, mutta tuskin samassa tarkoituksessa ja mittakaavassa kuin tänä päivänä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Poliisi tutkii ”haukimafian” toimia Norjassa – petokaloja laskettu luvatta lukuisiin järviin

  7. 7

   Taiteilija Salvador Dalín ruumis nostettiin haudasta isyyden selvittämistä varten – viikset olivat ennallaan, kertoi balsamoija

  8. 8

   Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

  9. 9

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotukiuudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  10. 10

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  9. 9

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  10. 10

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää