Valikko
Auto

Kolarista syntyi idea, joka voi mullistaa autoilun: Näin toimii hologrammituulilasi

Uudenlaista tuulilasia kehittelevä WayRay pohtii perustavansa toimiston Saloon –  ”Meillä on härpäkeosaamista”, sanoo Salon kaupunginjohtaja

Auton GPS-kartan näprääminen vei Moskovassa asuneen yrittäjän Vitaly Ponomarevin huomion niin, että hän ajoi lievän kolarin.

Tuo kolari saattoi olla onnenpotku muille autoilijoille ja Suomen kansantaloudelle.

Kolarinsa jälkeen Ponomarev ajatteli, että olisi hienoa, jos autoilijan ei tarvitsisi katsoa ylimääräistä GPS-näyttöä. Parempihan olisi, jos ajo-ohjeet näkyisivät suoraan tien pinnassa.

”Harmi vain, että sellaista teknologiaa ei ollut”, Ponomarev sanoo HS:lle.

Teknologiaa ei ollut vuonna 2009, mutta nyt tilanne on toinen. Aiemmin omaa markkinointiyritystään luotsannut Ponomarev perusti vuonna 2012 yrityksen nimeltä WayRay, joka on tehnyt Ponomarevin ideasta todellisuutta.

WayRayn laitteen avulla auton kuljettajan ei tarvitse nostaa katsetta tiestä, sillä se muuttaa tuulilasin suureksi näytöksi, joka pystyy heijastamaan kolmiulotteisia kuvia suoraan tien pinnalle. Tai siltä se kuljettajan silmissä näyttää.

Ja pian WayRay alkaa testata hologrammiteknologiaansa Suomen Lapissa. Lisäksi Ponomarev kertoo, että WayRay etsii myös paikkaa Suomen-toimistolleen.

Se voisi löytyä Helsingistä tai miksei vaikkapa Salosta, Ponomarev sanoo.

”Haluamme palkata lahjakkuuksia Suomesta. Täällä on korkeaa osaamista ja monia tunnettuja yhtiöitä kuten Nokia ja Polar. Salon pormestarin kanssa olemme käyneet keskusteluja”, Ponomarev sanoo puhelimitse HS:lle.

Tiistaina Ponomarev oli juuri lähdössä Lapista Sveitsiin, jossa sijaitsee WayRayn pääkonttori. Toimistot löytyvät myös Moskovasta, San Fransiscosta ja pian myös Kiinasta, Ponomarev kertoo. Työntekijöitä on nyt noin 70, mutta määrä on kasvamassa 150:een, Ponomarev kertoo.

”Kasvamme nopeasti.”

Kun Ponomarev kertoo keskustelleensa Salon pormestarin kanssa, hän tarkoittaa Salon kaupunginjohtajaa Antti Rantakokkoa.

Rantakokko vahvistaa HS:lle, että neuvottelut ovat käynnissä.

”Sovimme, että jatkamme keskusteluja tulevaisuudessa.”

Ponomarev oli esittelemässä WayRayn teknologiaa maanantaina Lapin Muoniossa, jossa järjestettiin uuteen Aurora-hankkeeseen liittyvä seminaari. Aurora-hanke pyrkii saamaan Lappiin älyliikenteen sovellusten testaajia.

WayRay on ensimmäinen yritys, joka tulee Aurora-hankkeen puitteissa testaamaan Lappiin. Jatkossa Lappiin yritetään houkutella esimerkiksi autonvalmistajia, jotka testaisivat itsestään ajavia autoja lumisissa olosuhteissa.

Rantakokko matkusti Lappiin juuri siksi, että löytäisi uusia investointeja Saloon, joka on kärsinyt rajusti Nokian ja myöhemmin Microsoftin alamäestä.

”Meillä oli eri tahojen kanssa neuvotteluja, mutta nämä menivät pisimmälle. Kyllä se heille kolahti ihan oikein, että Salossa on juuri se osaamispohja, jota he tarvitsevat. Meillä on härpäkeosaamista ihan riittävästi ja osaamista, joka liittyy langattomaan tiedonsiirtoon ja laitteistoihin.”

On ymmärrettävää, että Rantakokko haluaa WayRayn härpäkkeen Saloon, sille sen potentiaali on suuri.

WayRay on yritys, joka pyrkii kasvamaan suureksi bisneksessä, jota kuluttajat eivät vielä juurikaan tunne.

Kyse on sanaparista augmented reality eli lisätty todellisuus (lue lisää tästä jutusta).

Katsotaanpa, mitä se tarkoittaa WayRayn tapauksessa.

WayRayn laitteen avulla tuulilasiin voi heijastaa informaatiota, joka näyttää leijailevan kaukaisuudessa.

Tästä havainnekuvasta selviää, miltä se voisi näyttää:

Monissa uusissa autoissa on jo käytössä niin sanottuja heads up -näyttöjä, joissa esimerkiksi auton nopeus näkyy tuulilasissa.

WayRay eroaa niistä, koska se pystyy tuomaan tuulilasiin monimutkaista informaatiota siten, että esimerkiksi reittiohjeet näyttävät leijailevan kaukana tien päällä.

Vain kuljettaja näkee informaation, joka heijastetaan tuulilasille pienen projektorin kautta.

Vitaly Ponomarev kertoo, että he tekevät yhteistyötä monien autonvalmistajien kanssa, ja WayRayn teknologia voisi tulla laajasti autoihin 3–4 vuoden sisällä.

Yritys itse aikoo julkaista Navion-hologrammiprojektorinsa ensimmäisen version jo tämän vuoden aikana. Laite on tulossa markkinoille ensin Yhdysvalloissa, ja sen halvin versio tulee maksamaan noin 300 dollaria.

Vitaly Ponomarevin tähtäin on kuitenkin jo kauempana, ajassa, jossa autot ovat oppineet ajamaan itse.

”Lisätyn todellisuuden markkinat tulevat olemaan valtavat. Ihmiset eivät tule istumaan itsestään ajavissa autoissa läppärit sylissä, vaan he katsovat tuulilasia. Siihen voi heijastaa sosiaalisia medioita, matkustustietoja ja miksei pelejäkin”, Ponomarev sanoo.

Lapissa WayRay haluaa testata järjestelmäänsä lumisissa olosuhteissa.

”Jos se toimii Lapissa, se toimii missä vain.”

Lapin Aurora-hanketta vetävä Reija Viinanen hykertelee ilosta kertoessaan kumppanuudesta WayRayn kanssa.

”Loppupuheenvuoroni jälkeen kysyin Vitalylta, että oletko ensimmäinen testaaja. Hän vastasi kyllä.”

Nyt tavoitteena on saada Lappiin lisää autoteollisuuden yrityksiä testaamaan.

”Ilo havaita, että homma puree. Lappi on todella kiehtova paikka autotestauksen näkökulmasta. Nyt vaan kaasu pohjaan”, Viinanen sanoo.

Lue lisää Aurora-hankkeesta tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää