Valikko
Auto

Kilpailuvirasto syynäsi 5 300 automainosta –  lähes kaikkien pienestä präntistä löytyi puutteita

Vaikka puutteita oli, tilanne on viraston mukaan parantunut aikaisempiin valvontakampanjoihin verrattuna.

Automainokset myyvät autounelmia, mutta ne voisivat tehdä sen tarkemmilla tiedoilla.

Näin linjaa kilpailu- ja kuluttajavirasto, joka kävi viime kesänä läpi yhteensä 5 300 automainosta eri puolelta Suomea. Tarkoituksena oli selvittää, mainostetaanko autoja puutteellisilla tai epäselvillä hinta- tai rahoitustiedoilla.

Suurimmat puutteet löytyivät mainosten teksteistä, joissa kerrotaan autojen rahoitustiedoista.

”Niistä tuskin sai selvää”, sanoo viraston lakimies Gunveig Planting.

”Mainoksesta ei nähnyt oleellisia tietoja, ja tämä ongelma oli melkein kaikissa mainoksissa yhtä tai kahta mainosta lukuun ottamatta. Se oli suuri puute. Tätä ongelmaa on toki muuallakin kuin autoalalla.”

Kampanjaa varten Suomen aluehallintovirastot tutkivat mainoksia ja jalkautuivat autoliikkeisiin, minkä jälkeen ne raportoivat löydöksistään kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

Autoliikkeissä autojen mainonta oli Plantingin mukaan hoidettu pääasiassa hyvin.

”Siellä ei ollut aggressiivista mainostamista. Jos asiakas oli kiinnostunut, niin asiakkaalle annettiin rahoitustarjoitus.”

Kuluttajasuojalain mukaan mainoksessa on ilmoitettava hintana auton kokonaishinta ja rahoituksesta on annettava todellisen vuosikoron lisäksi muita luottoon liittyviä tietoja.

Jos mainokseen on painettu yksikin luoton ehtoja kuvaava luku, kaikki lain vaatimat tiedot on annettava samassa yhteydessä. Tällaisia tietoja ovat muun muassa kuukausierä, nimelliskorko, muut luottokustannukset ja todellinen vuosikorko.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto erittelee puutteita muun muassa näin:

 • Mainoksissa tai autoliikkeissä ei aina ilmoitettu auton lopullista toimituskulut sisältävää kokonaishintaa.

 • Rahoitustiedot eivät olleet helposti luettavassa muodossa ja rahoituksen esimerkkilausekkeen tiedot olivat usein puutteelliset.

 • Autoluottojen todelliset vuosikorot puuttuivat useista mainoksista.

Vaikka puutteita oli, tilanne on viraston mukaan parantunut aikaisempiin valvontakampanjoihin verrattuna.

Viraston mukaan aikaisemmin mainosten pääpaino on ollut autojen rahoituksessa, ja ostajia on houkuteltu nostamalla esiin yksittäisiä luottotietoja, kuten luoton korkoa.

”Pahimmat ylilyönnit ovat jääneet pois. Aikaisemmin mainoksissa on kikkailtu rahoituserillä tai pienellä kuukausierillä”, lakimies Planting sanoo.

Nyt mainosten pääviestinä on yhä useammin itse auto ja sen esittely.

”Autosta on tullut mainosten pääviesti, mikä on hieno asia.”

Kuluttaja-asiamies on keskustellut valvontakampanjan havainnoista autoalan edustajien Autotuojat ry:n ja Autoalan Keskusliiton kanssa. Virasto aikoo toteuttaa uuden valvontakampanjan tämän vuoden aikana ja seurata puutteiden korjaamista.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa pitää muistutuksia kohtuullisen pieninä.

”Vähittäiskauppa tietysti saa ohjeistusta joka kerta, kun poikkeamia on, vaikka pieniäkin. Kehitys koko rintamalla on ollut oikeansuuntainen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mainonta
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää