Valikko
Auto

Ennuste: Sähköautot lyövät läpi kuuden vuoden päästä – mitä siitä seuraa?

Tuoreen ennusteen mukaan sähköautojen hinnat laskevat kuudessa vuodessa polttomoottoriautojen tasolle. Syynä on etenkin akustojen halpeneminen.

Nettiautokaupoilla on mukavaa tehdä ikkunaostoksia.

Sitten kun sitä lakkaa köyhtymästä, voisi ostaa tuollaisen Corveten kesäautoksi, 25 000 euroa. Vai ostaisiko järkiauton, vaikka Volkswagen Golfin? Alle 10 000 kilometriä ajettu ja hintaa alle 20 000 euroa.

Vai ostaisiko sittenkin vielä fiksumman, sähkökäyttöisen Golfin, 3 000 kilometriä ajettu ja hinta vain…

41 000 euroa.

Niin.

Suurin yksittäinen syy olla ostamatta sähköautoa on edelleen se, että se maksaa paljon verrattuna polttomoottoriversioon. Koruttoman sähköauton hinnalla saa hienon urheiluauton tai kaksi tavallista polttomoottoriautoa.

Täytyy olla kova aatteen ihminen, että investoi sähköautoon. Tai sitten niin rikas, että ostaa yli 100 000 euron Teslan.

Tämä saattaa muuttua pian, sillä sähköautojen todellisen esiinmarssin on nimittäin kirjattu alkavan vuonna 2022. Se tulee muuttamaan maailman.

Bloomberg New Energy Financen (BNEF) raportin mukaan sähköautojen hinnat tulevat laskemaan kuudessa vuodessa eli vuoteen 2022 mennessä niin paljon, että ne maksavat suurimmassa osassa maailmaa omistajalleen vähemmän kuin polttomoottoriautot.

Tämän jälkeen suunta on ennusteen mukaan edelleen sähköautoille suotuisa. Tasaisen kasvun myötä vuonna 2040 sähköautot kattaisivat maailman uusien autojen kaupasta 35 prosenttia.

Se on valtava loikka, sillä sähköautoja on myyty tähän päivään mennessä kokonaisuudessaan vasta noin miljoona kappaletta maailmassa.

Toisenlaisiakin ennusteita on tehty.

Öljynviejäjärjestö OPECin ennusteen mukaan vielä vuonna 2040 liikenteessä olevat autot ovat 94-prosenttisesti sellaisia, jotka käyvät jonkinlaisella öljypohjaisella polttoaineella.

BNEF:n ennuste vaikuttaa kuitenkin osuvammalta, sillä merkkejä sähköautojen nopeasta yleistymisestä on jo nyt runsaasti.

Sähköautojen hintaa nostaa etenkin akusto. Mitä tehokkaammat akut, sitä pidemmälle auto latauksella kulkee, mutta sitä kalliimpi auto myös on.

Suurin vaikuttaja sähköautojen hinnan laskuun on raportin mukaan nimenomaan akkujen hinnan laskeminen. Tämän myötä pienellä rahalla saisi auton, jolla pääsee latauksella satoja kilometrejä.

Jo nyt akkujen hinnat ovat laskeneet 65 prosenttia vuoteen 2010 verraten. Yksistään viime vuonna hinnat putosivat 35 prosenttia.

Moni valmistaja on jo lähivuosina tuomassa markkinoille sähköauton, joka olisi hinnaltaan kilpailukykyinen polttomoottoriauton kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi Chevrolet Bolt, Tesla Model 3 ja Opel Ampera-e. Myös Volkswagen ja Nissan ovat lupailleet tällaista autoa lähivuosina.

BNEF:n sähköautoennusteessa on tosin ongelmansa.

Jotta tällaiset kasvuennusteet sähköautojen tuotannossa toteutuisivat, ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä maailmalla täytyy olla luotettava ja kattava latausverkosto.

Ei riitä, että autoa voi ladata kotona, sillä Lappiin ei pääse yhdellä latauksella. Sähköautoilun iso ongelma on hintojen lisäksi nimenomaan se, että pitkät sähköautomatkat vaativat paljon suunnitelmallisuutta.

Esimerkiksi Tesla Model S -kuljettaja Jari Sarasvuo on verrannut sähköautomatkaa seikkailuun, jotka pitää suunnitella tarkasti – ja tässä kannattaa huomioida, että Teslassa sitä toimintasädettä riittää parhaimmillaan jopa 500 kilometriä.

Valtioiden täytyy lisäksi jatkaa vähäpäästöisille autoille suunnattuja kannustimia, jotta niitä on houkuttelevaa ostaa ja jotta tämän myötä autonvalmistajien on järkevää investoida niiden kehitykseen.

Lisäksi öljyn hinnan ja tämän myötä polttoaineen hinnan tulisi kallistua – mikä tosin on odotettavissakin.

Suuri ongelma sähköautojen yleistymisessä saattaa kuitenkin liittyä ihan muihin kuin taloudellisiin asioihin. Autoa kun ei usein osteta järjen, vaan tunteen pohjalta.

Moni tykkää V8-moottorin murinasta ja vaihteiden vatkaamisesta. Vaikka sähköauto olisi näyttävä ja tehokas, siinä ei yksinkertaisesti ole samaa tunnelmaa kuin polttomoottoriautossa.

Mielikuvamarkkinoinnissa tarvitaan apua autonvalmistajilta ja mainostajilta, jos halutaan, että yleinen mielipide kääntyy sähköautoille suotuisaksi.

Tämä mielipideilmaston muutoskin saattaa tapahtua yllättävän nopeasti.

Siitä ei ole montaa vuotta, kun sähköautoja pidettiin yleisesti hölmöinä hippien huvituksina ja haihatteluna, kunnes Tesla muutti hetkessä kaiken ja teki sähköautoilusta seksikästä.

Jos sähköautojen määrä kasvaa BNFE:n ennusteen mukaan, vuonna 2040 öljyä kuluisi 13 miljoonan barrelia vähemmän päivässä kuin nykyään, mutta sähkön kulutus kasvaisi huomattavasti.

Sähköautot ovat ajossa päästöttömiä, mutta sähkö on saatettu tuottaa fossiilisilla polttoaineilla.

Ympäristön kannalta hyvä uutinen on se, että energia – vaikkapa sitten niille sähköautoille – saatetaan tuottaa jo lähitulevaisuudessa yllättävän suurissa määrin uusiutuvilla energialähteillä.

Oxfordin yliopistoin ennusteen mukaan vuonna 2027 20 prosenttia maailman energiasta tuotettaisiin aurinkoenergialla.

Vuodesta 1980 asti aurinkopaneelien hinta pudonnut 10 prosenttia vuosittain, ja Oxfordin tutkimuksen mukaan trendi tulee jatkumaan.

Esimerkiksi sähköautonvalmistaja Teslan tulevan Gigafactory-akkutehtaan on tarkoitus tuottaa suuri osa energiastaan aurinkopaneeleilla.

Jos muutokset tapahtuvat nopeasti, niillä saattaa olla vaikutuksia maailmantalouteen jonkinasteisen öljykriisin muodossa.

Öljyn kysynnän väheneminen on myrkkyä öljyvaltioille, ja jos sähköautojen yleistyminen etenisi BNEF:n ennusteen mukaan, öljyn kysyntä vähenisi varsin dramaattisesti.

Se on ympäristön kannalta hyvä asia, mutta voi horjuttaa maailmanpoliittista tilannetta. Esimerkiksi Venäjän talous on pitkälti öljyn varassa, puhumattakaan Lähi-idän valtioista.

Kävi miten kävi, lähivuodet tulevat olemaan mielenkiintoisia autoteollisuudelle ja sitä myöten mahdollisesti koko maailmalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sähköautot
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  2. 2

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  7. 7

   ”Tilanne voi olla vaarallinen”, sanoo rasismista elokuvan tehnyt Elina Hirvonen: Suomi on jakaantunut leireihin, jotka eivät yritäkään ymmärtää toisiaan

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  6. 6

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  9. 9

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  10. 10

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää