Valikko

Tesla sekoitti maailman uudella autollaan, koska Elon Musk tekee itsestään 2000-luvun messiasta

Tesla ei ole ainoa autonvalmistaja, joka tuo markkinoille edullisia sähköautoja. Mutta Teslalla on paras tarina.

Markkinointikoneisto on onnistunut, kun tapahtuu näin:

Ihmiset jonottavat yli päivän kaupan edessä päästäkseen maksamaan tuhannen dollarin varausmaksun tuotteesta, jota he eivät ole koskaan nähneet, josta he eivät tiedä mitään konkreettista ja varmaa ja jonka he saavat omakseen aikataululla ”ehkä ennen ensi vuoden loppua”.

Kysymys on Teslasta ja sen Model 3 -autosta.

USA:ssa ihmiset kerääntyivät ennen autokauppojen aukioloa oville. Suomessakin varattiin uutta Teslaa Vantaalla, vaikkei kukaan tiennyt tarkalleen, mitä auto tulisi maksamaan, miltä se näyttäisi ja millainen toimintasäde siinä tulisi olemaan.

Autoa on nyt ennakkovarattu maailmalla pitkälle toistasataatuhatta.

Markkinointi on tosiaan onnistunut, mutta millä taktiikalla? Sillä, ettei perinteitä markkinointia ole ollenkaan.

Tesla ei nimittäin ole mikään tuote, jota markkinoidaan. Se on tarina messiaasta ja maailman pelastamisesta, tarina, jossa ihmiset haluavat olla mukana.

Kun vaikkapa Volkswagen, BMW, Audi, Toyota tai Ford julkistavat uuden auton, ne harvoin nousevat uutiseksi automedioiden ulkopuolella.

Ne eivät nouse suuriksi puheenaiheiksi, vaikka kyseiset valmistajat ovat Teslaa merkittävämpiä autoalan pelureita. Näiden firmojen liikevaihto pyörii pienen valtion bruttokansantuotteen luokassa.

Mutta kun Tesla julkisti Model 3:n, siitä syntyi kansainvälinen mediailmiö.

Siis sellaisen yrityksen autosta, joka toimitti viime vuoden 80 miljoonasta autosta 50 000 kappaletta. Markkinaosuus oli siis 0,0625 %.

Tätä voidaan toki perustella niin, että Teslan sähköauto voi olla käänteentekevä. Kyseessä on kuitenkin volyymimarkkinoille suunniteltu sähköauto, joka saattaa tehdä sähköautoilusta merkittävästi suositumpaa.

Mutta ei uuden Nissan Leafin tai Chevrolet Boltin sähköauto kerää samanlaista rummutusta taakseen Suomessa eikä ulkomailla, vaikka nekin ovat lähes saman luokan sähköautoja kuin Teslan Model 3.

Tämä ei selity sillä, että Model 3:ssa on ehkä muutaman kymmenen kilometriä pidempi toimintasäde kuin kilpailijoillaan.

Kyse on siitä, että Tesla on kaapannut sähköauton tarinan itselleen.

Teslan Suomen tiedottaja kertoi eilen aamulla, ettei tiedä, paljonko ihmisiä Vantaan ennakkovaraustilaisuuteen on tulossa. Hänen mukaansa oli vaikeaa sanoa, kuinka laajasti sana oli levinnyt, koska mitään mainoskampanjoita Tesla ei ollut järjestänyt.

Kysyin, että minkä ihmeen takia sitä ei mainosteta kuin viimeistä päivää. Tiedottaja sanoi, että Tesla ei usko perinteiseen markkinointiin. Että Tesla käyttää toisenlaisia kanavia.

Tesla ei tarvitse markkinointia, koska Teslan tekemisistä tulee niin helposti uutisia. Tai tällaisia uutisanalyyseja.

Tämä on yksi esimerkki siitä, miten Tesla tekee asiat toisin. Teslalla on kohderyhmä, jonka se osaa koukuttaa kohderyhmän haluamalla tavalla.

Teslassa on samaa heimoajattelua kuin esimerkiksi Applessa parhaimmillaan oli.

Jos muutama vuosi sitten kävelit kadulla valkoiset korvanapit korvissa, olit osa trendikästä liikettä, joka on muuttamassa kulutuselektroniikan konventioita. Olit tyylikäs. Arvostit designia, et niinkään käyttöarvoa.

Samalla tavalla jos omistat Teslan, kuulut tiettyyn klubiin. Olet vähän edelläkävijä. Olet ympäristötietoinen. Olet nuorekas. Olet ajatteleva, individualistinen ihminen, joka ei lankea lampaan tavalla mihinkään hölmöihin automainoksiin, joissa keikistelevät naiset tai rakettiin rinnastettava moottorin teho huijaavat sinut autokaupoille.

Jos ostat Teslan, se on sinun harkittu ja valistunut päätökseksi. Sinä otat vapaaehtoisesti osaa Teslan tarinaan.

Teslalla on ymmärretty, että pieni ja isossa mittakaavassa oikeastaan merkityksetön autonvalmistaja ei voi kilpailla samoilla keinoilla kuin perinteiset autonvalmistajat.

Tesla ei pysty houkuttelemaan taakseen sitä ostajakuntaa, joka USA:ssa hamuaa pick-up-autoja tai Suomessa Toyota Corolloja – siis sitä perinteistä, ison volyymin ostajakuntaa.

Se ei pysty ainakaan tässä vaiheessa, ei edes Model 3:n tiimoilta, olemaan vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat silkan kulkuneuvon itselleen.

Isoilla taas on varaa miellyttää kaikkia. Siksi autonvalmistaja toisensa jälkeen kosiskelee kasvavalla mallistollaan kaikkia maailman asiakkaita. On pikkuautoa, tila-autoa, crossoveria, urheiluautoa, sähköautoa ja luoja ties mitä.

Mutta M3-urheiluautolla ajava nuori bemarijuppi ei tunne yhteenkuuluvuutta BMW Active Tourer -autolla ajavan perheenäidin kanssa. BMW ei ole heimo.

Tesla taas on kohdistanut neljällä, samaa kohderyhmää puhuttelevalla mallillaan myyntinsä tarkasti omaan heimoonsa ja on tällä tavalla onnistunut kaappaamaan koko sähköautoilun tarinan itselleen ikään kuin yksinoikeutena.

Muutkin autonvalmistajat ovat ottaneet tähän tarinaan osaa, mutta tällä hetkellä sitä kirjoittaa Tesla.

Hyvä tarina vaatii tietenkin päähenkilön.

Teslan tarinassa se on toimitusjohtaja Elon Musk. Hän on jo tässä vaiheessa kohonnut myyttiseen asemaan.

Ristiriitainen työhullu ja miljardööri. Mies, joka valmistaa avaruusraketteja. Mies, joka perustaa Hyperloop-kuljetusjärjestelmän.

Mies, joka kertoo siitä, kuinka hän on vain innoissaan kilpailevien autonvalmistajien sähköautoista ja jonka firma taistelee USA:n autokauppaliittoa vastaan saadakseen myydä autojaan ilman sen suhmurointia.

Mies, jonka firma avaa patenttejaan kilpailijoiden käyttöön, rakentaa omin pikku kätösin sähköautojen latausverkostoja maailmanlaajuisesti ja jonka lopullinen päämäärä ei suinkaan ole olla voittoisa jättiyritys, vaan sähköautolla maailman pelastava messiasyritys.

Tässä tarinassa Elon Muskilla on 2000-luvun Jeesuksen rooli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  8. 8

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  9. 9

   Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

  10. 10

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää