Valikko
Auto

Autovakuutuksia odottaa myllerrys – miksi maksaa vakuutusmaksuja, jos itse ajava auto ei kolaroi?

Robottiautojen myötä liikenneonnettomuuksien pitäisi vähentyä. Se voi aiheuttaa ongelmia vakuutusyhtiöiden bisnekselle.

Voisi ajatella, että autovakuutuksia tarjoavat yritykset odottavat vesi kielellä sitä mahdollista tulevaisuutta, kun autot ajavat tietokoneen voimin.

Sehän tarkoittaisi, että autot kolaroivat vähemmän, ja tämän myötä vakuutusyhtiöiden ei tarvitse maksaa suuria summia hajonneista autoista.

Tämä saattaisi kuitenkin olla todellisuutta vain lyhyellä aikavälillä, ennustaa muun muassa valtioiden luottoluokituksia tekevä Moody’s.

Vakuutusyhtiöille on luvassa ongelmia tai ainakin suuria muutoksia siihen, miten bisnestä tehdään, mikäli vika ei ole enää tulevaisuuden liikenneonnettomuuksissa ratin ja penkin välissä.

Jo tällä hetkellä autoissa on runsaasti ajamista avustavia järjestelmiä.

Kaistavahti, liikenteen virtaan mukautuva vakionopeudensäädin, automaattiset jarrutusjärjestelmät ja monet muut ohjelmistot tulevat vähentämään tavallisimpia liikenneonnettomuuksia.

Tämä on vakuutusyhtiöiden mieleen, sillä Moody’sin analyytikko Jasper Cooperin mukaan vakuutusyhtiöillä ei ole aikomuksia halventaa vakuutusmaksuja, vaan pikemminkin nauttia suuremmista voitoista.

Tämä suurten voittojen aika kestäisi analyysin mukaan ainakin 5–10 vuotta.

Mutta mikäli autonomiset järjestelmät kehittyvät odotetulla tavalla ja ovat tosiaan turvallisia, vakuuttajan kannalta pahempaa on luvassa.

Jos autot ajavat täysin tai lähes täysin itsekseen, vakuutusten hintojen on todennäköisesti pakko alkaa laskea viimeistään silloin, kun asiakkaat nousevat barrikadeille.

Se on ihan loogista: vakuutusyhtiöiden vakuutusmaksut perustuvat matemaattisiin analyyseihin siitä, kuinka todennäköistä on, että autoa joudutaan korjaamaan.

Siksi esimerkiksi kaupunkialueella on korkeammat vakuutusmaksut kuin maaseudulla, ja siksi nuori mies (erityisen riskialtis kuljettaja) on kalliimpi vakuutettava kuin keski-ikäinen nainen (erityisen riskitön kuljettaja).

Lue juttu kuskista, jota vakuutusyhtiöt pitivät erityisen riskialttiina.

Jos itse ajavat autot tosiaan vähentävät onnettomuuksia runsaasti, vakuutettava maksaa turhasta.

Cooperin mukaan leijonanosa liikenteessä olevista autoista saattaa olla itse ajavia vuoteen 2045 mennessä.

Tällä hetkellä ainakin Ford, Nissan, muun muassa Mercedes-Benzin omistava Daimler sekä Tesla ovat autonvalmistajia, jotka pyrkivät saamaan itse ajavan auton tuotantolinjastolle muutamien vuosien kuluessa. Volvonkin itse ajavien autojen ohjelma on kovassa vauhdissa.

Lisäksi teknologiayhtiö Google on liikkeellä samoissa toimissa samalla aikataululla. Huhut Applen itse ajavasta autosta ovat myös vahvoja.

Moody’sin analyysin mukaan onnettomuuksien väheneminen tulee tapahtumaan hissun kissun. Se saattaa silti alkaa syödä vakuutusyhtiöiden voittoja raskaasti, kun riskien väheneminen alkaa kunnolla heijastua vakuutusmaksuihin.

Ihan aluksi lienee syytä selvittää, miten esimerkiksi bonus-järjestelmää rukataan.

Tällä hetkellä se menee niin, että jos et vahingoita autoa lainkaan, saat vuosien myötä suuria bonuksia, eli vakuutusmaksusi alenevat. Jos töppäät, bonukset katoavat ja vakuutusmaksut kallistuvat.

Onko vakuutusyhtiöissä huomioitu matemaattisissa analyyseissa tilanne, jossa lähes kaikki asiakkaat nauttisivat täysiä bonuksia? Ja miksi minun bonukseni menisivät, mikäli en edes aja autoani – vikahan on kuskin sijaan teknologiayhtiön järjestelmässä.

Ja lopulta: tarvitaanko vakuutuksia lainkaan tai ainakaan siinä määrin kuin nyt, jos tietokone pitää huolen turvallisuudesta?

”Itse ajavien autojen yleistyminen suuressa mittakaavassa on vielä vuosikymmenien päässä. Se herättää silti kysymyksiä siitä, mikä vakuuttajien rooli tulee olemaan maailmassa, jossa on vähemmän onnettomuuksia”, Cooper sanoi lausunnossaan.

Cooperin mukaan lainsäätäjien, tuomioistuimien ynnä muiden säädäntäelimien täytyy setviä, millä tavalla velvoitteet jaetaan vakuuttajien, autonvalmistajien ja teknologiayhtiöiden kesken.

Vakuutusyhtiöt silti tuskin tulevat poistumaan automaailmasta täysin.

Autoissa tulee olemaan yhä enemmän teknologiaa, mikä saattaa hajota ihan itsekseenkin. Tämä teknologia ei ole halpaa vaan päinvastoin entistä kalliimpaa korjata.

Lisäksi hajoavat laitteet voivat aiheuttaa onnettomuuksia, joten sitäkin kautta vakuutusyhtiöiden apua tarvitaan.

Todennäköisesti osa ihmisistä tulee ajamaan autoa siitä huolimatta, että se voisi ajaa itsekin, mikä osaltaan mahdollistaa liikenneonnettomuudet.

Näiden seikkojen perusteella vakuutusyhtiöt voisivat jossain määrin perustella ainakin jonkin aikaa vakuutusmaksujen hintoja.

Analyysin mukaan vakuuttajilla on toki vuosikymmeniä aikaa valmistautua näihin muutoksiin. Mutta kun ne alkavat realisoitua, myllerrys voi olla melkoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vakuutukset
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Väkiluku kasvaa nyt vierailla kielillä

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää