Valikko
Auto

Näin helposti auton kilometrimittaria voi manipuloida – ”Valitettavasti näin se taitaa olla”

Auton kilometrimittarin peukalointi onnistuu noin 150 euron hintaisella laitteella, joita kaupitellaan netissä.

Kevät tulee, ja autokuume nousee.

Käydäänpä ikkunaostoksilla autojen nettikaupassa.

Leikitään, että aikeena on ostaa vaikkapa BMW 530 -mallinen auto. Hintaluokkaan vaikuttaa moni asia, mutta selkeästi suurin hintaan vaikuttava seikka on se, kuinka paljon autolla on ajettu.

50 000 kilometriä tai 300 000 kilometriä ajettu auto voivat olla muuten lähes identtisiä, mutta vähemmän ajetulla hinta on helposti tuplasti enemmän kuin enemmän ajetulla.

Tietysti se menee näin, sillä sadattuhannet kilometrit ovat varmasti tehneet auton mekaniikalle hallaa, vaikka päällisin puolin auto voisi olla priimakuntoisen näköinen.

Tämä fakta sekä tietotekniikan kehittyminen avaavat huijarille hyvän bisneksentekomahdollisuuden. Ei tarvita kuin vähän nettihakuja, muutama satanen rahaa ja hieman tietotaitoa, ja sen 300 000 kilometriä ajetun auton hinta nousee parhaimmillaan – tai pahimmillaan – tuhansilla euroilla.

Kyse on auton matkamittarin manipuloimisesta.

Joitain vuosia sitten auton matkamittarin manipuloiminen vaati ammattilaisen kättentyötä, mutta nykyään internetin syövereissä myydään esimerkiksi kiinalaisvalmisteisia laitteita, jotka maksavat Ylen tietojen mukaan halvimmillaan 150 euroa.

HS:lle asian vahvistaa Trafin johtava asiantuntija Erik Asplund.

”Valitettavasti näin se taitaa olla.”

Millaisesta laitteesta sitten on kysymys?

”Se voi olla tietokoneohjelmisto, jossa on mukana sopiva piuha tietokoneelta autoon. Tai sitten kyseessä voi olla OBD-testerin näköinen laite, jolla yksinkertaisesti syötetään haluttu kilometrimäärä laitteeseen ja painetaan nappia.”

Niin helppoa se on, eikä kysymys ole edes rikoksesta.

Auton kilometrilukeman ”ruuvaaminen” on täysin laillista puuhaa, eikä sitä varten tehtyjen laitteidenkaan ostaminen ole mitenkään kriminalisoitu.

Voihan toki olla myös niin, että auton kilometrimittari on vaikkapa hajonnut, ja se joudutaan uusimaan. Uuteen mittariin voi laittaa aiemman kilometrilukeman, tai sen voi aloittaa vaikkapa nollasta. Ihan, miten auton omistaja itse haluaa.

Rikoksesta on kyse silloin, jos auto myydään, eikä kerrota, että mittarilukemaa on manipuloitu.

”Silloin kyse on petoksesta”, Asplund sanoo.

Trafilla ei ole tietoa siitä, kuinka yleistä mittarilukemien manipuloiminen on Suomessa.

”Mutta mitään sellaista tietoa ei ole ainakaan meille tullut tullut, että se olisi mitenkään kauhean laajamittaista Suomessa”, Asplund sanoo.

Asplund veikkaa EU-tason kokemusten perusteella, että auton kilometrilukemaa ryhdyttäisiin sorvaamaan todennäköisimmin silloin, kun auto on noin 3–5 vuoden ikäinen, sen leasing-sopimus on päättynyt ja auto tulee käytettyjen autojen markkinoille.

”Voisi ajatella, että sitä tehdään siellä, missä hyöty on suurin. Eli sitä tehtäneen autoille, jotka ovat vähän ajettuina melko arvokkaita, mutta paljon ajettuina melko edullisia.”

Tällaisia autoja ovat usein vaikkapa premium-luokan autot, joita käytetään usein esimerkiksi työsuhdeautoina.

Mitä sitten kannattaisi tehdä, jos epäilee, että autokandidaatissa saattaa olla manipuloitu kilometrilukema?

”Katsastuksessa kilometrilukemia kerätään ja tiedot on mahdollista saada Trafin kyselypalvelun tai Trafin sopimuskumppanien tarjoamien kyselyjen kautta. Trafin kyselypalvelussa teknisten tietojen kysely, sisältäen kilometrilukemat, maksaa kaksi euroa”, Asplund sanoo.

Aivan uuden auton kohdalla tilanne on kuitenkin mutkikkaampi. Suomessa uusi auto viedään katsastukseen ensimmäisen kerran kolmen vuoden ikäisenä.

Jos auton kilometrilukemaa on manipuloitu ennen sitä, on melkoisen mahdotonta saada asiaa selville.

Olisiko sitten mahdollista saada jonkin sortin salapoliisityön avulla itse selville, onko auton mittarilukemaa manipuloitu?

Ihan ensimmäisenä kannattaa käyttää vanhaa nyrkkisäätöä, kertoo Asplund: jos se vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, näin todennäköisesti on. Jos auto on siis vastaaviin nähden todella halpa, asiassa saattaa olla koira haudattuna.

Kannattaa myös tarkastella auton kuntoa yleisesti tai viedä auto puolueettomaan kuntotarkastukseen

Jos autolla on oikeasti ajettu vain muutama kymmenentuhatta kilometriä, siinä ei pitäisi olla esimerkiksi todella kulunutta sisustaa, ruostetta, paljon epäkunnossa olevia sähkölaitteita, kuluneita polkimen kumeja ja kulunutta ohjauspyörää.

Lisäksi kannattaa tarkastaa auton huoltohistoria joko perinteisestä huoltokirjasta tai sähköisestä huoltokirjasta.

Eikä ole huono idea ottaa selvää, kuka on auton entinen omistaja ja kysyä häneltä, kuinka paljon hän on autoaan ajanut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Trafi
 • Petos
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Hovioikeus kiristi valelääkärin tuomiota – Esa Laiho sai viisi vuotta vankeutta

  10. 10

   Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää