Valikko
Auto

Suomalaisten rakastamat farmariautot ovat maailmalla omituinen poikkeus – tällainen on automaku eri maanosissa

Eri maanosilla on erikoispiirteensä automakujen suhteen. Kiinassa statusta haetaan pidennetyillä automalleilla, Yhdysvalloissa valitaan pickup- eli lavamallinen auto.

Sitä ei suomalaista autokantaa katsellessa arvaisi, millaiset autot ovat maailmalla myydyimpiä.

Esimerkiksi Suomessa ja Euroopassa porskuttavat käytännönläheiset farmariautot ovat omituinen poikkeus maailmanlaajuisilla automarkkinoilla.

Tervetuloa maailmanympärimatkalle tarkastelemaan, millaisia erityispiirteitä kullakin suurella automarkkina-alueella on. Matkaoppaanamme toimii Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Kiina

Kiina on nouseva talous, jossa uusrikkaiden on tärkeää näyttää, että on millä mällätä.

”Kiinassa on jonkin sortin statussymboli, että auton omistajalla on oma kuljettaja. Siksi Kiinassa on paljon tavallisista autoista väännettyjä pidennettyjä malleja”, Kallio sanoo.

Tällä maailman suurimmalla automarkkina-alueella myynnissä on muun muassa pidennetyt versiot 3-sarjan BMW:stä, Mercedeksen E-sarjalaisesta, Audin A4-mallista ja jopa crossover-malli BMW X1:stä.

”Kiinassa pitää olla iso auto ja iso moottori. Siellä esimerkiksi urheiluautot eivät ole lyöneet läpi.”

Kallio muistuttaa, että urheiluautolla on selkeä määritelmä.

”Älköön kukaan sanoko, että neliovinen sedan isolla moottorilla olisi urheiluauto. Urheiluauto on kaksiovinen coupé- tai avoautomallinen auto.”

Muu Kaakkois-Aasia

Thaimaassa, Malesiassa ja muissa tämän alueen maissa ajellaan paljon japanilaisilla merkeillä, mutta erityispiirteenä näissä maissa on pickup-mallinen auto, eli auto, jossa on jonkin sortin lava.

”Ilmasto on yksi syy, sillä lämpimissä olosuhteissa niitä tavaroita siinä lavalla voi säilyttää niin, etteivät ne jäädy sinne.”

Lisäksi näissä maissa on moniin länsimaihin verrattuna erilainen liikennekulttuuri.

”Pickup on käytännöllinen, koska siinä lavalla voi kuljettaa kyytiläisiä.”

Australia

Myös Australiassa, etenkin maaseudulla, pickup on suosittu autotyyppi. Australiassa on jonkin verran omaa autotuotantoa, muun muassa Holden-merkki, josta harva suomalainen on edes kuullut.

Afrikka

Afrikassakin porskuttavat pickup sekä muut maastokäyttöön tehdyt autot, sillä tieverkosto on monin paikoin verrattain huonoa. Maavaraa ja kestävyyttä siis tarvitaan.

Afrikka on kasvava markkina-alue, mutta muihin maanosiin verrattuna edelleen pieni. Vuodessa siellä myydään noin pari miljoonaa uutta ajoneuvoa. Tärkein Afrikan markkina-alue on Etelä-Afrikka, jossa myydään noin 600 000 uutta ajoneuvoa vuosittain.

Esimerkiksi Suomen reilun 100 000 vuosittaisen ajoneuvon myyntiin verrattuna Etelä-Afrikka on merkittävä alue.

”Kaikki on suhteellista. Afrikan kaksi miljoonaa autoa on paljon, mutta jos vertaa Eurooppaan (noin 16–17 miljoonaa ajoneuvoa), Yhdysvaltoihin (noin 18 miljoonaa ajoneuvoa) tai Kiinaan (noin 22 miljoonaa ajoneuvoa), niin onhan se pieni alue”, Kallio sanoo.

Intia

Intiassa myydään vuodessa 12 miljoonaa mopoa ja moottoripyörää, mutta autoja vain pari miljoonaa.

”Syyn ymmärtää, kun käy siellä. Ei sinne autolla, ainakaan isolla autolla, oikein meinaa mahtua”, Kallio sanoo.

Intiassa myydään erityisen paljon todella pieniä autoja. Esimerkiksi perus Toyota Corolla on Intiassa jo iso auto.

”Ihmettelin kerran työmatkalla, kun kaikilla oli peilit käännetty sisään. Eiväthän ne näe taakseen. Sitten tajusin, että ne peilithän olisivat siinä ahtaudessa pian entiset, jos ne olisivat normaalissa asennossa.”

Venäjä

Venäjän automarkkinoilla on mennyt talouspakotteiden jälkeen surkeasti. Prosentuaalista tiputusta kaupassa on tämän tästä kaksinumeroisia lukuja.

Moni ulkomainen valmistaja, jolla on tehdas Venäjällä, on ajanut jossain määrin tuotantoaan alas Venäjällä, kun kauppa ei käy.

”Tämä on tyypillistä sellaisille markkinoille, jotka ovat jossain määrin kehittyneet, mutta eivät sitten kuitenkaan: suhdanteet heittävät markkinaa todella rajusti.”

Jopa Venäjän erityispiirre, eli Ladan voittokulku, on sillassa. Lada on edelleen Venäjän myydyin automerkki.

”Venäjällä on myös jonkin verran sitä villiä superautosegmenttiä isoissa kaupungeissa, ja toisaalta maastoautoa maaseudulla.”

Eurooppa

Euroopan erityispiirre on se farmariauto, joka ei ole oikein missään muussa maanosassa lyönyt itseään läpi.

”Meiltä puuttuu se pickup oikeastaan kokonaan. Euroopassa pickupia korvaa farmari.”

Kallio veikkaa, että kyse on ainakin osittain olosuhteista. Euroopassa on suurimmilta osin aika kylmä, eikä se suosi esimerkiksi avolavalla säilytettäviä tavaroita.

Euroopan sisällä on myös verrattain paljon hajontaa, sillä ahtaammassa Etelä-Euroopassa ajetaan pienillä autoilla ja laveammin asutussa Keski- ja Pohjois-Euroopassa isommilla autoilla.

Tähänkin sääntöön on tosin kaksi poikkeusta, Suomi ja Tanska. Näissä maissa on niin korkea ja progressiivinen autovero, että se tiputtaa autojen keskikokoluokan esimerkiksi Ruotsia, Saksaa ja Isoa-Britanniaa alemmas.

Kun näissä maissa yleisiä ovat D-segmentin autot kuten BMW 5 -sarjalainen, Suomessa ajetaan C-segmentin autoilla ja tanskassa jopa A- ja B-segmentin autoilla.

Yhdysvallat

Pickup se täälläkin porskuttaa. Fordin F-sarjalainen eli pickup-mallinen auto on ollut monina vuosina myydyin auto USA:ssa.

Farmarikauppa on Yhdysvalloissa täysin kuollutta.

”USA:ssa pickup ja SUV (eli katumaasturi) ajavat farmarin virkaa.”

Yhdysvallat on myös maailman johtava urheiluautomaa. Vaikka näiden autojen markkinat ovat viime aikoina pienentyneet, USA:ssa urheiluauto porskuttaa edelleen verrattain hyvin.

Etelä-Amerikka

Tästä markkina-alueesta Kalliolla ei ole aivan yhtä hyvää tietoa kuin muista, mutta vahva veikkaus ja näppituntuma löytyy.

”Todella pienet autot menevät kaupaksi. Toisaalta raskaampaakin kalustoa on, ja se on melkoisen vanhaa. Väli-Amerikassa on paljon yhdysvaltalaista tuotantoa.”

Mikä sitten on maailman suosituin autotyyppi? Voisiko se tosiaan olla pickup?

Ei, sanoo Kallio.

”Kyllä väittäisin, että se kuitenkin on se keskikokoinen, neliovinen sedan-mallinen auto”, Kallio sanoo.

HS tiesikin jo aiemmin kertoa, mikä maailman suosituin yksittäinen automalli on. Segmentti on juuri se, mitä Kallio veikkasi: Toyota Corolla, kuinkas muutenkaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  8. 8

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  9. 9

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  10. 10

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää