Valikko
Auto

Suomalaisten rakastamat farmariautot ovat maailmalla omituinen poikkeus – tällainen on automaku eri maanosissa

Eri maanosilla on erikoispiirteensä automakujen suhteen. Kiinassa statusta haetaan pidennetyillä automalleilla, Yhdysvalloissa valitaan pickup- eli lavamallinen auto.

Sitä ei suomalaista autokantaa katsellessa arvaisi, millaiset autot ovat maailmalla myydyimpiä.

Esimerkiksi Suomessa ja Euroopassa porskuttavat käytännönläheiset farmariautot ovat omituinen poikkeus maailmanlaajuisilla automarkkinoilla.

Tervetuloa maailmanympärimatkalle tarkastelemaan, millaisia erityispiirteitä kullakin suurella automarkkina-alueella on. Matkaoppaanamme toimii Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Kiina

Kiina on nouseva talous, jossa uusrikkaiden on tärkeää näyttää, että on millä mällätä.

”Kiinassa on jonkin sortin statussymboli, että auton omistajalla on oma kuljettaja. Siksi Kiinassa on paljon tavallisista autoista väännettyjä pidennettyjä malleja”, Kallio sanoo.

Tällä maailman suurimmalla automarkkina-alueella myynnissä on muun muassa pidennetyt versiot 3-sarjan BMW:stä, Mercedeksen E-sarjalaisesta, Audin A4-mallista ja jopa crossover-malli BMW X1:stä.

”Kiinassa pitää olla iso auto ja iso moottori. Siellä esimerkiksi urheiluautot eivät ole lyöneet läpi.”

Kallio muistuttaa, että urheiluautolla on selkeä määritelmä.

”Älköön kukaan sanoko, että neliovinen sedan isolla moottorilla olisi urheiluauto. Urheiluauto on kaksiovinen coupé- tai avoautomallinen auto.”

Muu Kaakkois-Aasia

Thaimaassa, Malesiassa ja muissa tämän alueen maissa ajellaan paljon japanilaisilla merkeillä, mutta erityispiirteenä näissä maissa on pickup-mallinen auto, eli auto, jossa on jonkin sortin lava.

”Ilmasto on yksi syy, sillä lämpimissä olosuhteissa niitä tavaroita siinä lavalla voi säilyttää niin, etteivät ne jäädy sinne.”

Lisäksi näissä maissa on moniin länsimaihin verrattuna erilainen liikennekulttuuri.

”Pickup on käytännöllinen, koska siinä lavalla voi kuljettaa kyytiläisiä.”

Australia

Myös Australiassa, etenkin maaseudulla, pickup on suosittu autotyyppi. Australiassa on jonkin verran omaa autotuotantoa, muun muassa Holden-merkki, josta harva suomalainen on edes kuullut.

Afrikka

Afrikassakin porskuttavat pickup sekä muut maastokäyttöön tehdyt autot, sillä tieverkosto on monin paikoin verrattain huonoa. Maavaraa ja kestävyyttä siis tarvitaan.

Afrikka on kasvava markkina-alue, mutta muihin maanosiin verrattuna edelleen pieni. Vuodessa siellä myydään noin pari miljoonaa uutta ajoneuvoa. Tärkein Afrikan markkina-alue on Etelä-Afrikka, jossa myydään noin 600 000 uutta ajoneuvoa vuosittain.

Esimerkiksi Suomen reilun 100 000 vuosittaisen ajoneuvon myyntiin verrattuna Etelä-Afrikka on merkittävä alue.

”Kaikki on suhteellista. Afrikan kaksi miljoonaa autoa on paljon, mutta jos vertaa Eurooppaan (noin 16–17 miljoonaa ajoneuvoa), Yhdysvaltoihin (noin 18 miljoonaa ajoneuvoa) tai Kiinaan (noin 22 miljoonaa ajoneuvoa), niin onhan se pieni alue”, Kallio sanoo.

Intia

Intiassa myydään vuodessa 12 miljoonaa mopoa ja moottoripyörää, mutta autoja vain pari miljoonaa.

”Syyn ymmärtää, kun käy siellä. Ei sinne autolla, ainakaan isolla autolla, oikein meinaa mahtua”, Kallio sanoo.

Intiassa myydään erityisen paljon todella pieniä autoja. Esimerkiksi perus Toyota Corolla on Intiassa jo iso auto.

”Ihmettelin kerran työmatkalla, kun kaikilla oli peilit käännetty sisään. Eiväthän ne näe taakseen. Sitten tajusin, että ne peilithän olisivat siinä ahtaudessa pian entiset, jos ne olisivat normaalissa asennossa.”

Venäjä

Venäjän automarkkinoilla on mennyt talouspakotteiden jälkeen surkeasti. Prosentuaalista tiputusta kaupassa on tämän tästä kaksinumeroisia lukuja.

Moni ulkomainen valmistaja, jolla on tehdas Venäjällä, on ajanut jossain määrin tuotantoaan alas Venäjällä, kun kauppa ei käy.

”Tämä on tyypillistä sellaisille markkinoille, jotka ovat jossain määrin kehittyneet, mutta eivät sitten kuitenkaan: suhdanteet heittävät markkinaa todella rajusti.”

Jopa Venäjän erityispiirre, eli Ladan voittokulku, on sillassa. Lada on edelleen Venäjän myydyin automerkki.

”Venäjällä on myös jonkin verran sitä villiä superautosegmenttiä isoissa kaupungeissa, ja toisaalta maastoautoa maaseudulla.”

Eurooppa

Euroopan erityispiirre on se farmariauto, joka ei ole oikein missään muussa maanosassa lyönyt itseään läpi.

”Meiltä puuttuu se pickup oikeastaan kokonaan. Euroopassa pickupia korvaa farmari.”

Kallio veikkaa, että kyse on ainakin osittain olosuhteista. Euroopassa on suurimmilta osin aika kylmä, eikä se suosi esimerkiksi avolavalla säilytettäviä tavaroita.

Euroopan sisällä on myös verrattain paljon hajontaa, sillä ahtaammassa Etelä-Euroopassa ajetaan pienillä autoilla ja laveammin asutussa Keski- ja Pohjois-Euroopassa isommilla autoilla.

Tähänkin sääntöön on tosin kaksi poikkeusta, Suomi ja Tanska. Näissä maissa on niin korkea ja progressiivinen autovero, että se tiputtaa autojen keskikokoluokan esimerkiksi Ruotsia, Saksaa ja Isoa-Britanniaa alemmas.

Kun näissä maissa yleisiä ovat D-segmentin autot kuten BMW 5 -sarjalainen, Suomessa ajetaan C-segmentin autoilla ja tanskassa jopa A- ja B-segmentin autoilla.

Yhdysvallat

Pickup se täälläkin porskuttaa. Fordin F-sarjalainen eli pickup-mallinen auto on ollut monina vuosina myydyin auto USA:ssa.

Farmarikauppa on Yhdysvalloissa täysin kuollutta.

”USA:ssa pickup ja SUV (eli katumaasturi) ajavat farmarin virkaa.”

Yhdysvallat on myös maailman johtava urheiluautomaa. Vaikka näiden autojen markkinat ovat viime aikoina pienentyneet, USA:ssa urheiluauto porskuttaa edelleen verrattain hyvin.

Etelä-Amerikka

Tästä markkina-alueesta Kalliolla ei ole aivan yhtä hyvää tietoa kuin muista, mutta vahva veikkaus ja näppituntuma löytyy.

”Todella pienet autot menevät kaupaksi. Toisaalta raskaampaakin kalustoa on, ja se on melkoisen vanhaa. Väli-Amerikassa on paljon yhdysvaltalaista tuotantoa.”

Mikä sitten on maailman suosituin autotyyppi? Voisiko se tosiaan olla pickup?

Ei, sanoo Kallio.

”Kyllä väittäisin, että se kuitenkin on se keskikokoinen, neliovinen sedan-mallinen auto”, Kallio sanoo.

HS tiesikin jo aiemmin kertoa, mikä maailman suosituin yksittäinen automalli on. Segmentti on juuri se, mitä Kallio veikkasi: Toyota Corolla, kuinkas muutenkaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

  2. 2

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  3. 3

   Pahoinpitelyn silminnäkijänä minut haastettiin todistajaksi – oikeus kertoi nimeni syytetyille, ja pelkään nyt kostoa

  4. 4

   Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin

  5. 5

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  6. 6

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  7. 7

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  8. 8

   Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

  9. 9

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  10. 10

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää