Valikko
Auto

Liikenneruuhkan anatomia: Näin ruuhkat syntyvät ja näin ne voisi poistaa

Usein tiet ruuhkautuvat, vaikka niillä olisi reippaasti tilaa. Syynä on ilmiö, jota MIT:n teknillinen korkeakoulu kutsuu aaveruuhkaksi.

Iltapäiväliikenne Turunväylällä Helsingistä Turkuun päin voi olla kummallista.

On hyväksyttävää, että paljon liikennöidyllä tiellä syntyy ruuhkaa esimerkiksi liittymien kohdalla tai silloin, kun on tietöitä tai vaikka onnettomuus.

Mutta mistä se johtuu, että etenkin Turunväylällä liittymättömissäkin kohdissa on silloin tällöin täysi kaaos päällä?

Hyvä esimerkki on Ämmässuon kaatopaikan liittymän jälkeinen kohta. Tässä paikassa on ensin pitkä suora, minkä jälkeen tie kaartaa ensin vasemmalle ja sitten oikealle.

Vaikka ei olisi pahaa liikenneruuhkaa, meno alkaa sakata viimeistään siinä suoralla pätkällä.

Ilman mitään syytä!

Tämä johtuu todennäköisesti siitä verrattain harmittoman oloisesta vasen-oikea-kaarteesta.

Kun joku autoilija jarruttaa edes vähän, vaikkapa 120 km/h vauhdista 110 km/h vauhtiin, ajaessaan mutkaisempaan kohtaan, efekti moninkertaistuu takana: Seuraava auto jarruttaa pikkuisen enemmän. Sen takana oleva jarruttaa pikkuisen enemmän ja niin edespäin. Muutaman kilometrin päässä ajetaan lopulta taajamanopeuksilla, kunnes liikenne alkaa taas sujua suoremmalla tienpätkällä.

Tämä efektiä kutsutaan shokkiaalloksi. Matemaattisesti tarkastellen se etenee samantyyppisin lainalaisuuksin kuin räjähdyksen shokkiaalto.

MIT:n teknillinen korkeakoulu kutsuu esimerkiksi Turunväylällä tapahtuvaa ilmiötä phantom traffic jam -tilanteeksi eli aaveruuhkaksi. Se on liikennesumppu, joka syntyy ilman järkevän oloista syytä liikenteessä, jossa on kyllä paljon autoja, muttei mitään järkyttävää ruuhkaa.

Tähän väliin huonoja uutisia: Niin kauan kuin ihminen on ratissa, tällaisia tilanteita tulee olemaan jatkossakin.

Silti muutamat jo nyt markkinoilla olevat lisävarusteet saattavat tuoda tilanteeseen helpotusta.

BBC kertoo miehestä nimeltä William Beaty.

Tämä tutkimusinsinööri perusti vuonna 1996 trafficwaves.org-sivuston kyllästyttyään taistelemaan ihmisten kanssa, jotka vaahtosivat siitä, kuinka ihmisten pitäisi liikenteessä toimia. Hän halusi muuttaa ihmisten suhtautumista liikenteeseen perustelemalla aukottomasti, miksi kannattaa ajaa nätisti.

Beaty ryhtyi ratkomaan ongelmaa teorian pohjalta ja kylmän matemaattisesti. Jos liikennesumppujen syntyminen johtuu shokkiaalloista, olisi järkevää poistaa yhtälöstä se elementti, jossa nämä aallot kulkevat.

Käytännössä tämä onnistuisi autojen välejä pidentämällä. Jos kenenkään ei tarvitse jarruttaa toinen toistaan rajummin, shokkiaalto ei pääse syntymään.

Ruuhkien välttämiseksi kaikkien pitäisi siis ajaa mahdollisimman tasaisesti, pitkillä väleillä ja kohtalaisella nopeudella. Mitä nopeammin ihmiset ajavat, sitä useammin he joutuvat jarruttamaan, ja sitä suuremmalla todennäköisyydellä syntyy shokkiaaltoja.

Beaty testasi omaa teoriaansa omilla 45 minuutin työmatkoillaan, ja hyvin toimi.

Nyt joku varmasti joku jo sanoo, että kertoisitteko jotain uutta.

Käytännössä kyse ei nimittäin ole mistään uutisesta. Jo autokoulussa kaikille opetetaan, että nätisti ja ennakoiden ajaen liikenne sujuu mahdollisimman mukavasti.

Silti moni ei tee näin. Tämä johtuu siitä, että ihmiset eivät käyttäydy rationaalisesti eli järkiperäisesti: tiedämme miten meidän tulisi toimia, mutta emme silti käyttäydy niin, koska se toinen vaihtoehto tuntuu paremmalta.

Jos on kiire, tuntuu, että kovempaa ajamalla päämäärään pääsee nopeammin vaikka se ei ole totta. Sen sijaan hurjastelu tekee kaikkien muiden ajamisesta ikävää.

Tätä ongelmaa emme voi muuttaa, ennen kuin itse ajavat autot ovat liikenteessä, muuta onneksi muutamat ruuhka-aaltoja minimoivat teknologiat ja kannustimet ovat jo keskuudessamme.

Yksi toimiva järjestelmä on mukautuva vakionopeudensäädin, joka on jo useissa uusimmissa autoissa.

Tämän laitteen avulla kuskin ei tarvitse painaa jarrua auton lähestyessä edessä, vaan järjestelmä osaa pitää edessä olevaan säädetynmukaisen välimatkan.

Jos vain kymmenellä prosentilla olisi mukautuvat vakionopeudensäätimet, jo se saisi suuren osan turhista liikennesumpuista katoamaan, Beaty sanoi BBC:lle.

Tässäkin yhtälössä on tosin ihminen välissä. Jos hidas liikenne hatuttaa, mukautuvan vakionopeudensäätimen voi aina kytkeä pois päältä.

Toinen mahdollinen liikenneruuhkien minimoimismahdollisuus lepää kaupallisessa liikenteessä.

Oli kyseessä sitten jakeluauto, täysperävaunurekka, Uber-kuski tai taksi, näille toimijoilla on rahallinen etu, jos liikenne on mahdollisimman sujuvaa (ja tällä tavalla myös polttoainetaloudellista).

Tästä näkökulmasta tosin ihmetyttää, miksi taksikuskeilla tuntuu usein olevan melkoisen raskas ja ärhäkkä kaasujalka.

Ennen täysin autonomisia autoja saatetaan ottaa käyttöön myös teknologiaa, jota kutsutaan V2V-tekniikaksi. Lyhenne tulee termistä Vehicle to Vehicle, eli kulkuneuvolta kulkuneuvolle.

Autot niin sanotusti juttelisivat keskenään.

Tässä visiossa autoissa olisi järjestelmät, jotka tekevät laskutoimituksia ympärillä olevasta liikenteestä 10 kertaa sekunnissa. Näin ne pystyisivät välittämään tätä laskemaansa tietoa auton järjestelmiin sekä kuljettajalle.

Arizonan yliopiston liikenteentutkimuskeskuksen professori Larry Headin mukaan tällainen teknologia voisi olla merkittävä parannus liikenneturvallisuuteen. Hän kertoi BBC:lle, että V2V-teknologia voisi tehdä liikenneturvallisuudelle saman mitä turvavyö aikoinaan teki.

Lisäksi jo nyt Suomessakin käytössä olevat varoitukset ovat tutkimusten mukaan tehokkaita. Monella moottoritiellä on nykyään ruuhka-aikaan varoitus siitä, että edessä saattaa olla ruuhkaa. Tämä saa – toivottavasti – ihmiset valmistautumaan shokkiaaltoon, jolloin sen vaikutukset jäävät pienemmiksi.

Kaikki tämä teknologia on kuitenkin turhaa, ellei kuljettaja käytä sitä. Jopa sitten, kun itse ajavat autot ovat markkinoilla, niistä saa todennäköisesti ohjauksen kytkettyä manuaaliseen tilaan.

Manuaaliseen tilaan siirtynee usein kuljettaja, joka haluaa päästä nopeammin määränpäähänsä. Silloin kaikkien matkanteko hidastuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  3. 3

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Kolme ministeriä jättää Ruotsin hallituksen poliittisen kriisin seurauksena

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  9. 9

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  10. 10

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  6. 6

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää