Valikko
Auto

Teslan Model 3 -autoa varattu jo 400 000 kappaletta – toimitukset voivat venyä ensi vuosikymmenelle

”Autona, tarinana ja tuotteena Tesla on toki upea, muttei ehkä nyt aivan niin megalomaanisen fantastisen vallankumouksellinen, kuin moni tuntuu uskovan”, sanoo Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.

Hiljattain Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti, että Teslan odotettuun, noin 35 000 dollarin hintaiseen Model 3 -sähköautoon on tulossa sama Ludicrous-ajotila kuin sen Model S ja Model X-autossa on.

Kyseessä on sananmukaisesti järjettömän nopean kiihdytyksen mahdollistava ajotila, jonka voimin esimerkiksi Model S singahtaa 0–100 km/h vajaassa kolmessa sekunnissa.

Uutinen saattaa ennestään lisätä ihmisten innokkuutta varata ennakkoon tuhannen dollarin tai euron hintaan Model 3 -autoa.

Varausmaksuja Tesla todella tarvitsee esimerkiksi tuotantokustannuksien kattamiseksi, sillä autoja pitäisi valmistaa aika kovaan tahtiin: niitä on varattu tähän mennessä noin 400 000 kappaletta.

Autojen toimitusten pitäisi alkaa ensi vuoden lopussa, mutta viimeisimpinä autonsa varanneet saattavat joutua odottamaan autoaan jopa vuoteen 2020 asti, arvioi talouslehti Fortune.

Tälle arviolle pontta tuo toimitusjohtaja Muskin kommentti. Hän on sanonut, että Teslan täytyy ”ehdottomasti miettiä uudelleen tuotantosuunnitelmiaan”.

Tämän hän sanoi itse asiassa jo silloin, kun autoja oli varattu vasta 200 000 kappaletta.

Tesla alkaa olla Model 3 -autollaan isojen poikien pelikentällä. Vaikka jo aiemmin tästä omaehtoisesta sähköautonvalmistajasta on puhuttu paljon, Model 3:n tiimoilta siitä saattaa tulla oikeasti merkittävä peluri automaailmassa.

Merkittävyyden nimittäin lopulta määrittää se, kuinka paljon autoja myy.

Jos kaikki 400 000 varaajaa tosiaan ostavat auton, Model 3 nousee monen suositun volyymimallin kintereille. Suurin piirtein samoissa myyntilukemissa nimittäin on sellaisia autoja kuin BMW 3 -sarja, Mazda 3 -sarja ja Toyota Yaris.

Tässä vertailussa on kuitenkin – tavallaan – tietynlainen laskuvirhe, muistuttaa Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

”Vaikka Tesla lopettaisi nyt Model S:n ja uuden Model X:n valmistamisen ja keskittyisi täysin Model 3:n valmistamiseen, 400 000 ennakkotilausautoa on toimitettu kenties vuoteen 2021 mennessä. Samaan aikaan esimerkiksi Fordin F-sarjan pick-up -autoja ehditään valmistaa lähes 5 miljoonaa kappaletta.”

Vaikka autoja on siis periaatteessa myyty muutamassa kuukaudessa ennätysmäärä ennakkoon, todellisuudessa myynti realisoituu vasta usean vuoden kuluessa.

Tähän mennessä Tesla on koko olemassaolonsa aikana toimittanut vasta noin 100 000 autoa asiakkaille.

Muutaman vuoden sisällä sen pitäisi viisinkertaistaa tämä määrä.

Asiaa auttaa se, että Tesla on jo tässä vaiheessa kerännyt ainakin 400 miljoonaa dollaria varausmaksuilla, joita se otti Model 3 -auton varanneilta.

”Tuotantokapasiteetin nostaminen ja rakentaminen vaatii aikansa – ja se on kallista lystiä se. Toki tiedämme, että Muskin taskut ovat syvät”, Kallio sanoo.

Lisäksi Tesla on päässyt oppimaan omista virheistään. Sillä oli ongelmia X-mallinsa tuotannon kanssa, eikä firma varmasti toista noita virheitä. X-malli myöhästyi vuosia, ja kun se viimein oli valmis, toimitukset takkuilivat.

Tesla tekee automarkkinoilla monia asioita toisin kuin perinteiset valmistajat. Se ei esimerkiksi ole Kallion luotsaaman Autotuojat ry:n edunvalvonnan piirissä.

Kallio ei halua kuitenkaan olla maalaamassa piruja seinille.

”Autona, tarinana ja tuotteena Tesla on toki upea, muttei ehkä nyt aivan niin megalomaanisen fantastisen vallankumouksellinen, kuin moni tuntuu uskovan. Hieno, uusi automerkki, joka on toiminut omalta osaltaan sähköautoilun päänavaajana.”

On mielenkiintoista nähdä, kuinka moni 400 000 varaajasta lopulta tulee auton lunastamaan

Mikäli kaikki varaajat lunastavat auton, Tesla myisi niitä 14 miljardilla dollarilla olettaen, että hinta on sen 35 000 dollaria. Laitetaan tuohon päälle vielä lisävarusteita, ja summa pyörinee jossain 14 ja 20 miljardin välimaastossa.

Se on ennenkuulumaton summa minkä tahansa uuden tuotteen lanseeraamisen yhteydessä.

Suomessakin moni varasi Teslan. Mitä, jos kyllästyy odottamaan? Ovatko rahat menneet kankkulan kaivoon?

Tesla ei nimittäin hyväksy esimerkiksi sitä, että varauksensa siirtäisi toisen, ennalta sopimattoman ihmisen nimiin. Tämä kielletään varausehdoissa.

Ongelma ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Mikäli tulee toisiin ajatuksiin, rahansa saa takaisin koska tahansa yksinkertaisesti peruuttamalla varauksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tesla
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tutkija: Republikaanien epäonnistuminen Obamacaren romuttamisessa vaikeuttaa muitakin uudistuksia – ”Tyssääminen on merkki syvistä vaikeuksista”

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  6. 6

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Kerrostalo ahdistaa omakoti­asukkaita Vantaalla – ”Jos kyseessä olisi perheasuntoja, asukkaat eivät varmaankaan vastustaisi niin paljon”

  9. 9

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  10. 10

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  2. 2

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  6. 6

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  7. 7

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  8. 8

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  9. 9

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  10. 10

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää