Valikko
Auto

Yksityinen pysäköinninvalvontafirma voi periä niin suuria virhemaksuja kuin huvittaa – ”Mahdollisuus laillisiin ylilyönteihin”

Pysäköinninvalvontafirma voisi veloittaa väärin pysäköinnistä vaikkapa 100 000 euroa. Yksityiset pysäköinninvalvontayritykset ovat voittaneet 77 prosenttia jutuista, joita kuluttaja on riitauttanut.

Tässäpä bisnesidea talolliselle tai tontilliselle.

Perusta pysäköinninvalvontafirma, asenna pysäköintikieltomerkki pihallesi ja kerro siinä, missä ei saa pysäköidä.

Ja kerro vielä tämä ukaasi:

”Tällä alueella tapahtuvasta ehtojen, opasteiden ja merkkien vastaisesta pysäköinnistä veloitetaan valvontamaksu: 100 000 euroa.”

Kyllä, se olisi aivan lainmukaista. Kuka tahansa voi perustaa yrityksen, joka harjoittaa pysäköinninvalvontaa yksityisellä alueella, koska kyseessä ei ole luvanvarainen toiminta.

Lain mukaan väärin pysäköivä olisi tosiaan velvollinen maksamaan 100 000 euroa väärin pysäköidystä autosta, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki.

”Ei sitä (virhemaksun määrää) ole lailla säädetty. Voit lähtökohtaisesti itse säätää sen, kunhan se on selkeästi ilmoitettu. Tosin ehkä sitä maksun määrää kohtuullistettaisiin, jos asia menisi tuomioistuimeen”, Hakamäki sanoo.

Tämä hassutteluesimerkki kertoo paljon itse aiheesta: ihmisillä on yksityisestä pysäköinninvalvonnasta epäselvyyksiä.

Turun Sanomien mukaan yksityiset pysäköinninvalvontayritykset voittavat 77 prosenttia jutuista, joita kuluttaja on riitauttanut. Kuluttajariitalautakunta ratkaisi 124 valitusta, joista 28 tapauksessa yritys määrättiin maksamaan autoilijalle hyvitystä.

Valitusten määrä on lehden mukaan seitsenkertaistunut sitten vuoden 2010.

Juuri tähän liittyy yksi asiassa eniten kaiveleva seikka: kun iso firma ärähtää, pieni kuluttaja on usein varpaisillaan.

”En halua mollata alan yrityksiä. Mutta tässä toiminnassa on tietynlainen mahdollisuus laillisiin ylilyönteihin”, Hakamäki sanoo.

Kun vastassa on iso yritys, jolla on varaa lähteä käräjöimään, se voi säikäyttää. Nämä firmat käyttävät perintätoimistoja ja niillä on hyvin muotoillut sopimusehdot.

”Vaikka kuluttaja kokisi, että on tullut kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti, on kauhean iso kynnys lähteä riitauttamaan asiaa. Etenkin, jos maksu osoitetaan auton omistajalle ja viitataan – vaikkei siihen olisi perustetta – että auton omistajalla on todistustaakka.”

Tämä viimeinen Hakamäen lause on erityisen merkityksellinen.

Kun pysäköi alueelle, jossa on pysäköinnistä jonkinlainen rajoite, lain silmissä kuski solmii sopimuksen rajoitteen laatijan kassa. Rajoitteen laatijan on oltava alueen omistaja.

Kun saa pysäköintivirhemaksun kaupungin kadulla eli julkisen tahon omistamalla alueella, sitä ei usein ole järkeä riitauttaa.

Todistustaakka on nimittäin tässä tapauksessa käännetty: auton haltijan täytyy todistaa, että ei ole pysäköinyt autoa.

Tämä on poikkeuksellista. Yleensä todistustaakka on nimittäin sillä, joka maksua perii. Näin on myös yksityisessä pysäköinninvalvonnassa.

Tästä seuraa, että yksityisen pysäköinninvalvontafirman täytyy lähtökohtaisesti pystyä todistamaan, että perittävä (eli auton haltija) on autoa ajanut.

Voinko siis kieltäytyä maksamasta vaan sanomalla, että en ajanut autoa?

”Kuluttajariitalautakunnan täysistunnon mukaan voit. Lähtökohtaisesti yksityinen pysäköintifirma ei voi kategorisesti edellyttää sitä maksua auton haltijalta. Toki jos nämä jutut menevät tuomioistuimeen, siellä saatetaan päättää tietyin perustein, niin, että todistustaakka siirtyy sinulle.”

Useita riitatapauksia on tullut myös siitä, että autoilijan mielestä pysäköintikielto on epäselvä. Ei ole ollut selkeää ohjeistusta, missä saa pysäköidä, mihin aikaan ja niin edespäin.

”Ohjeistuksen täytyy olla yksiselitteinen. Sen täytyy olla niin yksiselitteinen, että asiaa tuntematon tai siihen ensimmäistä kertaa tuleva ihminen tietää, miten toimia.”

Turun Sanomien mukaan ongelmia on ilmennyt myös parkkikiekon käytössä.

Aiemmin Kilpailu- ja kuluttajavirasto käsitteli näitä asioita, mutta Hakamäen mukaan sitä ei ole tehty enää viime vuosina.

”Kuluttajat ovat edelleen yhteyksissä asiasta. Maistraateissa toimivat kuluttajaoikeusneuvojat avustavat heitä näissä jutuissa. Meidän viimeisin toimemme oli, kun teimme oikeusministeriöön aloitteen tästä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Se työ on ollut siellä kesken jo monta vuotta.”

Miksi te ette enää hoida asiaa?

”On katsottu, että sinällään tässä ei ole kenttää meille, vaikka (valitus)määrät ovat huomattavia. Olemme oikeastaan osaltamme tehneet voitavamme.”

Yksityisestä pysäköinninvalvonnasta on pyritty säätämään lakia jo kahdesti, mutta lakihankkeet ovat edelleen jumissa eivätkä ole edenneet eduskunnassa.

Juridisesti asiassa ei ole sinällään ongelmaa nytkään: pysäköinninvalvonta voidaan ulkoistaa elinkeinonharjoittajalle ja elinkeinonharjoittaja voi veloittaa haluamiaan maksuja haluamillaan ehdoilla. Muistetaan, että lain silmissä kysymys on sopimuksesta: kun ajat sille alueelle, solmit sopimuksen.

Ne kannattaa kuitenkin riitauttaa, jos tuntuu, että maksu on aiheeton, sillä läpimeno on edellä mainittujen seikkojen takia huomattavasti todennäköisempää kuin julkisten pysäköinninvalvontamaksujen suhteen.

Maksut ovat onneksi pysyneet aisoissa yksityiselläkin puolella aika hyvin.

”Esimerkiksi Helsingin keskustassa maksu on 80 euroa. Yksityinen puoli on seurannut tätä julkisoikeudellista taksoitusta niin, että heidän taksansa ovat samansuuntaisia. Tällä tavalla he välttyvät niiltä riidoilta, että taksat olisivat kohtuuttoman korkeat tai epäreilut.”

Näin voit vaatia pysäköintivalvontamaksun perumista

 Kilpailu- ja kuluttajavirasto ohjeistaa toimimaan näin, jos kokee saaneensa pysäköintivalvontamaksun väärin perustein:

 Yksityisen pysäköinninvalvontamaksun antamisen edellytyksenä on, että alueella on selkeä opastus pysäköinnin ehdoista ja yrityksellä on näyttö siitä, että kuljettaja on menetellyt vastoin opasteita.

Maksun perumista voi vaatia, jos

 pysäköintialueen opastus on ollut puutteellinen. Esimerkiksi alueella noudatettavia pysäköintisääntöjä ja niiden rikkomisen seuraamuksia ei ole pysäköintialueella selkeästi esillä.

 pysäköinti ei ole ollut ohjeistuksen vastaista

 maksun saanut henkilö ei ole ollut virheellisestä pysäköinnistä vastaava kuljettaja

Yritys ei voi ryhtyä perintätoimiin, jos valitus on kesken

 Jos teet valituksen maksusta, sinulla on oikeus jättää maksu maksamatta kunnes valitus on käsitelty. Mikäli valitus hylätään, sinulla on oikeus saada selkeä perustelu hylkäämiselle.

 Myöskään yrityksen käyttämä perintätoimisto ei saa periä maksua ennen kuin valitus on käsitelty. Jos yritys ryhtyy perintätoimiin ennen kuin maksun asiallisuus on selvitetty, reklamoi asiasta sekä yritykselle että yrityksen käyttämälle perintätoimistolle.

 Voit hyödyntää valituksen tekemisessä yritykselle tai perintäyhtiölle Kilpailu- ja kuluttajaviraston reklamaatiolomakkeita. Kuluttajaneuvonnasta saat opastusta riitatilanteessa, mutta neuvottele aina ensin yrityksen kanssa.

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pysäköinti
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  3. 3

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Vielä kaksi vuotta sitten Puolaa pidettiin EU:n suurena menestystarinana, nyt maan oikeuslaitos on menettämässä riippumattomuutensa – miksi näin kävi? Tutkija selittää

  9. 9

   Miten tässä taas kävi näin? Aamulla Helsinkiin luvattiin aurinkoista säätä, saimme rankkasadetta – meteorologi selittää

  10. 10

   ”Itseoppineet suomalaistutkijat” haukkuvat hallituksen perustulokokeilun New York Timesissa: ”Lähinnä julkisuustemppu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  4. 4

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää