Valikko
Auto

Yksityinen pysäköinninvalvontafirma voi periä niin suuria virhemaksuja kuin huvittaa – ”Mahdollisuus laillisiin ylilyönteihin”

Pysäköinninvalvontafirma voisi veloittaa väärin pysäköinnistä vaikkapa 100 000 euroa. Yksityiset pysäköinninvalvontayritykset ovat voittaneet 77 prosenttia jutuista, joita kuluttaja on riitauttanut.

Tässäpä bisnesidea talolliselle tai tontilliselle.

Perusta pysäköinninvalvontafirma, asenna pysäköintikieltomerkki pihallesi ja kerro siinä, missä ei saa pysäköidä.

Ja kerro vielä tämä ukaasi:

”Tällä alueella tapahtuvasta ehtojen, opasteiden ja merkkien vastaisesta pysäköinnistä veloitetaan valvontamaksu: 100 000 euroa.”

Kyllä, se olisi aivan lainmukaista. Kuka tahansa voi perustaa yrityksen, joka harjoittaa pysäköinninvalvontaa yksityisellä alueella, koska kyseessä ei ole luvanvarainen toiminta.

Lain mukaan väärin pysäköivä olisi tosiaan velvollinen maksamaan 100 000 euroa väärin pysäköidystä autosta, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Mika Hakamäki.

”Ei sitä (virhemaksun määrää) ole lailla säädetty. Voit lähtökohtaisesti itse säätää sen, kunhan se on selkeästi ilmoitettu. Tosin ehkä sitä maksun määrää kohtuullistettaisiin, jos asia menisi tuomioistuimeen”, Hakamäki sanoo.

Tämä hassutteluesimerkki kertoo paljon itse aiheesta: ihmisillä on yksityisestä pysäköinninvalvonnasta epäselvyyksiä.

Turun Sanomien mukaan yksityiset pysäköinninvalvontayritykset voittavat 77 prosenttia jutuista, joita kuluttaja on riitauttanut. Kuluttajariitalautakunta ratkaisi 124 valitusta, joista 28 tapauksessa yritys määrättiin maksamaan autoilijalle hyvitystä.

Valitusten määrä on lehden mukaan seitsenkertaistunut sitten vuoden 2010.

Juuri tähän liittyy yksi asiassa eniten kaiveleva seikka: kun iso firma ärähtää, pieni kuluttaja on usein varpaisillaan.

”En halua mollata alan yrityksiä. Mutta tässä toiminnassa on tietynlainen mahdollisuus laillisiin ylilyönteihin”, Hakamäki sanoo.

Kun vastassa on iso yritys, jolla on varaa lähteä käräjöimään, se voi säikäyttää. Nämä firmat käyttävät perintätoimistoja ja niillä on hyvin muotoillut sopimusehdot.

”Vaikka kuluttaja kokisi, että on tullut kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti, on kauhean iso kynnys lähteä riitauttamaan asiaa. Etenkin, jos maksu osoitetaan auton omistajalle ja viitataan – vaikkei siihen olisi perustetta – että auton omistajalla on todistustaakka.”

Tämä viimeinen Hakamäen lause on erityisen merkityksellinen.

Kun pysäköi alueelle, jossa on pysäköinnistä jonkinlainen rajoite, lain silmissä kuski solmii sopimuksen rajoitteen laatijan kassa. Rajoitteen laatijan on oltava alueen omistaja.

Kun saa pysäköintivirhemaksun kaupungin kadulla eli julkisen tahon omistamalla alueella, sitä ei usein ole järkeä riitauttaa.

Todistustaakka on nimittäin tässä tapauksessa käännetty: auton haltijan täytyy todistaa, että ei ole pysäköinyt autoa.

Tämä on poikkeuksellista. Yleensä todistustaakka on nimittäin sillä, joka maksua perii. Näin on myös yksityisessä pysäköinninvalvonnassa.

Tästä seuraa, että yksityisen pysäköinninvalvontafirman täytyy lähtökohtaisesti pystyä todistamaan, että perittävä (eli auton haltija) on autoa ajanut.

Voinko siis kieltäytyä maksamasta vaan sanomalla, että en ajanut autoa?

”Kuluttajariitalautakunnan täysistunnon mukaan voit. Lähtökohtaisesti yksityinen pysäköintifirma ei voi kategorisesti edellyttää sitä maksua auton haltijalta. Toki jos nämä jutut menevät tuomioistuimeen, siellä saatetaan päättää tietyin perustein, niin, että todistustaakka siirtyy sinulle.”

Useita riitatapauksia on tullut myös siitä, että autoilijan mielestä pysäköintikielto on epäselvä. Ei ole ollut selkeää ohjeistusta, missä saa pysäköidä, mihin aikaan ja niin edespäin.

”Ohjeistuksen täytyy olla yksiselitteinen. Sen täytyy olla niin yksiselitteinen, että asiaa tuntematon tai siihen ensimmäistä kertaa tuleva ihminen tietää, miten toimia.”

Turun Sanomien mukaan ongelmia on ilmennyt myös parkkikiekon käytössä.

Aiemmin Kilpailu- ja kuluttajavirasto käsitteli näitä asioita, mutta Hakamäen mukaan sitä ei ole tehty enää viime vuosina.

”Kuluttajat ovat edelleen yhteyksissä asiasta. Maistraateissa toimivat kuluttajaoikeusneuvojat avustavat heitä näissä jutuissa. Meidän viimeisin toimemme oli, kun teimme oikeusministeriöön aloitteen tästä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Se työ on ollut siellä kesken jo monta vuotta.”

Miksi te ette enää hoida asiaa?

”On katsottu, että sinällään tässä ei ole kenttää meille, vaikka (valitus)määrät ovat huomattavia. Olemme oikeastaan osaltamme tehneet voitavamme.”

Yksityisestä pysäköinninvalvonnasta on pyritty säätämään lakia jo kahdesti, mutta lakihankkeet ovat edelleen jumissa eivätkä ole edenneet eduskunnassa.

Juridisesti asiassa ei ole sinällään ongelmaa nytkään: pysäköinninvalvonta voidaan ulkoistaa elinkeinonharjoittajalle ja elinkeinonharjoittaja voi veloittaa haluamiaan maksuja haluamillaan ehdoilla. Muistetaan, että lain silmissä kysymys on sopimuksesta: kun ajat sille alueelle, solmit sopimuksen.

Ne kannattaa kuitenkin riitauttaa, jos tuntuu, että maksu on aiheeton, sillä läpimeno on edellä mainittujen seikkojen takia huomattavasti todennäköisempää kuin julkisten pysäköinninvalvontamaksujen suhteen.

Maksut ovat onneksi pysyneet aisoissa yksityiselläkin puolella aika hyvin.

”Esimerkiksi Helsingin keskustassa maksu on 80 euroa. Yksityinen puoli on seurannut tätä julkisoikeudellista taksoitusta niin, että heidän taksansa ovat samansuuntaisia. Tällä tavalla he välttyvät niiltä riidoilta, että taksat olisivat kohtuuttoman korkeat tai epäreilut.”

Näin voit vaatia pysäköintivalvontamaksun perumista

 Kilpailu- ja kuluttajavirasto ohjeistaa toimimaan näin, jos kokee saaneensa pysäköintivalvontamaksun väärin perustein:

 Yksityisen pysäköinninvalvontamaksun antamisen edellytyksenä on, että alueella on selkeä opastus pysäköinnin ehdoista ja yrityksellä on näyttö siitä, että kuljettaja on menetellyt vastoin opasteita.

Maksun perumista voi vaatia, jos

 pysäköintialueen opastus on ollut puutteellinen. Esimerkiksi alueella noudatettavia pysäköintisääntöjä ja niiden rikkomisen seuraamuksia ei ole pysäköintialueella selkeästi esillä.

 pysäköinti ei ole ollut ohjeistuksen vastaista

 maksun saanut henkilö ei ole ollut virheellisestä pysäköinnistä vastaava kuljettaja

Yritys ei voi ryhtyä perintätoimiin, jos valitus on kesken

 Jos teet valituksen maksusta, sinulla on oikeus jättää maksu maksamatta kunnes valitus on käsitelty. Mikäli valitus hylätään, sinulla on oikeus saada selkeä perustelu hylkäämiselle.

 Myöskään yrityksen käyttämä perintätoimisto ei saa periä maksua ennen kuin valitus on käsitelty. Jos yritys ryhtyy perintätoimiin ennen kuin maksun asiallisuus on selvitetty, reklamoi asiasta sekä yritykselle että yrityksen käyttämälle perintätoimistolle.

 Voit hyödyntää valituksen tekemisessä yritykselle tai perintäyhtiölle Kilpailu- ja kuluttajaviraston reklamaatiolomakkeita. Kuluttajaneuvonnasta saat opastusta riitatilanteessa, mutta neuvottele aina ensin yrityksen kanssa.

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pysäköinti
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Tappouhkauksia ja tahallisia kolarointeja – Autopaparazzi kertoo, millaista on autojen salakuvaajan arki

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Supo: Terrori-iskujen uhka Suomessa on kohonnut, tiedustelutoiminta ”jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena”

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

  8. 8

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Peloton tyttö pääsi Wall Streetille kuukaudeksi uhmaamaan miesten valtaa – Patsaasta tuli valtava hitti, kiistan aihe ja ehkä pysyvä osa New Yorkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  8. 8

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  9. 9

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää