Auto

Mistä halpa kesäauto? HS etsi autokaupoista kolme pienen budjetin kesäautoa

HS lähti autokaupoille etsimään kesäautoa kolmelle erilaiselle budjetille. Nettikaupasta löytyi yli 10 000 alle tonnin autoa.

Täällä on laulettu, ryypätty ja rällätty. Varmasti kedon kaunein kukkanen.

Näillä sanoilla Waltteri Salmi myy netissä autoaan, vuosimallin 1993 Ford Mondeota, joka olisi Salmen mukaan täydellinen kesäauto jollekulle.

Mondeo tosin näyttää siltä, että se on ollut täydellinen kesäauto myös viime vuonna ajokortin saaneelle Salmelle, jonka käsittelyn jälkeen auto on täynnä graffiteja.

”Se vähän karkasi lapasesta, mutta nyt se näyttää tuolta.”

Salmi myy autoaan 400 eurolla. Se on hinta, joka voisi houkutella monia kesäautoa etsiviä.

Ja sellaista tässä nyt ollaan etsimässä.

Kesä on Suomessa autoilun aikaa. Trafin tilastojen mukaan kesän kuukausina teillä liikkuu yleensä muutamia kymmeniätuhansia autoja enemmän kuin muulloin.

”Kyllä kesäautokulttuuri on voimissaan. Kesää vasten huh­ti–toukokuussa otetaan käyttöön paljon autoja. Lokakuun paikkeilla niitä sitten poistetaan käytöstä”, sanoo Trafin johtava asiantuntija Maaria Toikka.

Kesäksi käyttöön otettujen autojen joukossa on paljon intohimoisesti hoidettuja harraste- ja matkailuautoja – ja paljon mahdollisimman halvalla ostettuja kesäautoja.

Suurin osa näistä autoista myydään kuluttajien välillä nettikauppojen kautta.

Mutta kyllä kai kesäautoja löytyy yhä myös autokaupoista. Kuten sellaisista, joita seisoo vieri vieressä Helsingin Herttoniemen Sahaajankadulla.

HS lähti Herttoniemen autokauppoihin etsimään kesäautoa kolmelle erilaiselle budjetille.

Tavoitteena on löytää yksi auto alle tuhannella eurolla, toinen alle kahdella tuhannella, ja kolmas voi maksaa jo vähän enemmän, ehkä alle neljä tonnia.

Autokaupan piha on täynnä käytettyjä autoja, joiden konepellit aurinko on lämmittänyt niin kuumiksi, että niillä voisi varmaan paistaa munan.

Alkukesän lämpimät päivät ovat juuri niitä päiviä, joina kaupasta voisi tarttua mukaan halpa kesäauto.

Sen tietää myös automyyjä Waltteri Virmanen Autokuu­me.comista, josta autokauppakierroksemme alkaa.

Onko teillä alle tonnin kesäautoa?

”Juuri tuosta meni 790 euroa maksava Renault Clio. Kun aurinko alkaa paistaa, autokuume herää”, Virmanen sanoo.

Clio kävi kaupaksi kuulemma lähes heti, kun se tuotiin pihaan. Virmasen mukaan kesäautoa etsivät kaipaavat halpaa autoa, jonka katsastusleima yltää kesän yli.

”Kaikki alle tonnin autot menevät heti pihasta. Ei tarvitse edes nettiin laittaa. Talvisin samat autot seisovat pihassa”, sanoo Virmanen.

Alle tuhannen euron autoja ei Virmasen kaupan pihasta nyt löydy, mutta hieman kalliimpia löytyy. Niin kuin tuo 1 900 euron Volvo 740, vuosimallia 1988, mittarissa 370 000 kilometriä. Kiva farmari, jossa on jopa keskuslukitus!

Virmanen suosittelee kuitenkin kesäautoksi vuoden 2002 Toyota Yarista, joka on kauppiaan mukaan siinä kunnossa, että sillä ajaa vielä kesän jälkeenkin. Mittarissa 205 000 kilometriä, hinta 3 900 euroa.

Tältä se näyttää.

”Japanilaiset ovat kestäviä”, hän sanoo.

Toyota Yaris täyttäköön siis vähän kalliimman kesäauton kriteerit. Mutta vielä pitäisi löytää halvemman hintaluokan kesäkulkupelit.

Toisen autokaupan ovella seisoo Ulla Kupias, joka on tehnyt autokauppaa vuosia. Nyt hän luotsaa autoja ja moottoripyöriä myyvää kauppaa, jonka julkisivussa lukee nimi Finnbikes.

Hänellä on alle tuhannen euron autoihin erilainen kanta kuin Virmasella.

”Alle tuhannen euron autot ovat turvallisuusriski. Hyvää ja hyvin halpaa autoa ei ole olemassakaan”, Kupias sanoo.

Alle tonnin autoja on kuitenkin paljon liikenteessä. Kysytäänpä Autoliiton tiepalvelusta, hyytyykö tällaisia autoja paljon teiden varsille kesällä.

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala kertoo, että heinäkuu on Autoliiton tiepalvelussa vuoden kiireisin kuukausi helmikuun jälkeen. Kiirettä aiheuttavat kuitenkin muunlaiset autot kuin tuhannen euron kesäunelmat.

”Erityisesti on kesäksi esiin otettuja harraste- ja klassikkoautoja. Helteet näyttävät tekevän ihan saman kuin pakkaset: hyydyttävät akkuja.”

”Toki liikenteessä on myös autoja, jotka on syytä romuttaa kesän jälkeen. Korjata niitä ei kannata”, Luomala jatkaa.

Jos alle tuhannen euron auton haluaa kesäksi hankkia, kannattaa ainakin varmistaa, että perusasiat ovat kunnossa.

”Monille tällainen auto voi olla ainoa vaihtoehto, ja silloin pitää huolehtia mahdollisimman hyvin, että tekniikka on kunnossa: jarrut pelaavat ja nesteet ovat kunnossa”, Luomala neuvoo.

Lue lisää vinkkejä käytetyn auton ostoon tästä.

Millä rahalla saisi kesäauton, joka ei olisi turvallisuusriski?

”Kesäautoon sellainen 2 000–3 000 euroa voisi olla hyvä”, vastaa autokauppias Ulla Kupias.

Hän kertoo, että halpojen kesäautojen ostajia ei heidän kaupassaan juuri käy. Kalliimpia kesäkulkuneuvoja kuitenkin löytyy: esillä on Maseratia, Mercedes-Benziä ja komeita moottoripyöriä. Mutta niihin ei tämä budjetti riitä.

Seuraavaan kauppaan.

Suomen autokauppa Sakan pihassa seisoo alle 3 000 euron farmari-BMW. Tämähän voisi olla kova peli kesäautoksi!

”Se on rikki. Ei meillä tuollaisia yleensä myydä”, toppuuttelee kaupan ostopäällikkö Lauri Holma.

Sakakin keskittyy myynnissä muihin kuin kesäautoihin.

”Kate on niissä niin pieni. Otamme kyllä halpoja autoja vaihdossa, mutta myymme ne heti eteenpäin”, Holma sanoo.

Kesäautokulttuuri itsessään on Haukiputaalta kotoisin olevalle Holmalle tuttua.

”Kun kavereita muuttaa pohjoisesta kesätöihin tänne etelään, kyllä he haluavat kesäksi jonkun tötterön hankkia. Kyllä täällä mieluummin autolla ajaa kuin busseilla, joiden aikatauluista ei ota mitään selvää. Pohjoisessa menee yksi bussi tunnissa, se on paljon yksinkertaisempaa”, hän sanoo.

No autollahan tässä ajaisi mieluummin kuin bussilla, mutta kun ei meinaa löytyä sopivaa.

Kokeillaan vielä autokauppa Tikaramaa, jonka sisältä löytyy autoa rassaava haalaripukuinen mies. Hän ei halua nimeään julkisuuteen mutta suostuu esittelemään autoja.

Tuossa on Fiat Punto 1 200 eurolla.

Tuossa Talbot Solara 1 500 eurolla. Talbot ei tosin lähde käyntiin, sillä sen akku on mennyt tyhjäksi.

Ostetaanko teiltä paljon kesäautoja?

”Kyllä alle 5 000 euron autot liikkuvat.”

Kukkeimmat kesäautomarkkinat ovat tietenkin internetissä.

Esimerkiksi Nettiauto.comissa autoja voi etsiä merkin, tyypin ja vaikka hinnan perusteella. Nettiautossa alle 2 000 euron autoja on myynnissä yli 10 000.

Halvin olisi vuosimallin 1998 Opel Corsa, joka on katsastettu kolme vuotta sitten.

Se maksaisi 90 euroa.

Muutaman satasen autoja on myynnissä hurja määrä. Osassa on katsastusleimaa jäljellä kesäksi, osa voinee unohtaa leiman ikuisiksi ajoiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Pääministeri Juha Sipilä pitää tiedotustilaisuuden Turun tapahtumista kello 16, HSTV näyttää suorana – Hiljainen hetki sunnuntaina kello 10

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Näin keskusrikospoliisin tiedotustilaisuus eteni: Hyökkääjä mahdollisesti valikoi naisia uhreiksi, tuli Suomeen vuonna 2016 turvapaikanhakijana

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Mies puukotti kahdeksaa vastaantulijaa Siperiassa Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  7. 7

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää