Valikko
Auto

”Venäjän vihatuin mies” – ruotsalainen Bo Andersson yritti pelastaa Ladan, mutta Venäjällä tehtävä oli mahdoton

Ruotsalainen Bo Andersson oli ensimmäinen Ladan johtaja, joka ei ollut venäläinen. Toimitusjohtajana hän näki korruptiota ja talousromahduksen.

Ruotsalaisen Bo Anderssonin piti pelastaa venäläinen autolegenda Lada, ja aluksi kaikki menikin hyvin.

Anderssonin toimitusjohtajan pesti päättyi kuitenkin siten, että tällä viikolla ruotsalaislehti Expressen kutsui Anderssonia ”Venäjän vihatuimmaksi mieheksi”.

Mitä tapahtui?

Bo Andersson, 60, oli ensimmäinen ei-venäläinen, joka johti Venäjän suurinta, muun muassa Ladan omistavaa autoyhtiötä AvtoVAZia.

Andersson sai kokea, millaiset paineet ovat, kun kantaa harteillaan Venäjän teollisuuden symbolia.

Jos ei seuraa autoalaa, Bo Anderssonin nimi saattaa olla vieras. Hän on kuitenkin yksi automaailman suurista pelureista.

Andersson eli nuoruutensa Ruotsissa ja kävi koulunsa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän poistui armeijan palveluksesta majurina. Tämän jälkeen hän opiskeli kauppatieteitä Tukholman yliopistossa, josta hän jatkoi vielä Harvardiin.

Andersson päätyi autoalalle vuonna 1987, kun hänestä tuli Saabin ostopäällikkö. Sen jälkeen Andersson teki uraa USA:ssa General Motorsilla. Hän työskenteli merkittävässä roolissa GM:n ostopäällikkönä.

Vuonna 2009 Andersson lähti ensimmäistä kertaa Venäjän autoteollisuuteen, kun hänestä tuli maan vanhimman ajoneuvoja valmistavan yhtiön GAZin johtaja.

Viiden vuoden pestinsä aikana Andersson sai käännettyä GAZin tappiollisen toiminnan voitokkaaksi.

GAZ oli ilmeisesti niin hyvä työnäyte, että vuonna 2013 Andersson palkattiin ensimmäisenä ei-venäläisenä Venäjän suurimman autonvalmistajan AvtoVAZin toimitusjohtajaksi.

Vielä 2014 kesällä Andersson julisti: ”Aion palauttaa kunnian (AvtoVAZin omistamalle) Ladalle.”

Kansanvälinen politiikka ja korruptio tulivat kuitenkin väliin.

Aluksi Anderssonilla meni ihan hyvin.

Hän päivitti tuotantolinjastoja saneeraamalla firmaa yli 20 000 työpaikan verran ja sai yhtiön markkinaosuuden nostettua 15 prosentista 20:een. Lisäksi hän vaati tavarantoimittajilta laadukkaampia osia autoihin.

Uusia konseptimalleja lanseerattiin, ja ne näyttivät oikein hyviltä. Vaikutti siltä, että Anderssonin johdolla Ladasta saattaisi tosiaan tulla länsimaissakin vakavasti otettava automerkki.

Sitten Venäjä lähti sotaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2014 aloitti omalta osaltaan Bo Anderssonin lähtölaskennan.

Kun Venäjän ja lännen välit tulehtuivat, länsi asetti Venäjälle talouspakotteita. Talouspakotteilla, ruplan kurssin romahtamisella ja öljyn hinnan romahtamisella oli katastrofaaliset vaikutukset Venäjän automarkkinoihin.

Useat ulkomaiset tehtaat ilmoittivat kuukausi toisensa perään tuotantonsa alasajosta. Ulkomaalaisten autojen valmistaminen Venäjällä kun kävi ruplan kurssin vuoksi taloudellisesti hyvin vaikeaksi. Valmistuneet autotkaan eivät käyneet enää kaupaksi.

Kuukausi toisen jälkeen automyynti putosi Venäjällä kaksinumeroisia prosenttilukuja. Autonewsin mukaan Venäjän automarkkinat ovat puolittuneet viimeisen kolmen vuoden aikana.

AvtoVAZin omistaman Ladan piti olla venäläisenä autobrändinä hieman paremmin suojattu.

Periaatteessa valuuttakurssien heilahtelun ei pitänyt vaikuttaa sen valmistamiseen samalla tavalla kuin ulkomaisiin autoihin, sillä 81 prosenttia yhtiön autojen osista tuotetaan paikallisesti Venäjällä.

Kriisin pitkittyessä Lada ajautui kuitenkin ongelmiin. Viime vuonna uutisoitiin, kuinka AvtoVAZ korottaa roimasti Ladan hintoja.

Anderssonin piti antaa lisää potkuja työntekijöille. Se oli virhe, sillä sitä Venäjällä ei katsottu hyvällä.

Andersson ei ehkä tiennyt – tai välittänyt – että rationaalisen bisneksen tekemisen lisäksi Venäjällä piti huomioida myös erityisiä poliittisia ulottuvuuksia.

Kun on ensimmäisenä ei-venäläisenä johtamassa Venäjän kansallisylpeyden aihetta eli Ladaa, moni saattaisi mieluusti hoitaa asiat riskittömästi.

Mukautuisi vallitsevaan työkulttuuriin ja hoitaisi asiat, kuten ne on tavattu siinä kyseisessä työkulttuurissa hoitaa.

Andersson ei tehnyt näin. Moscow Timesin mukaan Anderssonin johtamistyyli ei sopinut venäläiseen työkulttuuriin.

Andersson itse taas sanoi, että tavaraa AvtoVAZille toimittavat tahot olivat jämähtäneet Neuvostoliiton aikoihin.

Autoteollisuus Venäjällä on hänen mukaansa hyvin suunniteltua, mutta itse toteutuksessa on ongelmia. Tehtaat eivät yksinkertaisesti olleet tuottavia, ja pomot nauttivat erityisetuuksia, joista he eivät halunneet luopua.

”He (tavarantoimittajat) sulkivat minut ulos. He ovat tottuneet erityisetuihin”, Andersson sanoi viime vuonna.

Rivien välistä voi tulkita, että Andersson puhuu korruptiosta.

Andersonilla on Autonewsin haastattelun mukaan nollatoleranssi korruption suhteen. Hän kertoi, että Venäjällä sitä joutui kuitenkin näkemään.

Se piti kitkeä tai ainakin sitä piti sietää, mutta samalla AvtoVAZia piti uudistaa niin, että se kävisi taloudellisesti kannattavaksi. Tämä tarkoitti brutaalissa taloustilanteessa lisää irtisanomisia.

Autonewsin nimettömän lähteen mukaan uudet irtisanomiset olivat liikaa. Yleinen mielipide kääntyi Anderssonia vastaan.

Autonewsin lähde sanoo: ”Hän (Andersson) oli Venäjällä kuin etsintäkuulutettu rikollinen (most wanted man).”

Lopputulos:

Andersson sai pestistään potkut tämän vuoden keväällä. Lisäksi AvtoVAZ on tehnyt viime aikoina jättitappioita.

Sotilaskoulutuksen saanut Andersson itsekään ole välttämättä se maailman helpoin ihminen.

Autoalaa syvällisesti tunteva Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio sanoo, ettei tunne Anderssonia sen paremmin, mutta sana miehestä on kiirinyt.

”Ristiriitainen persoona. Hänestä kertonee aika paljon se, että hän on maininnut kahdeksi inspiraation lähteekseen Henry Kissingerin ja Vladimir Putinin”, Kallio sanoo.

”Tehokas, varmasti. Suorastaan autoritäärinen. Seitsemän päivää duunia viikossa”, Kallio kertoo.

Paljon miehen työhulluudesta kertoo seuraava tarina.

Andersson on kertonut, että potkujen jälkeen hän vetäytyi mökilleen Ruotsiin ja ajatteli olla tekemättä mitään kolmeen kuukauteen. Siitä ei tullut mitään.

Kun mökki oli siivottu kiireestä kantapäähän ja pöytähopeat organisoitu säntillisesti, Andersson totesi, ettei laiskottelu ole hänen juttunsa.

Hän otti yhteyttä vanhoihin sotilastuttuihinsa Ruotsissa, ja pian hän keskusteli Linköpingin yliopiston professorin kanssa.

Muutama päivä sitten uutisoitiin, että Andersson on aloittanut kauppatieteiden opettajana yliopistossa.

Anderssonin kommenttien perusteella hänellä ei ole kaunoja Venäjää kohtaan.

”Oli dramaattinen askel mennä Venäjälle. Olen iloinen että otin sen askeleen. Mutta kun tarkastelee sen markkina-alueen pelaajamääriä, huomaa, että kyseessä on erittäin, erittäin kova markkina-alue. Haluaisin edelleen ymmärtää sitä paremmin”, Anderson sanoi Autonewsin mukaan.

Autoala kiehtoo edelleen Anderssonia. Hän on vihjannut, että seuraava projekti saattaa olla Aasiassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  10. 10

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää