Auto

Tiehallinnon entinen pääjohtaja suomii tietöiden nopeusrajoituksia: ”Eipä ole ihme, ettei rajoituksia noudateta”

Suomen teillä on tänä kesänä ennätysmäärä tietöitä.

Autoileva ihminen on tänä kesänä mitä todennäköisimmin törmännyt tietöihin.

”Tänä kesänä teillä on ennätysmäärä erilaisia töitä”, kertoo liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius liikennevirastosta.

Tämä tarkoittaa, että teillä on myös ennätysmäärä alennettuja nopeusrajoituksia. Se ei ole autoilijoiden mieleen etenkään silloin, kun rajoitus tuntuu ihan liioitellulta.

Autoilijat eivät juuri noudata tietyömaiden nopeusrajoituksia. Liikenneviraston tutkimuksen mukaan vain neljä prosenttia ajaa näissä paikoissa rajoitusten mukaan.

Poliisi on kertonut, että se ryhtyy valvomaan urakoitsijoiden pyynnöstä tietyömaan nopeusrajoitusten noudattamista.

Tiehallinnon entinen pääjohtaja Jukka Hirvelä kirjoitti aiheesta viikonloppuna HS:n mielipidepalstalla. Hänen mukaansa osasyy nopeusrajoituksista piittaamattomuuteen on urakoitsijoissa ja näitä valvovissa viranomaisissa.

Hirvelä kirjoitti:

”Urakoitsijaa ei voisi vähempää kiinnostaa työmaamerkintöjen asiakaslähtöisyys, järkevyys ja ajoittaminen.

Rajoitusmerkit asetetaan paikoilleen usein päiviä ennen kuin työmaakalusto on paikalla tai työt alkaneet. Merkit poistetaan, kun muistetaan.

Viikonloppuisin tai töiden keskeytyessä rajoitukset jätetään paikoilleen, vaikka mitään työturvallisuusriskiä ei ole. Tienkäyttäjän pitäisi sitten körötellä kilometritolkulla selvällä tiellä viittä- tai kolmeakymppiä.

Eipä ole ihme, ettei rajoituksia tositilanteessakaan noudateta, kun ajatellaan, ettei siellä varmaan ketään tai mitään nytkään ole.”

Hirvelä uskoo urakoiden valvonnan heikentyneen.

”Tämä on tietysti tällaista eläkeläisen kuvittelua, mutta tuntuu, että asiat olivat aiemmin paremmin. Ihmettelen, että ei hoideta sitä jälkihoitoa, ja sitä, miksi ne merkit täytyy niin pirun aikaisin sinne laitaa”, Hirvelä sanoo HS:lle.

”Juuri oli esimerkki kutostiellä tuossa viime viikonloppuna. Asfalttityömaa, jossa oli ihan kummallinen viidenkympin rajoitus neljän kilometrin pätkällä.”

Liikennekeskuspäällikkö Udelius ei täysin kiistä Hirvelän kirjoituksen huomioita.

”Tietysti urakoitsijan täytyy olla tarkkana, että ei jää tielle turhia rajoituksia, jos ei olla tiellä töissä tai on taukoja. Varmasti jää niitä merkkejä urakoitsijoilta.”

Liikennekeskukseen tieto turhista merkeistä tulee usein autoilijoilta, jotka soittavat tienkäyttäjälinjalle. Sitä kautta otetaan yhteys urakoitsijaan, mikäli merkki on tosiaan jäänyt turhan päiten tienvarteen.

Joskus valitus on aiheellinen: merkki on tosiaan ollut turha.

Silloin tällöin tienkäyttäjä taas ei ole ymmärtänyt, että tietyissä tilanteissa rajoitusten tulee edelleen olla alhaiset, vaikka se saattaa tuntua hölmöltä.

Nopeusrajoitusten noudattamatta jättämisessä – siinä asian varsinaisessa suuressa ongelmassa – on tällä tavalla kaksi isoa syytä.

Yksi on se, että liikennemerkit jäävät silloin tällöin tienvarteen liian pitkiksi ajoiksi turhaan, jolloin autoilijoilta menee usko tarpeellisiinkin rajoituksiin. Tämä asia on korjattavissa helposti: merkit ajallaan paikalleen ja pois.

Toinen ongelma on visaisempi.

Moni autoilija on sitä mieltä, että rajoitukset ovat usein kerta kaikkiaan liian alhaiset – suoranaista hätävarjelun liioittelua.

”Kun tiettyjä töitä on vielä tekemättä, nopeutta ei voida nostaa normaaliin. Tienkäyttäjä ei aina ymmärrä, että jos vaikka päällystetyön jälkeen tieltä puuttuvat tiemerkinnät, niin nopeus täytyy olla vielä alhaalla. Tai reunat saattavat olla siivoamatta. Se on joskus hyvin pienestä kiinni”, Udelius sanoo.

Sen lisäksi, että on olemassa tarkat säädökset tietyistä töistä ja tietyistä rajoituksista, urakoitsijalla on jonkin verran sananvaltaa säädösten puitteissa vaikuttaa siihen, kuinka alhaisilla nopeuksilla työmailla ajetaan.

Urakoitsija valitsee luonnollisesti mieluummin alemman rajoituksen kuin korkeamman rajoituksen, sillä urakoitsija vastaa pitkälti työmaan turvallisuudesta. Onhan parempi katsoa kuin katua.

Toisaalta alhaisemmat nopeudet aiheuttavat liikenteen sumppuuntumista ja yleistä piittaamattomuutta tietöiden yhteydessä olevista nopeusrajoituksista. Ajastusketju menee näin: ”eihän se rajoitus ikinä ole kovin aiheellinen, miksi se nyt olisi?”

”Se aiheuttaa reaktion tienkäyttäjissä, että syntyy välinpitämättömyyttä lakien noudattamisesta”, Hirvelä sanoo.

Udeliuksen mukaan urakoitsijat ovat ammattilaisia omassa hommassaan, joten he kyllä tietävät, mikä rajoitus on sopiva ja mikä ei.

”En usko, että ne rajoitukset voisivat olla isompia. Siinä on kyseessä työntekijöiden turvallisuus, ettei vaan kukaan aja heidän päälleen. Mutta kun työ etenee ja valmistuu, voisi parantaa sitä, että merkit ovat ajan tasalla.”

Liikennemerkkien tarkemman aikatauluttamisen lisäksi Udelius kaipaisi urakoitsijalta erääseen toiseen asiaan hieman parannusta.

Päällystetöiden yhteydessä voidaan joskus joutua sulkemaan kokonaan toiseen suuntaan menevä kaista, jolloin liikennettä ohjaa joko liikenteenohjaaja tai liikennevalo.

Jos ohjaajana on valo, se tulisi ohjelmoida tilanteen mukaan, Udelius sanoo.

”Kymmenen vuotta sitten Raumanmeren juhannusfestivaalien aikaan valo päästi molemmista suunnista tulevia vain muutaman auton kerrallaan, vaikka se olisi pitänyt ohjelmoida tapahtuman mukaan niin, että enemmän liikennettä tulevasta suunnasta pääsisi enemmän autoja kerrallaan.”

Udeliuksen mukaan edelleenkään valoja ei aina ole ohjelmoitu tilanteen mukaan.

”Olemme siltatyömaissa teroittaneet sitä, että tämä seikka tulee huomioida.”

Udelius ymmärtää hyvin tienkäyttäjien turhautumista oli se sitten lain mukaan aiheellista tai ei.

”Jossain kohtaa kolmostietä Pohjanmaalle mennessäni teki mieli soittaa omaan keskukseen, jossa olen päällikkönä, että onkohan nämä liikennemerkit nyt ihan oikein tässä”, hän sanoo ja naurahtaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietyöt
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  6. 6

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

  7. 7

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  8. 8

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  9. 9

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  10. 10

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  6. 6

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää