Valikko
Auto

Autosi saattaa olla tietämättäsi käyttökiellossa – lähes joka viides maksaa veronsa myöhässä

Lähes joka viides maksaa ajoneuvoveronsa myöhässä, mistä seuraa auton käyttökielto. Lakimies arvostelee Trafin ehdotonta ajoneuvoverokäytäntöä: ”Totta kai se on ihan mahdoton. Ne eivät anna periksi senttiäkään.”

Jos maksaa sähkölaskun päivän, parin tai muutaman viikonkin myöhässä, sähköt eivät katkea.

Tekeehän sitä ihminen virheitä ja unohtaa.

Sama pätee muihinkin maksuihin: ei ole maailmanloppu, jos maksu myöhästyy vähän.

Ajoneuvovero on poikkeustapaus. Mikäli ajoneuvoveron maksaa vähänkin myöhässä, auto menee käyttökieltoon välittömästi.

Jos siis maksaa epähuomioissaan vaikka päivän myöhässä ajoneuvoveronsa – tässä vaiheessa karhukirjettä, jossa ajoneuvon kerrotaan olevan käyttökiellossa, ei siis ole vielä tullut – jättää asian sikseen ja ajaa seuraavana päivänä töihin, syyllistyy rikokseen, koska auto on käyttökiellossa.

Jos vaikka poliisi ottaa kuskin kiinni tällaisesta kataluudesta, saa sakot. Pahimmassa tapauksessa rekisterikilvet lähtevät valvovan viranomaisen matkaan. Sakot saa myös silloin, jos on lainannut käyttökiellossa olevaa autoa kaverilleen.

Tämä saattaa tuntua kohtuuttomalta rangaistukselta, jos kyse on muutaman päivän myöhästymisestä ja silkasta huolimattomuudesta.

Ajoneuvovero on syytä erottaa autoverosta. Autovero maksetaan könttänä autoa ostettaessa, mutta ajoneuvoveroa maksetaan vuosittain yhdessä tai useammassa erässä.

Trafin lakimies Matti Kurth kertoo, että käyttökieltomenettelyssä toimitaan vain lain mukaan.

”Liikenteen turvallisuusvirasto kantaa ajoneuvoveron ajoneuvoverolain mukaisesti. Ajoneuvoverolain 58 §:n mukaan ajoneuvo on käyttökiellossa, mikäli ajoneuvolla on erääntynyttä veroa. Käyttökielto päättyy, kun maksuunpantu vero on kokonaan suoritettu.”

Kurthin mukaan vertailu esimerkiksi sähkölaskuun ei ole täysin relevantti.

”Yksityisoikeudelliset sopimukset ja niistä koituvat velvoitteet käyttäytyvät eri tavoin kuin lailla säädetty vero. Ajoneuvoverolaissa määritetty käyttökielto liittyy veron tehokkaaseen perintään.”

Verollisella on paljon vastuuta ajoneuvoveroasioissa. Vaikka virhe olisi jossain muualla kuin autoilijassa, vastuu on autoilijan.

”Ajoneuvoverolain 21§:n mukaan, mikäli verolippu ei jostain syystä ole saapunut postitse, verolippua on pyydettävä siten, että veron voi suorittaa ennen eräpäivää. Näin ollen verovelvollinen on viime kädessä vastuussa siitä, että vero on suoritettu”, Kurth kertoo.

Kurthin mukaan Trafi on ohjeistanut ihmisiä siirtymään e-laskusopimukseen, jotta esimerkiksi näppäilyvirheet veroa maksettaessa voitaisiin välttää.

”Yleisin valitustilanne käyttökieltoon liittyen johtuu siitä, että ajoneuvovero on maksettu väärillä maksutiedoilla, eikä näin ollen ole kirjautunut maksetuksi ja asiakkaan ajoneuvo on asetettu käyttökieltoon”, Kurth kertoo.

Trafi on määrännyt autoja käyttökieltoon myös liikaa maksetuista veroista, mistä Trafi sai oikeusasiamiehen nuhteet. (Lue lisää tästä)

Ehdoton taktiikka kyllä toimii.

Ajoneuvoveroa maksetaan nimittäin tunnollisesti. Kurthin mukaan 80 prosenttia ajoneuvoveroista maksetaan eräpäivään mennessä. 18 prosenttia maksetaan eräpäivän jälkeen, yleensä vain muutaman päivän myöhässä.

Ajoneuvoveroista kertyy sievoinen summa, sillä verotettava autokanta on 2,9 miljoonaa ajoneuvoa. Vuonna 2015 ajoneuvoveroa kannettiin 933 miljoonaa euroa.

”Ihmiset ovat asiasta (käyttökiellosta) hyvin tietoisia, ja asiasta myös ilmoitetaan jokaisen verolipun yhteydessä”, Kurth kertoo.

Toisaalta virheitä sattuu itse kullekin joskus. Siksi eräs toinen lakimies sanoo, että Trafin toiminta on kohtuutonta.

Lakimies Petteri Snell on tunnettu kamppailustaan autoveroasioiden parissa. Hän ei pidä Trafin menettelytapoja hyvinä.

”Trafi on kiukkuisempi viranomainen kuin tulli. Se ei anna anteeksi yhtään. Lähtökohtana on, että tahattomasti voi käydä joku sellainen juttu, että tulee kauheita maksuja, jotka ovat tavalliselle kansalaiselle käsittämättömiä”, Snell sanoo.

Snell kertoo, että hänellä on tällä hetkellä ”iso nippu” valituksia, joita on tehty Trafin erilaisista ajoneuvoveroasioista.

Sinänsä asiasta ei pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista, koska Trafi toimii täysin lainkuuliaisesti.

Snell ottaa kuitenkin asiaan laajemman näkökulman. Hänen mielestään esimerkiksi ajoneuvoverojen mahdollisen kohtuuttomissa ehdoissa on tavallaan kysymys koko suomalaisesta kulttuurista:

”Aikoinaan erään yhtiön Suomen edustajalta kysyttiin, että miksi tuote A maksaa USA:ssa 120 taalaa, Ruotsissa 150 taalaa ja Suomessa 300 taalaa. Se idiootti sanoi, että ’kun suomalaiset ovat tottuneet maksamaan’. Suomalaisethan ei hirveästi valita. Ainoa vaan, että ne vetää sitten viikonloppuna pari koskista ja sanoo, että voi helvetti.”

Snellin mielestä Trafi on jäykkä viranomainen.

”Miten sen sanoisi… talo on täynnä insinöörejä ja juristeja, jotka ovat aiemmin olleet töissä tullissa. Totta kai se on ihan mahdoton. Ne eivät anna periksi senttiäkään.”

Oli miten oli, ajoneuvoverot on maksettava säntillisesti.

Jos käy niin hassusti, että unohtaa maksaa veronsa ajallaan, miten kannattaa toimia, Trafin lakimies Kurth?

”Ajoneuvovero tulee suorittaa välittömästi. Ajoneuvoveron määrään on lisättävä vähintään 3 euroa viivekorkoa. Lisätietoja ajoneuvoveron maksamiseen saa esimerkiksi ajoneuvoveroneuvonnan numerosta (029 534 5125) tai Trafin verkkosivuilta. Kuittia maksusta tulee pitää mukana ajoneuvossa, jotta sen voi tarvittaessa esittää valvoville viranomaisille.”

Liikenteen turvallisuusviraston verkkosivuilta voi myös tarkistaa, että onko tietyllä ajoneuvolla maksamatonta ajoneuvoveroa.

Kyseinen palvelu ei vaadi kirjautumista sisään, vaan tarkastettavan ajoneuvon rekisteritunnus riittää.

Palvelu löytyy tästä linkistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autovero
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  5. 5

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  6. 6

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  7. 7

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää