Valikko
Auto

Autoyhtiöt pohtivat, mitä tehdä ratille – ”Miksi meidän pitäisi säilyttää tämä laite?”

Autoyhtiöt pohtivat, mitä tehdä ratille sitten kun itsestään ajavat autot yleistyvät.

Moni autoilija arvostaa hyvää kuskia, niin sanottua ”rattimiestä”, joka itsevarmoin ottein pyörittää ohjauspyörää kelillä kuin kelillä.

Ajan kuluessa tämä termi saattaa kadota kielestä, sillä pian ei ehkä enää tarvita mitään ratteja, eikä luonnollisesti niitä oivallisesti käsitteleviä miehiä ja naisiakaan.

Itse ajava auto kun ei kuskia kaipaa. Tutkimusyhtiö IHS Automotiven ennusteen mukaan maailmassa myydään vuonna 2035 itse ajavia autoja 21 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Mutta ennen kuin ratti lasketaan haudan viileään lepoon, se tulee muuttumaan mielenkiintoiseksi teknologiseksi laitteeksi.

Itse asiassa se on jo hyvin pitkälti aika hieno kapistus.

Autoissa on laitteita ja varusteita, jotka tulevat ja menevät. Ja sitten on sellaisia laitteita, jotka ovat kestäneet yli satavuotisen autoiluhistorian läpi konseptuaalisesti lähes muuttumattomina.

Ratti kuuluu jälkimmäiseen sarjaan.

Ratin alkuhistoria ei ole täysin selvillä, mutta yleisesti ottaen ratin läpimurtona pidetään vuotta 1894. Kilpa-ajaja Alfred Vacheron – maailman ensimmäinen todellinen rattimies – ajoi silloin Panhard-autolla ajokilpailuissa rattia kääntäen.

Tätä ennen autoissa oli käytetty laajalti peräsiemen kaltaista ohjauslaitetta.

Tämän jälkeen ratti on pysynyt ulkomuodoltaan lähes muuttumattomana, mutta siitä on samalla tullut todella teknologinen kapistus.

Ratissa on nykyään mitä erilaisimpia nappeja ja säätökytkimiä. Siitä voi säätää radiota, vakionopeudensäädintä ja vaikka mitä erilaisilla napeilla ja kytkimillä.

Uusinta teknologiaa on esimerkiksi Mercedes-Benzin uudessa E-sarjan autossa.

Valmistaja itse kutsuu kapistusta kaikkien aikojen kehittyneimmäksi ratiksi. Siinä on esimerkiksi Touch Control -nimisellä teknologialla varustettuja kytkimiä, joita voi hallita pyyhkäisynomaisilla eleillä. Tällä tavalla käsiä ei tarvitse kuulemma irrottaa ratista ollenkaan.

Hoffmann-Krippner-yhtiö taas esitteli viime vuonna älyratin, joka on varustettu SensoFoil-teknologialla. Tämä järjestelmä aistii, kuinka paljon painetta kuljettajan käsistä koituu ratille, tai milloin kädet eivät liiku enää ratilla – mikä saattaisi tarkoittaa, että kuski nukkuu.

Autoliv- ja Neobnode-yhtiöt taas ovat valmistaneet yhteistyössä ratin, jota esiteltiin viime vuoden Consumer Elctrinics -messuilla. Tämän teknologian nimi on zForce AIR MultiSensing.

Järjestelmä käyttää rattiin upotettuja optisia sensoreita, joiden avulla kuski voi eleiden, liikkeiden ja hipaisujen avulla kontrolloida auton laitteistoja – jälleen kerran ottamatta käsiään ratista irti.

Pikkuhiljaa kehitys kehittynee niin, että ratti ei aina ole edes esillä.

Ruotsalaisvalmistaja Volvon konseptiauto Concept 26 esiteltiin Marraskuussa Los Angelesin autonäyttelyssä. Erityistä autossa oli se, että siinä oli niin sanotusti sisään taittuva ratti.

Tällainen menettely saattaa olla yksi välivaiheen vaihtoehto siirryttäessä pikkuhiljaa täysin itse ajaviin autoihin.

Ratti kun on hyvä olla saatavilla tarvittaessa, sillä ihmiselle saattaisi tulla orpo olo, jos rattia ei olisi ensinkään saatavilla.

Volvon sisätilasuunnittelusta vastaava Robin Page sanoi Autonewsin mukaan, että sisään taittuva ratti haluttiin pitää varta vasten normaalina, turvallisen pyöreänä kapistuksena.

”Ihmisten täytyy totuttautua autonomiseen ajoon. On lohdullista, kun pystyy tarttumaan halutessaan myös rattiin”, hän sanoi.

Volvolla on suuret suunnitelmat itse ajavien autojen suhteen. Ensi vuonna Göteborin alueella pitäisi liikuskella sata kappaletta itse ajavia XC90-katumaastureita.

Perinteisen autonvalmistusmaailman ulkopuolella on tehty vieläkin villimpiä kokeiluja. Esimerkiksi Googlen itse ajavissa autoissa ei ole minkäänlaista rattia.

Moni on varmasti sitä mieltä, että kyllä autossa pitää ratti olla. Moni haluaa ajaa ja tuntea kontrolloivansa tilannetta sen sijaan, että haluaisi vain liikkua paikasta toiseen.

Esimerkiksi autoteollisuuden tutkimus- ja kehitysyhtiö Faurecialla työskentelevä, xWorks-innovaatiokeskuksen johtaja James Hotary sanoi Autonewsin mukaan:

”Toisaalta ratti on aika helkkarin hyvä laite. Se on miellyttävä. Voit asetella kätesi siihen erilaisiin asentoihin. Se on kestänyt aikaa.”

Mutta toisaalta:

”Mitä tapahtuu, kun ratin käyttötarkoitus onkin yhtäkkiä suurimmilta osin jotain muuta, kuin se perinteisesti on ollut? Miksi meidän pitäisi säilyttää tämä laite?”

IHS Automotiven itsestään ajavien autojen kehitystä seuraava Jeremy Carlson toppuuttelee kuitenkin villeimpiä visioita ratittomista autoista tai rateista, jotka taittuvat sisään.

”En näe teleskooppirattien olevan suosittuja kovinkaan läheisessä tulevaisuudessa”, Carlson sanoi Autonewsille.

Hänen mukaansa siirtyminen autonomisiin autoihin tulee olemaan loiva ja pitkittynyt, ei kehitys, joka tapahtuu yhdessä yössä. Erilaisilla järjestelmillä ohjattavat tai ohjautuvat autot tulevat hänen mukaansa kulkemaan teillä rinta rinnan pitkiä aikoja.

Ratinkääntämiseen mieltyneet saanevat siis olla rauhassa ainakin vielä muutaman vuosikymmenen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Volvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Mies ryöstettiin väkivaltaisesti Vantaan Korsossa

  5. 5

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan tekijöiltä tulee uusi sarja, eikä sillä ole mitään tekemistä Westerosin kanssa

  9. 9

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  10. 10

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  4. 4

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  5. 5

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  6. 6

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  7. 7

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää