Valikko
Auto

Rasvanäppien jälkeen autoja korjaavat koodarit – viisi tapaa, joilla autoilu pian muuttuu

Pian sadat miljoonat autot ovat yhteydessä internetiin. Se mullistaa liikenteen, sanoo esineiden internetin parissa työskentelevä Marcello Tamietti.

Vielä vähän aikaa sitten autot olivat yksinkertaisia.

Jos auto hajosi kesken matkan, jostain löytyi aina joku rasvanäppi, joka osasi korjata vian kuin vian. Hän käytti sellaisia sanoja kuin jakohihna, imusarja ja sytytystulppa. Näitä sanoja lausuen hän avasi konepellin, puuhasi ja ruuvasi sen alla, ja pian auto oli kunnossa. Matka jatkui.

Nuo ajat ovat kohta lopullisesti ohi.

Autoteollisuus on suuren mullistuksen edessä. Autonvalmistajat ovat rakentamassa tulevaisuutta, jossa autot muuttuvat itsestään ajaviksi tietokoneiksi.

Niiden ongelmia eivät enää ratko rasvanäpit vaan koodarit, jotka käyttävät sanoja kuten data, tekoäly ja algoritmi.

Tässä jutussa kerrotaan, millaiseksi autoilu lähitulevaisuudessa muuttuu, jos autofirmojen suunnitelmat toteutuvat.

1 Autosi tuntee sinut paremmin kuin sinä

Älypuhelimesi ja tietokoneesi keräävät sinusta jatkuvasti dataa: millä nettisivuilla surffaat, keille soitat ja missä liikut. Tätä dataa monet sovellukset käyttävät hyödykseen.

Monet uudet autot keräävät tietokoneensa muistiin samoja tietoja. Ja lähettävät datan autonvalmistajille.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n tutkimuksessa kävi ilmi, että autot tallentavat muun muassa paikkatietoja, matkojen pituuksia ja matkapuhelinten yhteystietoja.

”Autoteollisuuden keräämän datan määrä on valtava”, sanoo Marcello Tamietti, joka työskentelee konsultti- ja teknologiayritys Accenturella.

Yritys tekee yhteistyötä muun muassa Seatin, Fiat Chryslerin ja BMW:n kanssa.

”Laskelmamme mukaan autoteollisuudessa liikkuvan datan määrä on vuonna 2020 jo 500 petatavua. Se on huikea määrä. Nyt dataa liikkuu noin 0,3 petatavua vuodessa”, Tamietti sanoo.

Auton muistiin tallentuvat myös tiedot turvavöiden kiristymisestä, jarrutuksista, navigaattorin käytöstä ja moottorin käyntinopeuksista.

Nyt autonvalmistajat pohtivat, mitä kaikella datalla tekisi. Ne pohtivat hetkeä, jona autoista tulee osa esineiden internetiä (IoT, Internet of Things).

Esineiden internet tarkoittaa sitä, miltä se kuulostaa: esineiden verkkoa. Siinä erilaiset laitteet kytkeytyvät verkkoon ja pystyvät keskustelemaan toisten laitteiden kanssa.

Mitä se tarkoittaisi autoissa?

Toimintaa voi havainnollistaa vaikkapa mökkimatkalla: kun ajelet kohti kesämökkiä, mökkisi kiuas napsahtaa päälle juuri oikealla hetkellä, joten mökillä odottaa kuuma sauna.

Koska auto tietää sijaintisi, sen voi ohjelmoida ottamaan yhteyttä mökin älykiukaaseen esimerkiksi silloin, kun olet 60 kilometrin päässä mökistäsi. Tämä on mahdollista, jos sekä auto että kiuas ovat yhteydessä verkkoon.

Accenturen asiakkaina on monia autonvalmistajia, ja yritys on kehittänyt esineiden internetiä hyödyntävän sovelluksen esimerkiksi Seatille.

”Tämä on yksi isoista trendeistä”, sanoo Tamietti, joka työskentelee Accenturella Connected Transport ja IoT -yksikön globaalina johtajana. HS haastatteli Tamiettia toukokuussa Accenturen Ruoholahden-toimistolla.

2 Ajat yhä useammin autoa, jota et omista 

Tulevaisuudessa ihmiset eivät välttämättä omista autoa.

Brittipankki Barclaysin analyysin mukaan 2040 autoja omistetaan jopa 50 prosenttia vähemmän kuin nyt.

Omistamisen sijaan ihmiset vuokraavat autoja. Ja ne, jotka omistavat, jakavat autonsa.

Näin uskoo ainakin saksalainen BMW. Yhtiö testaa Yhdysvalloissa sovellusta, jonka kautta BMW:n omistajat voivat vuokrata autoaan eteenpäin ja tienata samalla rahaa.

Samanlaisia sovelluksia on Fordilla ja General Motorsilla.

Autojen vuokraamisesta on myös tulossa helpompaa, mikä näkyy jo Helsingissäkin.

Kesän alussa kaupungissa avautui autojen yhteiskäyttöpalvelu Go now!, jonka kautta voi vuokrata keskustaan parkkeeratun auton minuuttiveloituksella.

Uusi kalifornialainen autoyhtiö Faraday Future puolestaan kehittää teknologiaa, jossa auton voisi tilata kotiovelle kännykkäsovelluksella.

Auton tekoäly osaisi ajaa käyttäjän luo silloin, kun sitä tarvitaan, eikä autoa välttämättä tarvitsisi omistaa.

3 Autot ajavat ilman kuljettajaa

Monet autoyhtiöt kehittelevät nyt itsestään ajavia autoja. Esimerkiksi ruotsalainen Volvo aikoo aloittaa ensi vuonna itsestään ajavien XC90-katumaasturien testaamisen Göteborgin liikenteessä.

”Itsestään ajavat autot ovat avainasemassa alan kehityksessä”, sanoo Marcello Tamietti.

”Enää ei ole kysymys siitä, ajavatko autot itsestään. Kysymys on siitä, milloin ne tulevat kaduille.”

Tamietti uskoo, että kymmenen vuoden sisällä liikenteessä on jo paljon autoja, joissa kuljettaja voi jättää ajamisen tekoälyn hoidettavaksi.

4 Autovakuutukset menevät uusiksi

Autovakuutuksiin tulee tulevaisuudessa paljon muutoksia. Niiden on muutettava bisnesmalliaan, jos itsestään ajavat autot yleistyvät.

Suurin osa liikenneonnettomuuksista johtuu inhimillisistä virheistä. Kun autoa ohjaa ihmisen sijaan tietokone, inhimillisten virheiden mahdollisuus pienenee.

Vakuutusmaksut menevät uusiksi, kun onnettomuuksien riski pienenee.

Vakuutusyhtiöt yrittävät nyt kehitellä uudenlaisia bisnesmalleja muun muassa autojen keräämää dataa hyödyntämällä.

”Vakuutusyhtiöt tekevät juuri nyt panostuksia, jotta ne saisivat dataa autoista”, sanoo Tamietti.

5 Auto ei kulje bensalla

EU yrittää tehdä liikenteestä päästötöntä vuoteen 2050 mennessä. Siksi autonvalmistajat kehittelevät nyt päästöttömiä autoja, kuten sähkö- ja vetyautoja.

Esimerkiksi Norja on asettamassa tavoitteen, että maassa ei myytäisi 2025 enää yhtään polttomoottoriautoa.

Norja on panostanut sähköautoiluun voimakkailla tukitoimenpiteillä, mikä on tehnyt siitä sähköautoilun ykkösmaan.

Sähköautojen yleistymisestä on puhuttu paljon. Autojen myynti kasvaakin nyt vauhdilla, mutta niiden määrä on vielä häviävän pieni.

Se voi muuttua pian, sillä nyt myös autoilun mahtimaa Saksa on päättänyt panostaa voimakkaasti sähköautoiluun. Saksa ja saksalaiset autonvalmistajat aikovat sijoittaa tulevina vuosina yhteensä miljardi euroa sähköautoilun tukemiseen.

Tavoitteena on, että 2020 Saksassa olisi miljoona sähköautoa.

Auto esineiden internetissä

 Tutkimusyhtiö Gartner arvioi, että vuonna 2020 maailman teillä ajelee 250 miljoonaa autoa, jotka on kytketty internetiin.

 Näissä uusissa autoissa on sensoreita, tutkia ja kameroita, jotka tarkkailevat herkeämättä, mitä auton sisällä ja ympärillä tapahtuu.

 Kaikki data tallentuu pilvipalveluun, ja sitä voidaan hyödyntää sovelluksissa.

 Vuonna 2020 autojen lisäksi internetiin on kytketty monia muitakin laitteita, jos esineiden internetin kehitys jatkuu. Gartnerin mukaan internetiin olisi tuolloin kytketty yli 20 miljardia uutta laitetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Esineiden internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  9. 9

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  10. 10

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Metallinpaljastimet Jerusalemin Temppelivuorella johtivat väkivallan aaltoon – Arabiliiton mukaan Israel ”leikkii tulella”
  3. Pyöristä tunnettu Helkama polki satavuotiaaksi sotien ja lamojen läpi – nyt emo­yhtiöitä johtaa neljännen sukupolven Helkama ja Jopon sisar
  4. Yle: Näyttelijä ja tanssija Fred Negendanck on kuollut
  5. Pitseria syttyi tuleen Raahessa – pelastuslaitos evakuoi kerrostalon asukkaat
  6. Tunti sitten
  7. Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti
  8. Maahanmuutto kuumentaa tunteita Uuden-Seelannin parlamenttivaalien alla – Suomalainen Inkeri Räinä, 25, odottaa pikkukylässä päätöstä viisumista, joka antaisi hänelle mahdollisuuden jäädä pysyvästi saarivaltioon
  9. Joensuun keskustasta löytyneen vainajan henkilöllisyys todennäköisesti selvillä – varmistuu oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa ensi viikolla
  10. Poliisi löysi kahdeksan kuollutta rekan kontista Teksasissa – NYT: Kaksi kuolleista lapsia
  11. Isis-taistelijaksi epäilty saksaistyttö voi joutua oikeuteen Saksassa – Viranomaiset vahvistavat, että Irakista löytynyt 16-vuotias on ”Linda W”
  12. ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946
  13. Näytä lisää