Valikko
Auto

Rasvanäppien jälkeen autoja korjaavat koodarit – viisi tapaa, joilla autoilu pian muuttuu

Pian sadat miljoonat autot ovat yhteydessä internetiin. Se mullistaa liikenteen, sanoo esineiden internetin parissa työskentelevä Marcello Tamietti.

Vielä vähän aikaa sitten autot olivat yksinkertaisia.

Jos auto hajosi kesken matkan, jostain löytyi aina joku rasvanäppi, joka osasi korjata vian kuin vian. Hän käytti sellaisia sanoja kuin jakohihna, imusarja ja sytytystulppa. Näitä sanoja lausuen hän avasi konepellin, puuhasi ja ruuvasi sen alla, ja pian auto oli kunnossa. Matka jatkui.

Nuo ajat ovat kohta lopullisesti ohi.

Autoteollisuus on suuren mullistuksen edessä. Autonvalmistajat ovat rakentamassa tulevaisuutta, jossa autot muuttuvat itsestään ajaviksi tietokoneiksi.

Niiden ongelmia eivät enää ratko rasvanäpit vaan koodarit, jotka käyttävät sanoja kuten data, tekoäly ja algoritmi.

Tässä jutussa kerrotaan, millaiseksi autoilu lähitulevaisuudessa muuttuu, jos autofirmojen suunnitelmat toteutuvat.

1 Autosi tuntee sinut paremmin kuin sinä

Älypuhelimesi ja tietokoneesi keräävät sinusta jatkuvasti dataa: millä nettisivuilla surffaat, keille soitat ja missä liikut. Tätä dataa monet sovellukset käyttävät hyödykseen.

Monet uudet autot keräävät tietokoneensa muistiin samoja tietoja. Ja lähettävät datan autonvalmistajille.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n tutkimuksessa kävi ilmi, että autot tallentavat muun muassa paikkatietoja, matkojen pituuksia ja matkapuhelinten yhteystietoja.

”Autoteollisuuden keräämän datan määrä on valtava”, sanoo Marcello Tamietti, joka työskentelee konsultti- ja teknologiayritys Accenturella.

Yritys tekee yhteistyötä muun muassa Seatin, Fiat Chryslerin ja BMW:n kanssa.

”Laskelmamme mukaan autoteollisuudessa liikkuvan datan määrä on vuonna 2020 jo 500 petatavua. Se on huikea määrä. Nyt dataa liikkuu noin 0,3 petatavua vuodessa”, Tamietti sanoo.

Auton muistiin tallentuvat myös tiedot turvavöiden kiristymisestä, jarrutuksista, navigaattorin käytöstä ja moottorin käyntinopeuksista.

Nyt autonvalmistajat pohtivat, mitä kaikella datalla tekisi. Ne pohtivat hetkeä, jona autoista tulee osa esineiden internetiä (IoT, Internet of Things).

Esineiden internet tarkoittaa sitä, miltä se kuulostaa: esineiden verkkoa. Siinä erilaiset laitteet kytkeytyvät verkkoon ja pystyvät keskustelemaan toisten laitteiden kanssa.

Mitä se tarkoittaisi autoissa?

Toimintaa voi havainnollistaa vaikkapa mökkimatkalla: kun ajelet kohti kesämökkiä, mökkisi kiuas napsahtaa päälle juuri oikealla hetkellä, joten mökillä odottaa kuuma sauna.

Koska auto tietää sijaintisi, sen voi ohjelmoida ottamaan yhteyttä mökin älykiukaaseen esimerkiksi silloin, kun olet 60 kilometrin päässä mökistäsi. Tämä on mahdollista, jos sekä auto että kiuas ovat yhteydessä verkkoon.

Accenturen asiakkaina on monia autonvalmistajia, ja yritys on kehittänyt esineiden internetiä hyödyntävän sovelluksen esimerkiksi Seatille.

”Tämä on yksi isoista trendeistä”, sanoo Tamietti, joka työskentelee Accenturella Connected Transport ja IoT -yksikön globaalina johtajana. HS haastatteli Tamiettia toukokuussa Accenturen Ruoholahden-toimistolla.

2 Ajat yhä useammin autoa, jota et omista 

Tulevaisuudessa ihmiset eivät välttämättä omista autoa.

Brittipankki Barclaysin analyysin mukaan 2040 autoja omistetaan jopa 50 prosenttia vähemmän kuin nyt.

Omistamisen sijaan ihmiset vuokraavat autoja. Ja ne, jotka omistavat, jakavat autonsa.

Näin uskoo ainakin saksalainen BMW. Yhtiö testaa Yhdysvalloissa sovellusta, jonka kautta BMW:n omistajat voivat vuokrata autoaan eteenpäin ja tienata samalla rahaa.

Samanlaisia sovelluksia on Fordilla ja General Motorsilla.

Autojen vuokraamisesta on myös tulossa helpompaa, mikä näkyy jo Helsingissäkin.

Kesän alussa kaupungissa avautui autojen yhteiskäyttöpalvelu Go now!, jonka kautta voi vuokrata keskustaan parkkeeratun auton minuuttiveloituksella.

Uusi kalifornialainen autoyhtiö Faraday Future puolestaan kehittää teknologiaa, jossa auton voisi tilata kotiovelle kännykkäsovelluksella.

Auton tekoäly osaisi ajaa käyttäjän luo silloin, kun sitä tarvitaan, eikä autoa välttämättä tarvitsisi omistaa.

3 Autot ajavat ilman kuljettajaa

Monet autoyhtiöt kehittelevät nyt itsestään ajavia autoja. Esimerkiksi ruotsalainen Volvo aikoo aloittaa ensi vuonna itsestään ajavien XC90-katumaasturien testaamisen Göteborgin liikenteessä.

”Itsestään ajavat autot ovat avainasemassa alan kehityksessä”, sanoo Marcello Tamietti.

”Enää ei ole kysymys siitä, ajavatko autot itsestään. Kysymys on siitä, milloin ne tulevat kaduille.”

Tamietti uskoo, että kymmenen vuoden sisällä liikenteessä on jo paljon autoja, joissa kuljettaja voi jättää ajamisen tekoälyn hoidettavaksi.

4 Autovakuutukset menevät uusiksi

Autovakuutuksiin tulee tulevaisuudessa paljon muutoksia. Niiden on muutettava bisnesmalliaan, jos itsestään ajavat autot yleistyvät.

Suurin osa liikenneonnettomuuksista johtuu inhimillisistä virheistä. Kun autoa ohjaa ihmisen sijaan tietokone, inhimillisten virheiden mahdollisuus pienenee.

Vakuutusmaksut menevät uusiksi, kun onnettomuuksien riski pienenee.

Vakuutusyhtiöt yrittävät nyt kehitellä uudenlaisia bisnesmalleja muun muassa autojen keräämää dataa hyödyntämällä.

”Vakuutusyhtiöt tekevät juuri nyt panostuksia, jotta ne saisivat dataa autoista”, sanoo Tamietti.

5 Auto ei kulje bensalla

EU yrittää tehdä liikenteestä päästötöntä vuoteen 2050 mennessä. Siksi autonvalmistajat kehittelevät nyt päästöttömiä autoja, kuten sähkö- ja vetyautoja.

Esimerkiksi Norja on asettamassa tavoitteen, että maassa ei myytäisi 2025 enää yhtään polttomoottoriautoa.

Norja on panostanut sähköautoiluun voimakkailla tukitoimenpiteillä, mikä on tehnyt siitä sähköautoilun ykkösmaan.

Sähköautojen yleistymisestä on puhuttu paljon. Autojen myynti kasvaakin nyt vauhdilla, mutta niiden määrä on vielä häviävän pieni.

Se voi muuttua pian, sillä nyt myös autoilun mahtimaa Saksa on päättänyt panostaa voimakkaasti sähköautoiluun. Saksa ja saksalaiset autonvalmistajat aikovat sijoittaa tulevina vuosina yhteensä miljardi euroa sähköautoilun tukemiseen.

Tavoitteena on, että 2020 Saksassa olisi miljoona sähköautoa.

Auto esineiden internetissä

 Tutkimusyhtiö Gartner arvioi, että vuonna 2020 maailman teillä ajelee 250 miljoonaa autoa, jotka on kytketty internetiin.

 Näissä uusissa autoissa on sensoreita, tutkia ja kameroita, jotka tarkkailevat herkeämättä, mitä auton sisällä ja ympärillä tapahtuu.

 Kaikki data tallentuu pilvipalveluun, ja sitä voidaan hyödyntää sovelluksissa.

 Vuonna 2020 autojen lisäksi internetiin on kytketty monia muitakin laitteita, jos esineiden internetin kehitys jatkuu. Gartnerin mukaan internetiin olisi tuolloin kytketty yli 20 miljardia uutta laitetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Esineiden internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää