Valikko
Auto

Lista näyttää kalleimmat ja halvimmat autot huoltaa – ääripäiden ero yli kolminkertainen

Toyota on ”kärjessä” eli listan alimpana. Sen ylläpitokulut ovat alle kolmasosa saksalaisen premium-merkki BMW:n kuluista.

Auton osto on kallista, mutta kallista on myös auton huoltaminen.

YourMechanic-sivusto tutki, millaisia eri autojen huoltokulut ovat kymmenen vuoden ylläpidon aikana. Ylläpitokuluissa otettiin huomioon nimenomaan huoltokulut, ei esimerkiksi polttoainekuluja ynnä muita ylläpitoon liittyviä asioita.

YourMechanic on yhdysvaltalainen automekaanikkojen välityspalvelu, joka on toiminut vuodesta 2012 ja jolla on mekaanikkoja yli 700 kaupungissa.

Tulokset eivät olleet yllättäviä sen suhteen, mitkä merkit loistivat ja mitkä eivät. Hintaerot sen sijaan olivat paikoin pysäyttäviä.

Tutkimus on tehty Yhdysvaltain markkinoiden autoilla, jotka poikkeavat hieman teknisesti Euroopan markkinoiden autoista. Lisäksi yhdysvaltalaisissa autoissa on usein eri moottorivaihtoehtoja kuin Euroopassa.

Eri mantereiden autojen tekniset poikkeavuudet eivät kuitenkaan ole niin merkittäviä, etteikö yhdysvaltalaistutkimus olisi vertailukelpoinen eurooppalaisiin verrokkeihinsa nähden.

”Kannattaa tosin huomata, että suuri osa tutkimuksen autoista on sellaisia, joita Euroopan markkinoilla ei edes ole”, Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion sanoo.

Sivusto tarkasteli tutkimuksessaan eri merkkien kaikkien mallien keskimääräistä ylläpitohintaa auton omistajuuden ensimmäisen kymmenen vuoden aikana.

Jokaisen merkin vieressä on merkin kaikkien mallien huoltoihin keskimäärin käytetty summa dollareina kymmenen vuoden omistajuuden aikana:

Odotetusti Toyota on ”kärjessä” eli listan alimpana. Sen ylläpitokulut ovat alle kolmasosa saksalaisen premium-merkki BMW:n kuluista.

Muutenkin japanilaiset autot ovat verrattain halpoja ylläpidettäviä: Toyota, Scion (eli Toyotan alabrändi) Lexus (eli Toyotan alabrändi), Honda, Mitsubishi, Mazda ja Nissan ovat tutkimuksen mukaan kaikki halpoja yläpidettäviä eurooppalaisiin ja USA:laisiin merkkeihin verrattuna.

Saksalaiset premium-merkit BMW ja Mercedes-Benz ovat kalleimpia. Usein BMW, Mercedes ja Audi luetaan kilpakolmikoksi, ja tämän tutkimuksen mukaan Audi vie ylläpitokuluissa tämän kisan: se on listalla ”vasta” viides.

Ruotsalaismerkki Volvo ylläpitää niin ikään mielikuvaa kalliista eurooppalaisautoista. Se on listalla neljäntenä.

Yhdysvaltalaiset merkit sijoittuvat pitkin poikin listaa, joskin Yhdysvaltain luksusautomerkki Cadillac on kiilannut kolmoseksi.

Isot erot eivät selity yksin sillä, että kallis auto olisi automaattisesti kallis ylläpitää huoltojen osalta. Halpa ylläpidettävä Lexus on nimittäin hintaluokassaan suurin piirtein samaa tasoa kuin esimerkiksi saksalaiset premium-autot.

Mekaanikkoja välittävä yritys listasi myös yksittäiset kalleimmat automallit.

Kallein oli Chrysler Sebring (17 100 dollaria). Tämä automalli on myös Suomessa A-katsastuksen hylkäystilastojen kärkikahinoissa. USA:laisautoja oli 20 kalleimman joukossa 8 kappaletta.

Toisiksi kallein automalli oli BMW 328i (15 600 dollaria). Mercedeksen kallein auto oli E350, jonka kymmenvuotisylläpitokulut huoltojen osalta ovat tutkimuksen mukaan 14 700 dollaria.

Kallein Audi oli A4 quattro, jonka ylläpitokulut 10 vuoden aikana olivat 12 800 dollaria. Tämä auto oli kahdeksanneksi kallein.

Japanilaisiakin mahtui 20 kalleimman mallin joukkoon. Muun muassa Nissan Murano oli kolmas (14 700 dollaria), Mazda 6 oli yhdeksäs (12 700 dollaria) ja Subaru Forester oli kymmenes (12 200 dollaria).

Halvimmat automallit eivät yllättäneet.

Toyota dominoi. Sen Prius-malli pitää kärkisijaa (4 300 dollaria). Toyotoja on 20 halvimman joukossa 7 kappaletta.

Lisäksi halvimpia automalleja oli aasialaismerkeistä Kialla, Nissanilla, Hondalla ja Subarulla.

Ainoat ei-aasialaiset mallit, jotka olivat päässeet 20 halvimman joukkoon, olivat sijalla 16. oleva Volkswagen Jetta (6 800 dollaria) ja sijalla 18. oleva Ford Fusion (7 000 dollaria).

Myös auton iän suhdetta huoltokuluihin tutkittiin.

Tutkimuksen mukaan huoltokulut kasvavat melko tasaisesti 150 dollaria vuodessa jokaista vuotta kohden siihen asti, kun auto on kymmenen vuoden ikäinen.

11 ja 12 vuoden välillä kulut nousevat merkittävästi, ja 13 vuoden jälkeen koittaa muutaman vuoden tasainen jakso, jossa auton vuosittaiset kulut ovat tasautuneet noin 2 000 dollariin. Sivuston mukaan tämä saattaa selittyä sillä, että monen näin vanhan auton huoltojen hinta alkaa olla samaa luokkaa kuin auton myyntihinta.

Suomessa autojen keski-ikä on vajaat 12 vuotta.

Kaikki auton huoltokuluihin liittyvät listat ovat täydellisinä luettavissa YourMechanicin sivustolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Toyota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

  5. 5

   Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

  6. 6

   Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu

  7. 7

   Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla

  8. 8

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  4. 4

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  5. 5

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  6. 6

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  11. Näytä lisää