Valikko
Auto

HS kysyi maahantuojilta suosittujen autojen toimitusaikoja – Suomi-Mersua pitää odottaa helmikuuhun

Auton ostaja joutuu odottamaan uutta kiesiään viikoista kuukausiin. Uudessakaupungissa valmistettavan Mercedes-Benz GLC:n toimitusaika venyy ensi vuoden puolelle.

Kun kaupat on lyöty lukkoon, autokaupasta ajaisi mieluusti ulos uudenkarhealla kiesillä.

Se onnistuu kuitenkin vain harvoin. Himoitsemaansa uutta autoa joutuu usein odottelemaan jopa kuukausia, käy ilmi kyselystä, jonka HS lähetti suomalaisille automaahantuojille.

HS kysyi suosituimpien automallien maahantuojilta ja viestintävastaavilta uusien autojen keskimääräisiä odotusaikoja.

Nopeimmillaan auton saa ajaa suoraan kaupasta ulos, mutta jos uutta autoaan haluaa tuunata lisävarusteilla, väreillä tai muulla vastaavalla, on varauduttava odotukseen.

Keskimäärin odotusaika tehtaalta tulevalle uudelle autolle on noin kolmen kuukauden luokkaa. Toimitusajat kuitenkin vaihtelevat merkeittäin. Esimerkiksi Mercedes-Benz GLC:n toimitusaika on nyt yli puoli vuotta.

Alla katsaus Suomessa suosittuihin automerkkeihin.

Mercedes-Benz

Joskus toimitusajat venyvät poikkeuksellisen pitkiksi. Näin on käynyt esimerkiksi uuden Mercedes-Benz GLC -katumaasturin kanssa. Sen valmistus alkaa Uudessakaupungissa ensi vuonna, mikä on voinut osaltaan vaikuttaa Suomen-kysyntään.

Vehon lehdistöpäällikkö Pekka Koski kertoo, että GLC on ollut suosittu sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

”Suosiota kuvaa varmasti se, että jos asiakas tilaa auton tänään Suomessa, hän saa sen valitettavasti vasta ensi vuoden helmikuussa”, Koski sanoo.

Kosken mukaan auto on ollut Suomessa kysytty, mutta myyntimääriin hän ei ota kantaa.

Keskimäärin Mercedes-Benzin toimitusajat liikkuvat kolmen kuukauden kieppeillä.

Tosin jos auto valmistetaan Yhdysvalloissa, kuten mallit GLE ja GLE Coupe, toimitusaika voi venyä viiteen kuukauteen.

”Toisaalta Saksassa valmistettavan C-sarjan farkun saa kahdessa kuukaudessa”, Koski sanoo.

”Ja meillä on koko ajan maassa satoja autoja, joten jos malli, moottori, vaihteisto, varusteet ja väri sopivat, auto voi olla asiakkaalla ajossa saman viikon sisällä.”

Citroën, Peugeot, DS

Veho tuo maahan myös Citroën-, Peugeot- ja DS -merkkejä. Niiden tuotantoprosessi on hieman erilainen kuin vaikkapa Mercedes-Benzillä.

”Näiden merkkien kohdalla valmistaja yhdessä maahantuojan kanssa valitsee kolme-neljä varustetasoa, joilla katetaan 80 prosenttia kysynnästä”, Pekka Koski selvittää.

Nämä autot pystytään toimittamaan asiakkaille 1–3 viikossa, sillä niitä löytyy kaupoista tai varastosta. Loput, eli noin 20 prosenttia myynnistä on autoja, joiden toimitusajat ovat 3–4 kuukautta.

Volkswagen, Audi, Seat

Saksalaisomistuksessa olevilla automerkeillä Volkswagenilla, Audilla ja Seatilla toimitusajat ovat noin kolme kuukautta, kertoo näitä merkkejä maahantuova VV-Auto Group.

”Varastoautoja on sitten saatavilla nopeaan toimitukseen ja parhaassa tapauksessa esimerkiksi Volkswagen Polon voi saada samana päivänä ajoon”, viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen VV-Autolta sanoo.

Opel, Renault, Škoda

Kolmen kuukauden kerhoon kuuluu myös kolmikko Opel, Renault ja Škoda.

Opelille tämä autovuosi on kuitenkin ollut poikkeuksellinen. Opelin Astra-malli valittiin Suomessa ja Euroopassa vuoden autoksi, joten autoyhtiö on varautunut suureen kysyntään.

”Erilaisia varustetasoja ja moottorivaihtoehtoja löytyy maasta saman tien toimitettavaksi, niin 5-ovisena kuin Sports Tourer -mallina”, kertoo Opelin viestinnästä Suomessa vastaava Johanna Laune.

Renaultilla uuden tuotantotilauksen toimittaminen kestää kolme-neljä kuukautta. Riitta Leskinen Renaultin viestinnästä kuitenkin sanoo, että tehtaalta on mahdollista saada nopeampiakin toimituksia. Myös Suomen varastoista löytyy nyt jonkin verran autoja.

”Kaikkia malleja on jonkin verran Suomen maahantuojan varastossa, joten toimitus on silloin mahdollista noin viikon sisällä tilauksesta”, Leskinen sanoo.

Škoda puolestaan kertoo normaaliksi toimitusajakseen 2–3 kuukautta. Osa mallistosta on myös saatavilla välittömästi varastosta.

Volvo

Volvo kertoo pystyvänsä hieman nopeampiin toimitusaikoihin kuin edellä esitellyt valmistajat. Volvon viestinnästä vastaava Thomas Hallbäck kertoo, että uusien autojen toimitusaika tehtaalta on yleensä noin kaksi kuukautta.

”Mutta tehtaan kesälomien aikana se on noin kymmenen viikkoa”, hän sanoo.

Lue HS:n juttu Volvon Göteborgin-tehtaalta tästä.

Hallbäck kertoo, että Volvon uutuusmallien S90:n, V90:n ja XC90:n toimitusajat saattavat venyä, jos kysyntä maailmalla käy kovaksi.

BMW

BMW:n keskimääräiset toimitusajat ovat noin 11 viikkoa, kertoo Henri Jantunen BMW:n viestinnästä.

Hieman pidempään täytyy odottaa, jos on ostamassa BMW:n i-malliston sähköautoja, M-sarjan urheiluautoja tai X-mallin maastureita.

Toyota

Toyota-mallien toimitusajat vaihtelevat autosta riippuen noin kuukaudesta muutamaan kuukauteen.

Kalle Kalaja Toyotan viestinnästä kertoo, että Toyota varastoi myydyimpiä mallejaan Ruotsin Malmössä, joten toimitusajat Suomeen pysyvät pääasiassa lyhyinä.

Esimerkiksi Toyota Yaris saapuu Malmöstä noin kuukaudessa, ja jos autoonsa haluaa lisäherkkuja, toimitusaika on noin kaksi kuukautta. Toisaalta esimerkiksi RAV4-katumaasturia voi joutua odottamaan lokakuulle, vaikka sen päättäisi ostaa nyt.

Toyotan nettisivuille on tulossa lähitulevaisuudessa palvelu, joka kertoo autojen toimitusajat tarkasti.

”Sivuja selaava henkilö näkee tietyn automallin ja -version kohdalta, milloin sellainen olisi toimitettavissa, jos autokaupat syntyvät. Kun auto on tilattu, rekisteröitymällä erilliseen palveluun asiakas näkee missä hänen ostamansa auto on parhaillaan menossa kohti jälleenmyyjäliikettä”, Kalaja kertoo.

Kia, Mitsubishi

Kian ja Mitsubishin ostajat saavat autonsa keskimäärin viikossa tai kahdessa, kertoo Lauri Puintila maahantuonnista vastaavasta Delta Motor Groupista.

Tällainen toimitusaika on mahdollinen silloin, jos autot ovat jo maassa. Puintilan mukaan Kia ja Mitsubishin keskeisten mallien suhteen varastotilanne on hyvä.

”Ladattavan hybridin Mitsubishi Outlander PHEV -mallin myynti on käynyt niin hyvin, että toimitusajat ovat päässeet kevään aikana venymään. Tilanne on kuitenkin normaalisoitumassa heinäkuun aikana, jolloin saamme lisää autoja maahan”, Puintila sanoo.

Eteläkorealaisen Kian Sportage- ja cee’d -mallit valmistetaan tehtaalla Slovakiassa. Autojen toimitusajat tehtaalta ovat 2-3 kuukauden luokkaa.

Nissan

Nissan Qashqai on yksi Suomen suosituimmista autoista, ja sen toimitusaika on tällä haavaa 2–3 kuukautta, kertoo Julia Korvenranta Nissanin viestinnästä.

”Jos nyt tilaa auton, sen saa syyskuussa ihan hyvin”, hän sanoo

”Qashqai valmistetaan Britanniassa Sunderlandissa, mutta Suomessakin on autoja varastoissa. Jos asiakas haluaa auton tietyllä varustetasolla ja värikombinaatiolla, se menee usein tehdastuotantoon.”

Ford

Myös Ford pitää Suomessa varastoa myydyimmistä malleista, kertoo viestintäpäällikkö Juuso Asp.

Jos tehtaalta haluaa tilata juuri tietynlaisen auton, toimitusaika on nyt mallista riippuen 1–4 kuukautta.

”Jos tilatunlainen auto löytyy jo maassa olevasta varastosta tai on jo matkalla Suomeen on myös nopeampi toimitusaika mahdollinen”, Asp sanoo.

Tänä vuonna kysyttyjä Fordeja ovat olleet Focus RS, ja lähes koko vuoden tuotanto on jo myyty. Ford selvittääkin nyt, voiko se lisätä Focus RS:n tuotantoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • auto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  5. 5

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

  8. 8

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  9. 9

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  10. 10

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  8. 8

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  9. 9

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  10. 10

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää