Valikko
Auto

HS kysyi maahantuojilta suosittujen autojen toimitusaikoja – Suomi-Mersua pitää odottaa helmikuuhun

Auton ostaja joutuu odottamaan uutta kiesiään viikoista kuukausiin. Uudessakaupungissa valmistettavan Mercedes-Benz GLC:n toimitusaika venyy ensi vuoden puolelle.

Kun kaupat on lyöty lukkoon, autokaupasta ajaisi mieluusti ulos uudenkarhealla kiesillä.

Se onnistuu kuitenkin vain harvoin. Himoitsemaansa uutta autoa joutuu usein odottelemaan jopa kuukausia, käy ilmi kyselystä, jonka HS lähetti suomalaisille automaahantuojille.

HS kysyi suosituimpien automallien maahantuojilta ja viestintävastaavilta uusien autojen keskimääräisiä odotusaikoja.

Nopeimmillaan auton saa ajaa suoraan kaupasta ulos, mutta jos uutta autoaan haluaa tuunata lisävarusteilla, väreillä tai muulla vastaavalla, on varauduttava odotukseen.

Keskimäärin odotusaika tehtaalta tulevalle uudelle autolle on noin kolmen kuukauden luokkaa. Toimitusajat kuitenkin vaihtelevat merkeittäin. Esimerkiksi Mercedes-Benz GLC:n toimitusaika on nyt yli puoli vuotta.

Alla katsaus Suomessa suosittuihin automerkkeihin.

Mercedes-Benz

Joskus toimitusajat venyvät poikkeuksellisen pitkiksi. Näin on käynyt esimerkiksi uuden Mercedes-Benz GLC -katumaasturin kanssa. Sen valmistus alkaa Uudessakaupungissa ensi vuonna, mikä on voinut osaltaan vaikuttaa Suomen-kysyntään.

Vehon lehdistöpäällikkö Pekka Koski kertoo, että GLC on ollut suosittu sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

”Suosiota kuvaa varmasti se, että jos asiakas tilaa auton tänään Suomessa, hän saa sen valitettavasti vasta ensi vuoden helmikuussa”, Koski sanoo.

Kosken mukaan auto on ollut Suomessa kysytty, mutta myyntimääriin hän ei ota kantaa.

Keskimäärin Mercedes-Benzin toimitusajat liikkuvat kolmen kuukauden kieppeillä.

Tosin jos auto valmistetaan Yhdysvalloissa, kuten mallit GLE ja GLE Coupe, toimitusaika voi venyä viiteen kuukauteen.

”Toisaalta Saksassa valmistettavan C-sarjan farkun saa kahdessa kuukaudessa”, Koski sanoo.

”Ja meillä on koko ajan maassa satoja autoja, joten jos malli, moottori, vaihteisto, varusteet ja väri sopivat, auto voi olla asiakkaalla ajossa saman viikon sisällä.”

Citroën, Peugeot, DS

Veho tuo maahan myös Citroën-, Peugeot- ja DS -merkkejä. Niiden tuotantoprosessi on hieman erilainen kuin vaikkapa Mercedes-Benzillä.

”Näiden merkkien kohdalla valmistaja yhdessä maahantuojan kanssa valitsee kolme-neljä varustetasoa, joilla katetaan 80 prosenttia kysynnästä”, Pekka Koski selvittää.

Nämä autot pystytään toimittamaan asiakkaille 1–3 viikossa, sillä niitä löytyy kaupoista tai varastosta. Loput, eli noin 20 prosenttia myynnistä on autoja, joiden toimitusajat ovat 3–4 kuukautta.

Volkswagen, Audi, Seat

Saksalaisomistuksessa olevilla automerkeillä Volkswagenilla, Audilla ja Seatilla toimitusajat ovat noin kolme kuukautta, kertoo näitä merkkejä maahantuova VV-Auto Group.

”Varastoautoja on sitten saatavilla nopeaan toimitukseen ja parhaassa tapauksessa esimerkiksi Volkswagen Polon voi saada samana päivänä ajoon”, viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen VV-Autolta sanoo.

Opel, Renault, Škoda

Kolmen kuukauden kerhoon kuuluu myös kolmikko Opel, Renault ja Škoda.

Opelille tämä autovuosi on kuitenkin ollut poikkeuksellinen. Opelin Astra-malli valittiin Suomessa ja Euroopassa vuoden autoksi, joten autoyhtiö on varautunut suureen kysyntään.

”Erilaisia varustetasoja ja moottorivaihtoehtoja löytyy maasta saman tien toimitettavaksi, niin 5-ovisena kuin Sports Tourer -mallina”, kertoo Opelin viestinnästä Suomessa vastaava Johanna Laune.

Renaultilla uuden tuotantotilauksen toimittaminen kestää kolme-neljä kuukautta. Riitta Leskinen Renaultin viestinnästä kuitenkin sanoo, että tehtaalta on mahdollista saada nopeampiakin toimituksia. Myös Suomen varastoista löytyy nyt jonkin verran autoja.

”Kaikkia malleja on jonkin verran Suomen maahantuojan varastossa, joten toimitus on silloin mahdollista noin viikon sisällä tilauksesta”, Leskinen sanoo.

Škoda puolestaan kertoo normaaliksi toimitusajakseen 2–3 kuukautta. Osa mallistosta on myös saatavilla välittömästi varastosta.

Volvo

Volvo kertoo pystyvänsä hieman nopeampiin toimitusaikoihin kuin edellä esitellyt valmistajat. Volvon viestinnästä vastaava Thomas Hallbäck kertoo, että uusien autojen toimitusaika tehtaalta on yleensä noin kaksi kuukautta.

”Mutta tehtaan kesälomien aikana se on noin kymmenen viikkoa”, hän sanoo.

Lue HS:n juttu Volvon Göteborgin-tehtaalta tästä.

Hallbäck kertoo, että Volvon uutuusmallien S90:n, V90:n ja XC90:n toimitusajat saattavat venyä, jos kysyntä maailmalla käy kovaksi.

BMW

BMW:n keskimääräiset toimitusajat ovat noin 11 viikkoa, kertoo Henri Jantunen BMW:n viestinnästä.

Hieman pidempään täytyy odottaa, jos on ostamassa BMW:n i-malliston sähköautoja, M-sarjan urheiluautoja tai X-mallin maastureita.

Toyota

Toyota-mallien toimitusajat vaihtelevat autosta riippuen noin kuukaudesta muutamaan kuukauteen.

Kalle Kalaja Toyotan viestinnästä kertoo, että Toyota varastoi myydyimpiä mallejaan Ruotsin Malmössä, joten toimitusajat Suomeen pysyvät pääasiassa lyhyinä.

Esimerkiksi Toyota Yaris saapuu Malmöstä noin kuukaudessa, ja jos autoonsa haluaa lisäherkkuja, toimitusaika on noin kaksi kuukautta. Toisaalta esimerkiksi RAV4-katumaasturia voi joutua odottamaan lokakuulle, vaikka sen päättäisi ostaa nyt.

Toyotan nettisivuille on tulossa lähitulevaisuudessa palvelu, joka kertoo autojen toimitusajat tarkasti.

”Sivuja selaava henkilö näkee tietyn automallin ja -version kohdalta, milloin sellainen olisi toimitettavissa, jos autokaupat syntyvät. Kun auto on tilattu, rekisteröitymällä erilliseen palveluun asiakas näkee missä hänen ostamansa auto on parhaillaan menossa kohti jälleenmyyjäliikettä”, Kalaja kertoo.

Kia, Mitsubishi

Kian ja Mitsubishin ostajat saavat autonsa keskimäärin viikossa tai kahdessa, kertoo Lauri Puintila maahantuonnista vastaavasta Delta Motor Groupista.

Tällainen toimitusaika on mahdollinen silloin, jos autot ovat jo maassa. Puintilan mukaan Kia ja Mitsubishin keskeisten mallien suhteen varastotilanne on hyvä.

”Ladattavan hybridin Mitsubishi Outlander PHEV -mallin myynti on käynyt niin hyvin, että toimitusajat ovat päässeet kevään aikana venymään. Tilanne on kuitenkin normaalisoitumassa heinäkuun aikana, jolloin saamme lisää autoja maahan”, Puintila sanoo.

Eteläkorealaisen Kian Sportage- ja cee’d -mallit valmistetaan tehtaalla Slovakiassa. Autojen toimitusajat tehtaalta ovat 2-3 kuukauden luokkaa.

Nissan

Nissan Qashqai on yksi Suomen suosituimmista autoista, ja sen toimitusaika on tällä haavaa 2–3 kuukautta, kertoo Julia Korvenranta Nissanin viestinnästä.

”Jos nyt tilaa auton, sen saa syyskuussa ihan hyvin”, hän sanoo

”Qashqai valmistetaan Britanniassa Sunderlandissa, mutta Suomessakin on autoja varastoissa. Jos asiakas haluaa auton tietyllä varustetasolla ja värikombinaatiolla, se menee usein tehdastuotantoon.”

Ford

Myös Ford pitää Suomessa varastoa myydyimmistä malleista, kertoo viestintäpäällikkö Juuso Asp.

Jos tehtaalta haluaa tilata juuri tietynlaisen auton, toimitusaika on nyt mallista riippuen 1–4 kuukautta.

”Jos tilatunlainen auto löytyy jo maassa olevasta varastosta tai on jo matkalla Suomeen on myös nopeampi toimitusaika mahdollinen”, Asp sanoo.

Tänä vuonna kysyttyjä Fordeja ovat olleet Focus RS, ja lähes koko vuoden tuotanto on jo myyty. Ford selvittääkin nyt, voiko se lisätä Focus RS:n tuotantoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • auto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  2. 2

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  8. 8

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  9. 9

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  10. 10

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  8. 8

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää