Valikko
Auto

Brexit on kova kolaus autoteollisuudelle – Suomen autokauppaan tuskin suurta vaikutusta, arvioi asiantuntija

Talouden epävarmuuden pelätään säikyttävän ainakin hetkellisesti Suomen piristynyttä autokauppaa.

Jose Riikonen

Britannian kansanäänestys EU:sta eroamiseksi on kova kolaus automarkkinoilla. Epävarmuus vaikuttaa usein ensimmäisten joukossa juuri autojen myyntiin.

Auton ostaminen on yleensä yksittäiselle ihmiselle merkittävä investointi. Jos tulevaisuudesta ei ole varmuutta, kymmenien tuhansien eurojen ostopäätöstä siirretään mieluusti parempiin aikoihin. Siksi autokauppa on hyvin herkkä markkinoiden heilahtelulle.

Autoteollisuus on suurin yksittäinen teollisuuden ala koko maailmassa. Sillä on valtavia taloudellisia vaikutuksia kansallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Juuri nyt ei näytä hyvältä.

Analyytikkoyhtiö LMC Automotiven brexitin jälkeinen ennuste ennustaa autojen myynnille Britanniassa kymmenen prosentin pudotusta. Tänä vuonna autoja myytäisiin 120 000 kappaletta vähemmän, ja tulevana kahtena vuonna 400 000 kappaletta vähemmän kumpanakin vuotena.

Analytiikkayritys Evercore ISI:n mukaan ensi vuoden autojen myynti putoaa Britanniassa 14 prosenttia. Se tekisi autonvalmistajien tuloksiin kaikkiaan kahdeksan miljardin euron loven seuraavan kahden vuoden aikana.

Tällaiset luvut vaikuttavat todennäköisesti myös Britannian ulkopuoliseen Eurooppaan – ja Suomeenkin.

Jotta ymmärtäisimme, miten isosta asiasta on kysymys pelkästään Britanniassa, lyödään tiskiin hieman lukuja.

Britanniassa valmistetaan noin 1,6 miljoonaa uutta autoa vuodessa. Se on Euroopan kolmanneksi suurin autonvalmistusmaa. Autovalmistuksen liikevaihto eli arvo on Britanniassa noin 85 miljardia Euroa.

Vertailun vuoksi: Suomen valtion kokonaisbudjetti on noin 57 miljardia euroa.

Autoteollisuus työllistää Britanniassa suoraan 730 000 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaisi, että Suomessa pelkän autoteollisuuden pitäisi työllistää suoraan noin 70 000 ihmistä.

Vertailun vuoksi: iso Suomen vientiala metsäteollisuus työllistää Suomessa noin 45 000 ihmistä.

Autoteollisuus on siis Britanniassa valtava teollisuudenala. Vaikutukset tulevat olemaan siellä todennäköisesti kaikkein raskaimpia, sillä lähes kaikki Britanniassa tapahtuva autonvalmistus on muunmaalaisten yhtiöiden käsissä.

Esimerkiksi intialaiset, japanilaiset ja saksalaiset tehtailevat autoja Britanniassa.

”Britannian autonvalmistajat joutuvat nyt elämään hetken epävarmuudessa, voidaanko tuotantoa jatkaa tulevaisuudessa samalla volyymillä ja suunnitelmilla kuin tähän asti. Voi olla, että voidaan. Muutokset ja tuotannon siirtäminenkin ovat kuitenkin mahdollisia”, kertoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Esimerkiksi Venäjällä autokauppa romahti pari vuotta sitten, kun talouspakotteet, öljyn hinnan aleneminen ja ruplan kurssin syöksy säikäyttivät ulkomaiset autonvalmistajat. Autot eivät menneet kaupaksi, ja ulkomaisessa omistuksessa olevien tehtaiden tuotantoa ajettiin alas.

Autokauppa ei ole elpynyt Venäjällä vieläkään.

Lähes puolet Britanniassa valmistetuista autoista menee EU-markkinoille – ja tässä on brexitin eli Britannian EU:sta eroamisen tuoma suuri riski.

Nyt Britannia nauttii tavaran vapaasta liikkumisesta kuten muutkin EU-maat. Jos Britannia ei enää kuulu EU:hun, sen pitää mahdollisesti maksaa tullia EU:n alueelle tuoduista autoista.

”Teoriassa siis kaikista noin 700 000 Britanniassa valmistetusta, EU:hun tuotavasta autoista voitaisiin kantaa kymmenen prosentin tulli”, Kallio kertoo.

Hän ei tosin usko, että näin tulee tapahtumaan.

”Britannia ja EU tulevat neuvottelemaan Norjan kaltaisen vapaakauppasopimuksen. Se olisi molempien osapuolien etu”, Kallio arvioi.

Myös Suomessa valmistetaan autoja. Valmet Automotiven tehtaalla on laajamittaista Mercedes-Benz-autojen tuotantoa.

Mercedes-Benzin omistavan Daimler-yhtiön toimitusjohtaja Dieter Zetsche sanoi Autonews-lehdessä huolestuttavasti:

”Tämä ei ole hyvä päivä Euroopalle, ja minun näkökulmastani se ei totisesti ole hyvä päivä Britannialle.” http://europe.autonews.com/article/20160626/COPY/306269999/a-split-heard-round-the-industry

Voisiko tämä tarkoittaa, että Suomikin kärsisi, mikäli Mersujen myynti laskee ankarasti Britanniassa. Vaikuttaisiko se Valmet Automotiven tuotantomääriin?

Kallion mukaan näin tuskin tapahtuisi.

”Britannia on vain yksi vientimaa, johon meillä tai muualla valmistettuja autoja viedään. En ole edes varma valmistetaanko Uudessakaupungissa oikeinpuoleisen ohjauksen autoja.”

Suomen autokauppa kärsi pahan kerran vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä.

Pitkään kestänyt autokauppakriisi näyttää olevan nyt taittumassa. Suomen autokauppa on ollut muun muassa romutuspalkkiokokeilun, autoverouudistuksen ja mahdollisesti orastavan talouskasvun ansiosta pirteässä nousussa tänä vuonna.

Kallio ei usko brexitin vaikuttavan suuresti Suomen autokauppaan.

”Pörssikurssit laskevat nyt, mutta vielä jää nähtäväksi, miten paljon ja miten pitkään brexit vaikuttaa EU:n talouteen. Kaikki lähtee siitä, miten kulutuskysyntä EU-alueella pysyy nyt yllä. Toki Suomen tilanne elää muun Euroopan kanssa tasatahtiin, mutta en usko suuriin tai ainakaan pitkäaikaisiin vaikutuksiin Suomen autokaupan kysyntään”, Kallio sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Autokauppa
 • Brexit
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  6. 6

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  7. 7

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  8. 8

   Lontoon terrori-iskujen uhriluku nousee –poliisi uskoo tunnistaneensa hyökkääjän

  9. 9

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  10. 10

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää