Valikko
Auto

Maailman kaupungit torjuvat yksityisautoilua kovin keinoin – myös Helsinki on mukana taistelussa

Autoistuminen on aiheuttanut niin paljon saasteongelmia, että vaikka maailmalla myydään autoja joka vuosi enemmän, niitä vastaan myös taistellaan enemmän.

Kuusi vuotta sitten autojen määrä koko maailmassa nousi miljardiin, ja siitä lähtien autojen määrä on lisääntynyt kovalla tahdilla.

Esimerkiksi vuonna 2014 maailmassa myytiin lähes 90 miljoonaa ajoneuvoa.

Kehittyvät maat Kiina etunenässä ovat autoistuneet, kun keskiluokkaistuminen on antanut yhä useammalle mahdollisuuden investoida omaan autoon.

Autoistuminen on aiheuttanut niin paljon saasteongelmia, että vaikka maailmalla myydään autoja joka vuosi enemmän, niitä vastaan myös taistellaan joka vuosi enemmän.

Keinot alkavat olla jo melkoisen kovia, kertoo BBC.

Pariisin kaupungissa ei saa heinäkuun alusta lähtien ajaa ennen vuotta 1997 rekisteröidyllä autolla arkisin aamu- ja iltakahdeksan välillä. Rajoite ei koske tiettyjä klassikkoautoja.

Vuoteen 2020 mennessä nämä vanhatkin autot tosin kielletään, ja vain vuoden 2011 jälkeen rekisteröidyt autot saavat ajaa kaupunkiin.

Vanhojen autojen kieltäminen perustuu todennäköisesti siihen, että keskimäärin ne saastuttavat moninkertaisesti verrattuna uudempiin autoihin.

Lisäksi Pariisin katuja on muutettu tietyiksi ajanjaksoiksi kävelykaduiksi, ja kaupungissa on kokeiltu myös autotonta päivää.

Norja on ollut jo kauan sähköautojen edelläkävijämaa, ja sen pääkaupungissa Oslossa sähköautot ovat tavallinen näky. Kaikkiaan Norjassa on tällä hetkellä käytössä yli 85 000 sähköautoa.

Sähköautojen yleistymisestä huolimatta myös Oslossa suunnitellaan autoilurajoituksia. Jos asiat menevät kuten suunniteltu, vuonna 2019 Oslon keskustassa ei olisi enää yksityisautoliikennettä ollenkaan.

Kiinassa useat suurkaupungit ovat tehneet paljon töitä vähentääkseen autoilua.

Monissa Kiinan isoissa kaupungeissa polttomoottoriajoneuvon rekisteröiintiin tarvittavan luvan saaminen on niin vaikeaa ja epävarmaa, että sitä verrataan arpajaisiin. Sen sijaan vähäpäästöisille autoille kuten sähköautoille on myönnetty paljon etuuksia.

Eräs yksittäinen autoilunvastainen toimi on ollut Kiinassa ylitse muiden. Vuonna 2012 suurkaupunki Chengdun ulkopuolelle alettiin rakentaa noin 80 000 asukkaan omaa itsenäistä kaupunkia Great Cityä. Kaupungin ovat suunnitelleet arkkitehdit Adrian Smith ja Gordon Gill.

Great Cityssä vain puolet kaikista teistä on valjastettu moottoroitujen ajoneuvojen käyttöön. Muun muassa tästä syystä Great Cityn odotetaan tuottavan 60 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin vastaavan kokoisten muiden kaupunkien.

Kaupungin ennustetaan valmistuvan vuonna 2020.

Samantyyppistä kokeilua, joskin pienimuotoisemmin, tehdään Yhdysvaltain Michiganissa, jossa paikallinen yliopisto on perustanut testauslaitoksen nimeltään Mcity. Se on simuloitu minikaupunki, jonka tarkoitus on kehittää ja tutkia itseajavia autoja ja niiden mahdollisuuksia vähentää yksityisautoilua kaupungeissa.

Helsingissäkin on tehty kokeiluja yksityisautoilun vähentämiseksi. Helsingin kaupunki on muun muassa yleisesti linjannut, että kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kehittäminen on autoilua tärkeämpää.

Esimerkiksi Vaasankadun kävelykatukokeilu, Hämeentien ja muiden katujen pyöräkaistahankkeet, keskustasta Ruoholahteen kulkeva Baana-väylä ja yleinen pyöräilyn helpottaminen ovat jo muuttaneet kaupunkia. Myös kaupunkipyörät ovat olleet suosittuja.

Helsingin raitiovaunuverkosto laajenee, lentokentälle pääsee helposti junalla ja HSL on ottamassa käyttöön 12 sähköbussia.

Lisäksi erilaisia pysäköintimaksuja on korotettu runsaasti ja pysäköinti on maksullista yhä suuremmassa osassa kaupunkia. Vähäpäästöisille autoille on järjestetty pysäköintimaksujen helpotuksia.

Kaikkien mieleen autoilun vähentäminen ei ole, ja moni on sitä mieltä, että asiassa ei kannattaisi hötkyillä.

Niin Helsingissä kuin Oslossakin on esimerkiksi pelätty, että yksityisautoilun liiallinen rajoittaminen kaupungissa voisi tehdä hallaa paikallisille yrityksille. Niille voisi käydä huonosti, kun ihmiset eivät enää pääsisi autoillaan ostoksille. Esimerkiksi ruuhkamaksut ovat niin ikään olleet jo vuosia keskustelun aiheena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Mies ryöstettiin väkivaltaisesti Vantaan Korsossa

  5. 5

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  6. 6

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  7. 7

   Game of Thrones -sarjan tekijöiltä tulee uusi sarja, eikä sillä ole mitään tekemistä Westerosin kanssa

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  10. 10

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  4. 4

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  5. 5

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  6. 6

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  7. 7

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää