Valikko
Auto

Maailman kaupungit torjuvat yksityisautoilua kovin keinoin – myös Helsinki on mukana taistelussa

Autoistuminen on aiheuttanut niin paljon saasteongelmia, että vaikka maailmalla myydään autoja joka vuosi enemmän, niitä vastaan myös taistellaan enemmän.

Kuusi vuotta sitten autojen määrä koko maailmassa nousi miljardiin, ja siitä lähtien autojen määrä on lisääntynyt kovalla tahdilla.

Esimerkiksi vuonna 2014 maailmassa myytiin lähes 90 miljoonaa ajoneuvoa.

Kehittyvät maat Kiina etunenässä ovat autoistuneet, kun keskiluokkaistuminen on antanut yhä useammalle mahdollisuuden investoida omaan autoon.

Autoistuminen on aiheuttanut niin paljon saasteongelmia, että vaikka maailmalla myydään autoja joka vuosi enemmän, niitä vastaan myös taistellaan joka vuosi enemmän.

Keinot alkavat olla jo melkoisen kovia, kertoo BBC.

Pariisin kaupungissa ei saa heinäkuun alusta lähtien ajaa ennen vuotta 1997 rekisteröidyllä autolla arkisin aamu- ja iltakahdeksan välillä. Rajoite ei koske tiettyjä klassikkoautoja.

Vuoteen 2020 mennessä nämä vanhatkin autot tosin kielletään, ja vain vuoden 2011 jälkeen rekisteröidyt autot saavat ajaa kaupunkiin.

Vanhojen autojen kieltäminen perustuu todennäköisesti siihen, että keskimäärin ne saastuttavat moninkertaisesti verrattuna uudempiin autoihin.

Lisäksi Pariisin katuja on muutettu tietyiksi ajanjaksoiksi kävelykaduiksi, ja kaupungissa on kokeiltu myös autotonta päivää.

Norja on ollut jo kauan sähköautojen edelläkävijämaa, ja sen pääkaupungissa Oslossa sähköautot ovat tavallinen näky. Kaikkiaan Norjassa on tällä hetkellä käytössä yli 85 000 sähköautoa.

Sähköautojen yleistymisestä huolimatta myös Oslossa suunnitellaan autoilurajoituksia. Jos asiat menevät kuten suunniteltu, vuonna 2019 Oslon keskustassa ei olisi enää yksityisautoliikennettä ollenkaan.

Kiinassa useat suurkaupungit ovat tehneet paljon töitä vähentääkseen autoilua.

Monissa Kiinan isoissa kaupungeissa polttomoottoriajoneuvon rekisteröiintiin tarvittavan luvan saaminen on niin vaikeaa ja epävarmaa, että sitä verrataan arpajaisiin. Sen sijaan vähäpäästöisille autoille kuten sähköautoille on myönnetty paljon etuuksia.

Eräs yksittäinen autoilunvastainen toimi on ollut Kiinassa ylitse muiden. Vuonna 2012 suurkaupunki Chengdun ulkopuolelle alettiin rakentaa noin 80 000 asukkaan omaa itsenäistä kaupunkia Great Cityä. Kaupungin ovat suunnitelleet arkkitehdit Adrian Smith ja Gordon Gill.

Great Cityssä vain puolet kaikista teistä on valjastettu moottoroitujen ajoneuvojen käyttöön. Muun muassa tästä syystä Great Cityn odotetaan tuottavan 60 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin vastaavan kokoisten muiden kaupunkien.

Kaupungin ennustetaan valmistuvan vuonna 2020.

Samantyyppistä kokeilua, joskin pienimuotoisemmin, tehdään Yhdysvaltain Michiganissa, jossa paikallinen yliopisto on perustanut testauslaitoksen nimeltään Mcity. Se on simuloitu minikaupunki, jonka tarkoitus on kehittää ja tutkia itseajavia autoja ja niiden mahdollisuuksia vähentää yksityisautoilua kaupungeissa.

Helsingissäkin on tehty kokeiluja yksityisautoilun vähentämiseksi. Helsingin kaupunki on muun muassa yleisesti linjannut, että kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kehittäminen on autoilua tärkeämpää.

Esimerkiksi Vaasankadun kävelykatukokeilu, Hämeentien ja muiden katujen pyöräkaistahankkeet, keskustasta Ruoholahteen kulkeva Baana-väylä ja yleinen pyöräilyn helpottaminen ovat jo muuttaneet kaupunkia. Myös kaupunkipyörät ovat olleet suosittuja.

Helsingin raitiovaunuverkosto laajenee, lentokentälle pääsee helposti junalla ja HSL on ottamassa käyttöön 12 sähköbussia.

Lisäksi erilaisia pysäköintimaksuja on korotettu runsaasti ja pysäköinti on maksullista yhä suuremmassa osassa kaupunkia. Vähäpäästöisille autoille on järjestetty pysäköintimaksujen helpotuksia.

Kaikkien mieleen autoilun vähentäminen ei ole, ja moni on sitä mieltä, että asiassa ei kannattaisi hötkyillä.

Niin Helsingissä kuin Oslossakin on esimerkiksi pelätty, että yksityisautoilun liiallinen rajoittaminen kaupungissa voisi tehdä hallaa paikallisille yrityksille. Niille voisi käydä huonosti, kun ihmiset eivät enää pääsisi autoillaan ostoksille. Esimerkiksi ruuhkamaksut ovat niin ikään olleet jo vuosia keskustelun aiheena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Suomalaisyritysten avuksi tulossa uusi organisaatio – hallitus yhdistämässä Tekesin ja Finpron

  9. 9

   Selvitys: Euroopan suurimmat pankit kätkevät miljardeja veroparatiiseihin – listalla mukana myös Nordea

  10. 10

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää