Auto

Ford Mustang on automaailman legenda – HS koeajoi klassikon uusimman version

Ford Mustang on yksi kaikkien aikojen klassikoista. Siksi siltä vaaditaan aina paljon. Viisilitrainen GT-avoversio on järeä, muttei vakuuta.

Ford Mustang on tippaakaan liioittelematta legendaarinen ja ikoninen.

Yli 50 vuotta sitten syntynyt pitkäkeulaisten ja lyhytperäisten poniautojen valtakauden pioneeri on nähnyt 1960-luvun hullut vuodet, 1970-luvun energiakriisin aiheuttamat teholeikkaukset, 1980- ja 1990-lukujen kypsyyden ajan ja 2000-luvun päästötalkoot.

Ja se on yhä täällä.

Avoauto vai fastback?

HS koeajoi Mustangin fastback-version viime syksynä, jolloin auton voimanlähteenä oli turboahdettu, 2,3-litrainen EcoBoost-bensiinimoottori.

Nykyaikainen nelisylinterinen moottori on eurooppalaiseen makuun sopiva. Se on kohtuullisen taloudellinen ja takaa suorituskyvyn, mutta ei lopulta tyydytä useimpia Mustang-asiakkaita. Se jokin jää selkeästi puuttumaan.

Tällä kertaa koeajossa oli kesäinen avo-Mustang GT, jota vauhdittaa 5,0-litrainen V8-bensiinimoottori.

Lisähinta avoautossa on lähes 18 000 euroa. Kangaskatto käännetään alas sähköisesti, kunhan yksi luki­tussalpa ensin avataan sisältä.

Hintaansa nähden Mustangissa on monin paikoin yllättävän muovinen tunnelma, mikä ei anna hyvää vaikutelmaa klassikon nykyisyydestä.

Onko se urheilullinen?

Avo-Mustang on suuri ja painava. Lähes 1 900 kilon omapaino ei tee hyvää ajotuntumalle, kun tavoitellaan urheilullisuutta.

Ohjaus voisi olla perustaltaan nykyistä parempi. Ohjauksen tuntumaa voi säätää mieleisekseen kojelaudan kytkimestä, mutta herkkyys jää uupumaan.

Auton alusta soveltuu paremmin leppoisaan ajeluun kuin tiukkaan mutka-ajoon.

Nopeassa ajossa Mustang GT:tä on uskallettava käskeä riuskalla kädellä, ja silloinkin auto välittää vain rajoittunutta tietoa siitä, mitä mutkan selvittämisessä tapahtuu.

Voit katsoa Mustangia liukuria liikuttamalla:

Mustangista näkyy rajoitetusti ulos ja myös eteen, sillä autossa istutaan melko syvällä ja keula on korkea.

Rengasmelua kuuluu jonkin verran etenkin moottoritiellä.

418 hevosvoimaa linkoavat auton nopeasti hurjaan laukkaan, mutta kaasun käytössä on hyvä olla tarkkana. Automaattivaihteisto toimii yllättävän pitkän viiveen saattelemana. Perä saattaa pyrkiä rinnalle, mikä voi yllättää kuljettajan. Ajonvakautus kuitenkin korjaa taipumusta yliohjautumiseen.

Pitääkö olla V8?

V8-moottoreissa ei ole kyse silkasta tehosta, vaan myös auton äänestä ja sen tuottamasta tunnelmasta.

Moottorityyppi synnyttää tavallisesti omanlaistaan matalaa murinaa, joka ei kuitenkaan yleensä ylly muita häiritseväksi ärjynnäksi. Tässä Mustang GT onnistuu: moottori tuottaa juuri oikeanlaista rentoa mutinaa.

Viisilitrainen moottori on eurooppalaisittain katsoen suuri ja tuottaa rumahkot päästölukemat, mutta se on tehokas.

Polttoainetta säästävää sammutusautomatiikkaa tai sylinterien lepuutustoimintoa ei tässä autossa ole.

Syntysijoillaan Yhdysvalloissa Mustangin voimanlähde ei ole poikkeava, vaan amerikkalaisen autoilun ydintä, joka ei ole paljon muuttunut vuosikymmenten saatossa.

Uusi Mustang pysyykin menneisyytensä vankina hyvässä ja pahassa.

Ford Mustang GT 5.0 Convertible

 Viisilitrainen V8-moottori antaa Mustangille EcoBoost-moottoriin verrattuna lisävoimaa ja korvin kuultavaa luonnetta. Kohentuneen suorituskyvyn lisähinta on kova, ja lisäksi auto on bensiinille perso.

 Ajo-ominaisuudet kaipaisivat hienosäätöä tarkan ajotuntuman tavoittamiseksi. Avokori vavahtelee töyssyissä, mutta ei häiritse tavallisessa ajossa. Jousitus nielee tien kuhmuja tyylikkäästi.

 Katto auki ajettaessa ilma pyörteilee ohjaamossa tuntuvasti. Ominaisuus vaimenee, kun ikkunat nostaa ylös, tosin tällöin avoautotunnelma kärsii.

 Tilat ovat edessä hyvät, mutta takaistuimia voi käyttää lähinnä kauppa-kassien kuljetukseen, ellei etuistuimella istu lyhyitä ihmisiä. Tavaratila on avoautoksi kunnollinen myös katon ollessa avattuna.

 Kiihtyvyys nollasta sataan 5,1 sekuntia, huippunopeus 250 kilometriä tunnissa.

Hinta: 89 615 euroa.

Kulutus (ilmoitettu): EU-yhdistetty 12,8 litraa/100 km bensiini.

Hiilidioksidipäästöt: 289 g/km.

Kilpailijoita: BMW 440i A Cabriolet, Chevrolet Camaro Convertible, Mercedes-Benz E 400 Cabriolet A, Porsche 718 Boxster.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • auto
 • Ford

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää