Valikko
Auto

Itse ajava auto saattoi pelastaa hengen – mies sai liikenteessä keuhkoveritulpan, auto vei teholle

Yhdysvaltalainen Joshua Nelly sai sairauskohtauksen kesken automatkan ja antoi ohjakset autolleen. Siitä sai alkunsa tarina, joka kertoo paljon siitä, mihin suuntaan autoilu voi tulevaisuudessa kulkea.

Eräänä tiistaina yhdysvaltalainen lakimies Joshua Nelly, 37, lähti aikaisin töistä kotiin. Hänen tyttärellään oli nelivuotissyntymäpäivä, ja Nelly halusi olla ajoissa paikalla.

Nelly lähti taittamaan 45 minuutin kotimatkaa sähkökäyttöisellä katumaasturillaan Tesla Model X:lla. Se on kallis auto, jossa on paljon uusinta teknologiaa (HS testasi autoa kesäkuussa, lue juttu tästä).

Autossa on muun muassa Teslan Autopilot-järjestelmä. Kyseessä on ajotila, jossa auto ajaa itsekseen, kunhan kuski aina silloin tällöin koskee rattiin. (Tätä järjestelmää HS testasi viime vuoden lopussa, lue juttu tästä.)

Järjestelmää on kehuttu hienoksi askeleeksi kohti täysin itsestään ajavia autoja ja toisaalta kritisoitu etenkin sen nimestä. Edes valmistaja Tesla itse ei suosittele, että kuljettaja ottaisi oikeasti kätensä ratista, mutta silti se kutsuu järjestelmää Autopilotiksi.

Se ei kuitenkaan osaa ajaa täydellisesti ilman ihmisen panosta.

Hiljattain Floridassa sattui tiettävästi ensimmäinen kuolonkolari, jossa automaattiohjauksessa ollut auto on ollut osallisena.

Toinenkin kolari tapahtui heinäkuussa Montanassa Autopilotin ollessa päällä.

Joshua Nellyn järjestelmä saattoi sen sijaan pelastaa.

Nelly oli ajanut jo hyvän matkaa, kun hän alkoi yhtäkkiä tuntea omituisia tuntemuksia vatsansa seudulla. Hän ajatteli, ettei kyse ole mistään vakavammasta.

Sitten kipu alkoi levitä vatsasta vartaloa ylöspäin ja Nellyn olo kävi tukalaksi. Oli kuin joku olisi työntänyt metallitankoa hänen rintansa läpi.

Nelly soitti vaimolleen. Raskaasti hengittäen hän jutteli vaimonsa kanssa, ja he sopivat, että Nellyn olisi paras mennä sairaalaan.

Nellyn tila huononi nopeasti. Hän pohti, ettei ehkä kykenisi ajamaan sairaalaan asti, joka oli lähes 40 kilometrin päässä.

Reissusta tuli Teslan Autopilot-teknologian tulikoe: Nelly kytki autonsa järjestelmän päälle, jotta auto veisi hänet sairaalaan.

Sairaalassa selvisi, että Nelly oli kärsinyt hengenvaarallisesta keuhkoveritulpasta.

Lääkäreiden mukaan Nelly oli onnekas, että selvisi hengissä, mutta Nelly itse on sitä mieltä, että onnella ei ollut asian kanssa tekemistä.

Paitsi sen verran, että hän oli onnekseen onnistunut säästämään riittävästi rahaa hankkiakseen itselleen Teslan.

Auto nimittäin oli kuin olikin päässyt lähes 40 kilometriä sairaalaan asti siten, että Nelly oli aina silloin tällöin koskenut rattia. Sairaalassa Nelly oli vielä onnistunut omin käsin parkkeeraamaan autonsa ja kirjautumaan teho-osastolle.

Nellyn mukaan ambulanssikyyti olisi ollut todennäköisesti hitaampi ratkaisu ja täysin itse ohjastamalla hän ei olisi ehkä päässyt sairaalaan asti.

Floridassa tapahtunut liikennekuolema oli iso lommo Teslan maineelle.

Monet päättäjät ja kansalaiset olivat valmiita julistamaan Autopilot-järjestelmän vaaralliseksi.

Kriitikot ovat kritisoineet etenkin järjestelmän nimeä: miksi Tesla haluaa väen vängällä kutsua systeemiä vastuuttomasti Autopilotiksi, kun se ei sitä ole.

Järjestelmä on saanut monien mielestä juuri nimensä vuoksi ihmiset toimimaan päinvastoin kuin on kehotettu. Esimerkiksi Youtube on täynnä videoita, joissa Tesla-omistajat ajavat koskematta rattiin. Lisäksi Teslan on sanottu tuoneen tätä teknologiaa liian aggressiivisesti markkinoille ilman, että se on huolehtinut turvallisuusasioista.

Tesla ei ole hätkähtänyt kritiikistä. Se on virallisesti asiassa täysin päinvastaista mieltä.

Teslan mielestä olisi vastuutonta olla tarjoamatta Autopilot-järjestelmää, sillä yhtiön laskelmien mukaan ihmiskuski on keskimäärin turvattomampi kuin Teslan tietokoneohjaus.

Teslan tiimi kirjoittaa lausunnossaan muun muassa näin:

”Maailmanlaajuisen datan perusteella Autopilot-järjestelmää käyttävät ovat tilastollisesti enemmän turvassa kuin he, jotka eivät ensinkään käytä järjestelmää. Ottaen huomioon, että kyseessä on kuljettajaa avustava järjestelmä, oli tilastollisesti väistämätöntä, että jossain vaiheessa tulee törmäys järjestelmän ollessa päällä.”

Asian tiimoilta käytävä keskustelu ei ole luonteeltaan yksinkertaista puhetta, vaan asiassa on monia hyvin perusteltuja näkökulmia.

Ensinnäkin: Nellyn tarina ei ole vedenpitävä todiste siitä, että Teslan autopilotti on varma systeemi, joka pelastaa ihmishenkiä. Se on yksittäistapaus, eikä sen nyansseja tai edes todenperäisyyttä ole puolueettomasti todistettu.

Voi myös olla, että Nelly on kertonut tarinansa Tesla-lasien läpi, sillä hänen suhteensa autoonsa on hyvin läheinen. Nelly säästi autoon pitkät tovit rahaa ja odotti sen toimitusta vuosia. Kun hän viimein sai auton, hän antoi sille lempinimenkin: Ender.

Olisi vain luonnollista, jos ihminen haluaisi nähdä rakkaan autonsa erityisen merkittävänä tekijänä pelastumisessaan.

Lisäksi koko tarina on tullut julkisuuteen Teslan kautta. Nellyn tarinasta ensimmäisenä kertoneen Slate-lehden toimittajan mukaan Nelly suostui kertomaan tarinansa sen jälkeen, kun toimittaja oli kysellyt Teslalta tosielämän esimerkkejä Autopilot-järjestelmästä turvallisuusvarusteena.

Toisaalta järjestelmä on – kuten Teslakin haluaa uskotella – saattanut jo nyt pelastaa useita ihmishenkiä, sillä harvemmin uutisoidaan sitä, että Tesla-kuskit ovat päässeet turvallisesti kotiin.

Yleensä vain kolarit muistetaan, ja niitä on tullut tähän mennessä Autopilotin kanssa kaksi.

Onko se paljon vai vähän? Se on filosofisempi kysymys.

Ja vielä filosofisemmaksi mennään, kun aletaan pohtia tulevaisuudessa väistämättä käytössä olevan autonomisen ajamisen hyötyjä, haittoja ja uhrauksia.

Kuinka pitkälle on mahdollista testata teknologiaa ja ottaa se käyttöön sataprosenttisen turvallisesti?

Jos autonomiset autot pelastavat vuoteen 2030 mennessä vaikkapa – täysin hatusta vedettynä – miljoona ihmishenkeä, voidaanko sen vuoksi uhrata muutama ihminen teknologian alkutaipaleella? Onko silloin hyväksyttävää, että vaikkapa kymmenen tai sata ihmistä kuolee? Kuka lainsäätäjä olisi valmis sanomaan tällaisen asian ääneen?

Tavallaan teemme tällaisia uhrauksia jo nyt, sillä liikenteessä kuolee hurja määrä ihmisiä koko ajan. Emme silti ole kieltäneet autoilua, vaikka se kiistatta pelastaisi ihmishenkiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tesla
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  4. 4

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  5. 5

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  6. 6

   Tesla alkaa myydä aurinkoenergiaa sähköksi muuttavia kattotiiliä

  7. 7

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  8. 8

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  9. 9

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  10. 10

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää