Valikko
Auto

Aikakone nimeltä Ukko-Pekka

Raskas pikajunaveturi Hr1 tunnetaan paremmin lempinimellä Ukko-Pekka.

Suomen ensimmäinen henkilöliikenteelle tarkoitettu rautatie valmistui välille Helsinki-Hämeenlinna 1800-luvun puolenvälin paikkeilla. Suomi oli tuolloin venäläinen suuriruhtinaskunta. Suunnitelmat rautatien ja asemien sijoittelusta vaihtelivat moneen kertaan. Helsingin rautatieaseman paikaksi kaavailtiin muun muassa Hietalahden toria.

Radan rakentamista Helsingistä suoraan sisämaahan pidettiin tärkeänä koko autonomisen Suomen alueen kehityksen kannalta. Vuodelta 1856 peräisin oleva hämäläisten mahtimiesten kirje Venäjän keisari Aleksanteri II:lle kuvaa hyvin ajan henkeä: "Kuin Hämeen maa on paikoin tiuhasti viljelty, sekä useempia maatavaroita enempi kuin itte tarvitaan ja toisia niin kuin suoloja, silakoita ja yhtä, toista tarvitaan merikaupungeista tuoda, ja koska Hämeenlinnan kaupungiin tulee monta tietä ja siitä niin kuin valtajuova Helsingiin."

Suomen alueen voimakkaan väestönkasvun seurauksena kulkuyhteyksien tarve kasvoi. Meren rannoilla ja Itä-Suomen vesistöalueilla laivat helpottivat kulkua kesäisin ja Saimaan kanavan avaaminen auttoi liikkumista entisestään.

Hämeessä suurten henkilö- ja tavaramäärien liikuttelu oli ongelmallisempaa. Järvialueita oli Hämeessäkin, mutta vaikeakulkuiset vesistöreitit haittasivat tehokasta kauppatavaroiden liikuttelua. Maantieliikenne oli vielä vaatimatonta koko Suomen alueella.

Jo vuonna 1851 keisari Nikolai I:n aikana olivat suunnitelmat valmiina radan rakentamisesta Moskovasta Varsovaan ja Moskovasta Pietariin. Pietarista oli tarkoitus jatkaa rataa Viipurin, Lappeenrannan ja Hämeenlinnan kautta Turkuun.

Politiikka vedettiin mukaan ensimmäisten ratahankkeiden suunnitteluun. Venäläistämisaikoina länsi-itä -suuntaista rataa kannattivat keisarikuntaan päin kallellaan olevat tahot. Etelä-pohjoinen -linja oli taas Suomi-aatteen kannattajien suosiossa. Pitkällisen väännön jälkeen päädyttiin Helsinki-Hämeenlinna -radan toteuttamiseen. Tuo historiallinen osuus valmistui vuonna 1862.

Katovuodet 1866-68 hillitsivät rautateiden levittäytymistä syrjäisessä Suomessa ja seuraava rataosuus välillä Riihimäki-Pietari valmistui vasta vuonna 1870.

Ensimmäinen veturi saapui Suomeen Britanniasta vuonna 1860. Seuraavana vuonna veturit Ilmarinen ja Lemminkäinen saatiin ajokuntoon ja ensimmäiset koeajot suoritettiin Helsingissä uteliaiden katsojien silmien alla.

Ensimmäinen Suomessa rakennettu veturi sai nimekseen vain numeron 57. Se valmistui vuonna 1874.

Kaikkien aikojen kuuluisin suomalainen veturi on kuitenkin HR1. Se tunnetaan yleisesti nimellä Ukko-Pekka. Kyseistä höyryveturia valmistettiin Tampereella vuosina 1937-1957.

Puhtia vanhasta veturista irtoaa 1600 hevosvoiman verran ja se pystyy venymään 110 km/h:n huippunopeuteen. Hr1 oli aikanaan Valtion rautateiden suurin ja voimakkain henkilöliikenteen höyryveturi.

Reijo Sarantila tuntee Ukko-Pekan ominaisuudet usean vuosikymmenen kokemuksella. Sarantilan tietojen mukaan massiivisia Ukko-Pekka -vetureita valmistettiin 22 kappaletta. Nykyään veturivanhuksia on jäljellä enää muutama. Jokunen huonokuntoinen yksilö löytyy Haapamäen höyryveturipuistosta ja yksi Ukko-Pekka on myös VR:n omistuksessa.

Sarantilan esittelemästä vuoden 1948 veturista on pidetty hyvää huolta. Vanha metallijärkäle on täysin ajokuntoinen. Veturiyksilö kuuluu Höyryveturimatkat 1009 Oy:n kalustoon. Kokonaisuutta täydentävät kuusi saman aikakauden vaunua.

Tunnelmallinen juna lumoaa matkustajansa vielä nykypäivänäkin. Ukko-Pekka on 155 tonnin painoinen järkäle liikenteen historiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autotallien aarteet
 • Junamatka
 • Höyryveturi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  3. 3

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  9. 9

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  10. 10

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää