Valikko
Auto

Luksusauto Fisker Karma herää eloon Kaliforniassa – hehtaarin kokoinen hitsaamo haettiin Uudestakaupungista

Luksushybridi Fisker Karmaa valmistettiiin hehtaarin kokoisessa hitsaamossa Uudessakaupungissa. Nyt tuo hehtaari on siirtynyt Kaliforniaan, jossa rakennetaan Fisker Karman seuraajaa.

Suomessa aikoinaan valmistettu urheiluauto Fisker Karma on heräämässä henkiin.

Fisker Karma oli luksusluokan hybridiauto, jota Uudenkaupungin autotehdas ehti valmistaa yli 2 000 kappaletta vuosina 2011–2012, kunnes autonvalmistaja ajautui konkurssiin.

Suomalaiset rakensivat Fisker Karmaa varten oman tuotantolinjaston ja hitsaamon, joiden toiminta pysähtyi konkurssiin. Nyt Uudenkaupungin tuotantolinjasto on kuitenkin heräämässä eloon Kalifornian Moreno Valleyssa.

”Me purimme koko hehtaarin kokoisen hitsaamolinjan, minkä jälkeen se siirrettiin kuljetukseen ja vietiin Suomesta pois”, kertoo Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Valmet Automotive kertoi purkavansa Fisker Karmaan liittyvät tuotantolaitteet jo vuonna 2014, mutta vasta hiljattain tuli julki, että sama tuotantolinjasto on otettu uudelleen käyttöön. Mäki ei kommentoi, millä hinnalla Valmet Automotive myi tuotantolinjansa.

Se kuitenkin päätyi Kaliforniaan, jossa kiinalainen varaosajätti Wanxiang alkaa nyt pyörittää uutta autotehdasta, Karma Automotivea. Tehdas ryhtyy valmistamaan urheiluautoa nimeltä Karma Revero.

Yhdysvaltalainen Wired-lehti kertoo, että yhtiön tehtaasta on putkahtanut ulos jo kymmenen prototyyppiautoa, jotka näyttävät ulkoisesti samalta kuin Suomessa valmistettu Fisker Karma. Revero on kuitenkin monella tapaa päivitetty versio Fisker Karmasta. Reveron katolla on muun muassa aurinkopaneeli, joka antaa auton akuille hieman lisäpuhtia.

Karma Revero on edeltäjänsä tapaan hybridi, joka kulkee sekä sähköllä että bensalla.

Fisker Karma kulki pelkällä sähköllä 50 kilometriä, minkä jälkeen polttomoottori vei kulkupeliä eteenpäin. Revero yltää pelkällä sähköllä 80:een kilometriin, ja sen hinnaksi arvioidaan noin 100 000 dollaria (noin 90 000 euroa).

Kun tehdas on täydessä latingissaan, sen tavoitteena olisi valmistaa 3 000 autoa vuodessa. Kiinalaisella rahalla pyörivän autonvalmistajan tavoitteet ovat korkealla.

Niin kuin oli myös Fisker Karmalla.

Fisker Karma herätti aikoinaan valtavasti huomiota. Vuonna 2012 Wall Street Journal kirjoitti Fisker Karman olevan maailman kiinnostavin auto, jota valmistetaan Suomen sosialistisessa paratiisissa.

Julkistuksensa jälkeen se houkutteli nimekkäitä ja varakkaita ostajia.

Muun muassa Teemu Selänne osti itselleen yhden.

Autolehdet ympäri maailman hehkuttivat autoa ja sen ympärille nousi hieman samanlainen hype kuin myöhemmin sähköauto Teslan ympärille.

Teslan ja Fisker Karman tarinat liittyvätkin toisiinsa.

Fisker Karman perustaja Henrik Fisker työskenteli vielä vuonna 2008 Teslalla kehitellen yhtiön lippulaivaa Model S:ää.

Fisker kuitenkin lähti Teslalta ja perusti oman automerkkinsä, Fisker Karman. Vielä vuoden 2008 aikana Tesla haastoi Fiskerin oikeuteen ideavarkaudesta. Teslan mukaan Fisker varasti Teslan parhaat ideat ja siirsi ne omaan autoonsa Karmaan. Tesla kuitenkin luopui myöhemmin haasteesta.

Fisker Karma sai nopeasti kulttimainetta, ja jo vuoden 2008 aikana Valmet Automotive teki aiesopimuksen Karman valmistamisesta Uudessakaupungissa. Tuolloin Fisker Karman sanottiin tulevan markkinoille jo vuonna 2009.

Lopulta auto saatiin markkinoille vasta 2011, jolloin siihen kohdistui suuria odotuksia.

Niitä Fisker Karma ei pystynyt lunastamaan.

Auto kärsi vioista, jotka tulivat esiin kiusallisilla hetkillä. Esimerkiksi silloin kun arvostettu kuluttajalehti Consumer Reports koeajoi Fisker Karman, se sammui kesken ajon eikä enää käynnistynyt.

Myös Teemu Selänne joutui odottelemaan autoaan, koska autosta löytyi akkuvika, joka olisi voinut sytyttää koko auton tuleen. Muutamat autot syttyivätkin tuleen ja aiheuttivat tulipaloja Yhdysvalloissa.

Lopulta autot eivät käyneet kaupaksi, ja niitä ehdittiin valmistaa vain ne pari tuhatta kappaletta.

Tuotanto Uudenkaupungin autotehtaalla loppui syksyllä 2012, kun autojen akut loppuivat kesken Fiskerin akkuvalmistajan ajauduttua konkurssiin. Seuraavana vuonna koko yhtiö meni konkurssiin.

Nyt auto yrittää päästä takaisin markkinoille kiinalaisomistuksessa.

”Oletettavasti meidän vanhat laitteemme ovat nyt siellä. Meillä ei ole nykyisen valmistajan kanssa yhteistyötä”, sanoo Mikael Mäki.

Suomesta Kaliforniaan kiikutettu tuotantolinjasto oli monella tapaa erityinen. Se johtui siitä, että Fisker Karmasta haluttiin mahdollisimman kevyt, minkä takia kori oli valmistettava kokonaan alumiinista. Siksi auton kokoaminen oli pitkälti käsipeliä.

”Alumiini käyttäytyy eri tavalla kuin teräs, josta autojen korit yleensä valmistetaan. Manuaalista työtä oli 80 prosenttia ja robotit hoitivat vain 20 prosenttia hitsaustyöstä”, Mäki sanoo.

Uudessakaupungissa nyt valmistettavan teräskorisen Mercedes-Benzin A-sarjan autojen suhteen on täysin toisenlainen tilanne.

”A-sarjan kanssa automaatiolla toimii melkein 95 prosenttia valmistuksesta.”

Mäen mukaan Karma Reveron valmistuksessa voidaan todennäköisesti hyödyntää Fisker Karman vanhaa hitsaamolinjaa, koska auton ulkonäkö vaikuttaa olevan entisellään.

Sitä voi ihailla alla olevista kuvista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Autoilu
 • Kalifornia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Ay-johtajan ”kultaisesta kädenpuristuksesta” nousi kohu – Akavan Fjäder: Sopimukseeni sisältyy työvelvoite

  5. 5

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  6. 6

   Tavaroiden rikkomista, puolisolta varastamista ja elatusmaksuista luistamista – Tällaista on taloudellinen väkivalta

  7. 7

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  10. 10

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää