Auto

Luksusauto Fisker Karma herää eloon Kaliforniassa – hehtaarin kokoinen hitsaamo haettiin Uudestakaupungista

Luksushybridi Fisker Karmaa valmistettiiin hehtaarin kokoisessa hitsaamossa Uudessakaupungissa. Nyt tuo hehtaari on siirtynyt Kaliforniaan, jossa rakennetaan Fisker Karman seuraajaa.

Suomessa aikoinaan valmistettu urheiluauto Fisker Karma on heräämässä henkiin.

Fisker Karma oli luksusluokan hybridiauto, jota Uudenkaupungin autotehdas ehti valmistaa yli 2 000 kappaletta vuosina 2011–2012, kunnes autonvalmistaja ajautui konkurssiin.

Suomalaiset rakensivat Fisker Karmaa varten oman tuotantolinjaston ja hitsaamon, joiden toiminta pysähtyi konkurssiin. Nyt Uudenkaupungin tuotantolinjasto on kuitenkin heräämässä eloon Kalifornian Moreno Valleyssa.

”Me purimme koko hehtaarin kokoisen hitsaamolinjan, minkä jälkeen se siirrettiin kuljetukseen ja vietiin Suomesta pois”, kertoo Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Valmet Automotive kertoi purkavansa Fisker Karmaan liittyvät tuotantolaitteet jo vuonna 2014, mutta vasta hiljattain tuli julki, että sama tuotantolinjasto on otettu uudelleen käyttöön. Mäki ei kommentoi, millä hinnalla Valmet Automotive myi tuotantolinjansa.

Se kuitenkin päätyi Kaliforniaan, jossa kiinalainen varaosajätti Wanxiang alkaa nyt pyörittää uutta autotehdasta, Karma Automotivea. Tehdas ryhtyy valmistamaan urheiluautoa nimeltä Karma Revero.

Yhdysvaltalainen Wired-lehti kertoo, että yhtiön tehtaasta on putkahtanut ulos jo kymmenen prototyyppiautoa, jotka näyttävät ulkoisesti samalta kuin Suomessa valmistettu Fisker Karma. Revero on kuitenkin monella tapaa päivitetty versio Fisker Karmasta. Reveron katolla on muun muassa aurinkopaneeli, joka antaa auton akuille hieman lisäpuhtia.

Karma Revero on edeltäjänsä tapaan hybridi, joka kulkee sekä sähköllä että bensalla.

Fisker Karma kulki pelkällä sähköllä 50 kilometriä, minkä jälkeen polttomoottori vei kulkupeliä eteenpäin. Revero yltää pelkällä sähköllä 80:een kilometriin, ja sen hinnaksi arvioidaan noin 100 000 dollaria (noin 90 000 euroa).

Kun tehdas on täydessä latingissaan, sen tavoitteena olisi valmistaa 3 000 autoa vuodessa. Kiinalaisella rahalla pyörivän autonvalmistajan tavoitteet ovat korkealla.

Niin kuin oli myös Fisker Karmalla.

Fisker Karma herätti aikoinaan valtavasti huomiota. Vuonna 2012 Wall Street Journal kirjoitti Fisker Karman olevan maailman kiinnostavin auto, jota valmistetaan Suomen sosialistisessa paratiisissa.

Julkistuksensa jälkeen se houkutteli nimekkäitä ja varakkaita ostajia.

Muun muassa Teemu Selänne osti itselleen yhden.

Autolehdet ympäri maailman hehkuttivat autoa ja sen ympärille nousi hieman samanlainen hype kuin myöhemmin sähköauto Teslan ympärille.

Teslan ja Fisker Karman tarinat liittyvätkin toisiinsa.

Fisker Karman perustaja Henrik Fisker työskenteli vielä vuonna 2008 Teslalla kehitellen yhtiön lippulaivaa Model S:ää.

Fisker kuitenkin lähti Teslalta ja perusti oman automerkkinsä, Fisker Karman. Vielä vuoden 2008 aikana Tesla haastoi Fiskerin oikeuteen ideavarkaudesta. Teslan mukaan Fisker varasti Teslan parhaat ideat ja siirsi ne omaan autoonsa Karmaan. Tesla kuitenkin luopui myöhemmin haasteesta.

Fisker Karma sai nopeasti kulttimainetta, ja jo vuoden 2008 aikana Valmet Automotive teki aiesopimuksen Karman valmistamisesta Uudessakaupungissa. Tuolloin Fisker Karman sanottiin tulevan markkinoille jo vuonna 2009.

Lopulta auto saatiin markkinoille vasta 2011, jolloin siihen kohdistui suuria odotuksia.

Niitä Fisker Karma ei pystynyt lunastamaan.

Auto kärsi vioista, jotka tulivat esiin kiusallisilla hetkillä. Esimerkiksi silloin kun arvostettu kuluttajalehti Consumer Reports koeajoi Fisker Karman, se sammui kesken ajon eikä enää käynnistynyt.

Myös Teemu Selänne joutui odottelemaan autoaan, koska autosta löytyi akkuvika, joka olisi voinut sytyttää koko auton tuleen. Muutamat autot syttyivätkin tuleen ja aiheuttivat tulipaloja Yhdysvalloissa.

Lopulta autot eivät käyneet kaupaksi, ja niitä ehdittiin valmistaa vain ne pari tuhatta kappaletta.

Tuotanto Uudenkaupungin autotehtaalla loppui syksyllä 2012, kun autojen akut loppuivat kesken Fiskerin akkuvalmistajan ajauduttua konkurssiin. Seuraavana vuonna koko yhtiö meni konkurssiin.

Nyt auto yrittää päästä takaisin markkinoille kiinalaisomistuksessa.

”Oletettavasti meidän vanhat laitteemme ovat nyt siellä. Meillä ei ole nykyisen valmistajan kanssa yhteistyötä”, sanoo Mikael Mäki.

Suomesta Kaliforniaan kiikutettu tuotantolinjasto oli monella tapaa erityinen. Se johtui siitä, että Fisker Karmasta haluttiin mahdollisimman kevyt, minkä takia kori oli valmistettava kokonaan alumiinista. Siksi auton kokoaminen oli pitkälti käsipeliä.

”Alumiini käyttäytyy eri tavalla kuin teräs, josta autojen korit yleensä valmistetaan. Manuaalista työtä oli 80 prosenttia ja robotit hoitivat vain 20 prosenttia hitsaustyöstä”, Mäki sanoo.

Uudessakaupungissa nyt valmistettavan teräskorisen Mercedes-Benzin A-sarjan autojen suhteen on täysin toisenlainen tilanne.

”A-sarjan kanssa automaatiolla toimii melkein 95 prosenttia valmistuksesta.”

Mäen mukaan Karma Reveron valmistuksessa voidaan todennäköisesti hyödyntää Fisker Karman vanhaa hitsaamolinjaa, koska auton ulkonäkö vaikuttaa olevan entisellään.

Sitä voi ihailla alla olevista kuvista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Autoilu
 • Kalifornia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  6. 6

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  10. 10

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”
  3. ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin
  4. Voro vei arvokenkiä ateljeesta Katajanokalla
  5. Donald Trump näki väkivaltaa molemmilla puolilla, ja internetin meemuilijat kaivoivat asiasta esimerkkejä – Harry Potter ja Star Warsin kapinalliset eivät hekään olleet puhtaita pulmusia
  6. Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen
  7. Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä
  8. Viron laivamatkailu ohitti ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin välisen reitin suosiossaan – ruotsalaisten matkailu Suomessa kuitenkin lisääntynyt
  9. Tilda Kiianlehto esitti pikkutyttönä elokuvassa Vilttitossua, eikä hän koskaan unohda hajua, joka lähti 5000 litrasta pilaantunutta pullataikinaa
  10. Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä
  11. Mies otti naisen panttivangikseen radioasemalla Hollannissa – tilanne laukesi rauhallisesti
  12. Näytä lisää