Auto

HS koeajoi: Valtava katumaasturi Audi Q7 yhdistää dieselin ja ladattavan hybridin yllättävän taloudellisesti

Hybridi pitää ladata usein, jos mielii päästä todella alhaisiin kulutuslukemiin.

Katumaasturi valittiin vuoden turhakkeeksi vuonna 2005.

Runsaan kymmenen vuoden aikana autoluokan suosio on kuitenkin kasvanut huimasti.

Myös järkälemäisen kokoinen Audi Q7 tuli myyntiin 2005. Ulkonäöstä huolimatta sen e-tron-niminen uutuusversio tupruttaa ainoastaan 50 grammaa hiili­dioksidia kilometrillä.

Audin salaisuus on harvinainen tekniikka: pellin alla piilee dieselmoottorin ja ladattavan hybridin yhdistelmä.

Valtavan katumaasturin ja dieselhybridin yhdistelmä kuulostaa siltä, että sen tarkoitus on parantaa lähinnä ostajan omatuntoa.

Miten yhdistelmä toimii todellisuudessa?

Mainio voimalinja

Q7:n voimalinja yhdistää kolmelitraisen 258-hevosvoimaisen V6-moottorin ja 128-hevosvoimaisen sähkömoottorin. Yhdistelmä tuottaa 373 hevosvoiman kokonaistehon, joka kuljettaa yli 2 500-kiloista möhkälettä vaivatta.

Suorituskyky on auton kokoon nähden mainio: nollasta sataan kiihdytys sujuu 6,2 sekunnissa.

Voimalinjan toiminta on hyvin sulavaa ja hiljaista tilanteesta riippumatta.

Jos akuston lataa säännöllisesti, iso maasturi on tosielämässä taloudellisempi kuin voisi olettaa. Pelkällä sähkölatauksella pääsi koeajossa noin 50 kilometriä, mikä on auton kokoon nähden hyvä saavutus.

Kaupunkiolosuhteissa tehokas jarrutusenergian talteenotto ja voimakas sähkömoottori pitävät kulutuksen matalana, vaikka osa matkasta taitettaisiin dieselin avulla.

Audi ei ole erityisen janoinen pitkilläkään matkoilla, kunhan akun lataa täyteen ainakin lähtöpisteessä. Esimerkiksi tyypillisellä 300 kilometrin mökkimatkalla kulutus jäi alle kuuteen litraan sadalla kilometrillä.

Audi osaa myös optimoida akun käyttöä navigaattoriin syötetyn reitin mukaan.

Millainen ajaa?

Mukavuus on isossa Audissa kohdallaan. Säädettävän ilma-alustan jousitusmukavuus on mainio kookkaista 20-tuumaisista vanteista huolimatta.

Lisävarusteisten sporttipenkkien säädöt ovat laajat, ja ne säätyvät mukaviksi kuljettajan koosta riippumatta.

Aktiivinen vakionopeudensäädin toimii hyvin ja rentouttaa ajamista ruuhkassa ja pitkillä matkoilla. Myös kaistavahti toimii melko hyvin mutta ei yllä parhaiden kilpailijoiden tasolle.

Auton vakiokaiuttimet tuottavat pienen pettymyksen sisätilojen laatuun verrattuna. Jos kuuntelee autoa ajaessaan musiikkia, kannattaa ruksata lisävarustelistalta laadukkaampi äänentoistopaketti.

Hybridin haittapuolia

Q7:n hybridiversio on lähes 500 kiloa perusmallia raskaampi. Hybridiä ei myöskään saa seitsenpaikkaisena, sillä akusto vie tilaa valmiiksi ahtaan tavaratilan alta.

Ladattava hybridi vaatii myös tiheitä ja toisinaan hankalia latauksia, jos mielii päästä todella alhaisiin kulutuslukemiin.

Ladattaessa kookas latausyksikkö tulisi asettaa tukevalle alustalle, mutta lyhyen välikaapelin takia se on usein mahdotonta.

Akkujen 17,3 kilowattitunnin kapasiteetin takia latausajat venyvät 10–20 tuntiin tavallisella valovirralla, joten voimavirran käyttö on suositeltavaa. Tällöin täydellä teholla ladattaessa akut täyttyvät noin kahdessa ja puolessa tunnissa.

Kokonaisuutena Q7 e-tronissa on kuitenkin enemmän järkeä kuin äkkiseltään voisi olettaa. Se on tavallisen Q7:n tapaan erittäin mukava ja laadukas. Myös kulutus jää alhaiseksi, jos akut lataa usein.

Audi Q7 3,0 V6 TDI e-tron quattro tiptronic 

 Q7 e-tron on dieselhybridin ansiosta taloudellinen sekä matka-ajossa että kaupungissa.

 Audin voimalinja toimii sulavasti ja hiljaisesti tilanteesta riippumatta. Kuljettajan paikalta on vaikeaa havaita, kulkeeko auto matkavauhtia sähköllä vai dieselillä.

 373 hevosvoiman kokonaisteho kuljettaa isokokoista maasturia vaivatta, ja suorituskyky on auton kokoon nähden mainio.

 Säädettävän ilmajousituksen ansiosta Q7:n jousitusmukavuus on kohdallaan, ja auto kulkee pehmeästi tilanteesta riippumatta.

 Hybridiversio on huomattavasti Q7:n tavallista mallia raskaampi.

 Hybridiä ei saa seitsemänpaikkaisena.

 

 Hinta: 129 196 euroa.

 Päästöt: 50 g/km.

 Kulutus: 1,9 l/100km.

 Kilpailijoita: BMW X5 eDrive, Porsche Cayenne S E-Hybrid.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää